Sportief, behulpzaam, gastvrij

Harry Barbier: Met veel plezier aan de slag bij DUNO-jeugd

Misschien dat een enkeling hem wat uit het oog is verloren: Harry Barbier. De DUNO-man in hart en nieren stond vele jaren als jeugdtrainer op het veld, maar is nu in een andere rol binnen onze club werkzaam. Een interview. 'Als je nu naar de onderbouw kijkt en ziet wat daar allemaal gebeurt, dan gaat dat wel goed komen met DUNO.'
 
Licht nog even toe wat je rol dit seizoen ook alweer inhoudt
Harry: "Mijn rol dit seizoen heet voluit: Technisch Coördinator van de onder 8 pupillen, onder 9 pupillen en de onder 11 pupillen. In het kader van het jeugdbeleidsplan, waar we dit jaar vol mee gestart zijn, ben ik er verantwoordelijk voor dat de trainingsvormen - circuittrainingen - die we doen op de juiste manier worden gedaan. Ik ben aanwezig voor uitleg en steun aan trainers en ouders die de trainingen verzorgen. Ik bekijk ook de spelers en bespreek samen met trainers, coördinatoren E en F en hoofd jeugdopleiding Tom van den Berg of er spelers van team moeten veranderen. Ook dit is weer een onderdeel van het beleidsplan om zo veel als mogelijk iedere speler of speelster op zijn eigen niveau te laten spelen. Daarbij ben ik ook iedere zaterdag vroeg op de club aanwezig om voor deze groepen als vraagbaak te dienen." (lees onder de foto verder).
 
harrybarbier2014
Harry Barbier: 'Een jeugdbeleidsplan is niet in een jaar klaar.'
 
Hoe zijn je ervaringen, zo iets over de helft van het seizoen?
Harry: "We zijn zoals eerder verteld gestart met het nieuwe jeugdbeleidsplan. Dit is een nieuw ingeslagen weg en daar moeten we ook wat geduld mee hebben. Ik zie heel veel mensen om mij heen die erg hard bezig zijn om hier een succes van te maken. We willen niet dat zoals al vaak bij veel clubs in het verleden met een plan gestart wordt en het al naar een jaar weer naar de achtergrond verdwijnt. Een jeugdbeleidsplan is dan ook niet in een jaar klaar. Om alles goed neer te zetten zal je denk ik een jaar of vier, vijf bezig zijn. Je moet veel evalueren en daar steeds weer de verbeterpunten uit halen. Zo doe ik dat ook in mijn rol. Je kan het goed op papier hebben staan, maar uitvoeren is weer heel wat anders. Hierin zijn we afhankelijk van trainers, ouders en begeleiding die het plan ook moeten omarmen. Op dit moment gaat dit bij de ene groep heel erg goed en bij de andere groep totaal niet. Hierdoor sta ik nu te veel op het trainingsveld zelf groepen te begeleiden, waardoor ik vaak niet mijn aandacht op beide groepen kan richten. Is dus een groot aandachtpunt voor het volgend seizoen." (lees onder de foto verder)
 
fred3
 
Heb je een verklaring voor het verschil hoe het loopt tussen E en F jeugd?
Harry: "Dat is heel makkelijk. Bij de F is een hele groep enthousiaste ouders en een trainersgroep. Daar is een heel belangrijke rol van Kristel. Kinderen die er altijd zijn. Circuittrainingen die met zoveel plezier worden gedaan en uitgevoerd. Enzovoorts. Een voorbeeld-groep voor DUNO, zou ik zo zeggen. Dan de E-groep. Hier gaat alles zeer moeizaam. Slechte opkomst van de spelers bij veel teams. Gemakkelijk afzeggen van spelers en trainers en als er dan geen trainers of begeleiding aanwezig is zal er echt niemand van de zijkant bij springen. Dit is dus voor mij een zorgengroep. We hebben op verzoek van trainers op de maandag de trainingstijd verplaatst van 16.30 naar 17.00, omdat de begeleiding dan wel kon trainen. Maar dat heeft dus niet geholpen. Jan Veerman stond afgelopen maandag in zijn eentje met 24 spelers. Dit moet dus anders gaan, maar dan heb je toch weer hulp van ouders nodig. En dan bedoel ik niet alleen als begeleiding op het veld, maar ook om te zorgen dat de kinderen op het trainingsveld komen. Gemiddeld 18 kinderen van de 32 is echt te weinig. Op weg naar volgend seizoen zijn we al drukdoende hier veranderingen en verbeteringen in te gaan aanbrengen."
 
Is DUNO talenten rijk?
Harry: "Er lopen altijd wel talenten in de jeugd. Ik kan wel een lijstje opsommen, maar dat doe ik niet. Wat ik wel heb gezien is dat als we spelers nog beter op niveau bij elkaar kunnen spelen en heel wat moois kan gebeuren. Bij de pupillengroep moet het gebeuren. Pakken we het hier goed op, dan kunnen er straks goede teams gaan groeien." (lees onder de foto verder)
 
Activiteitenteam
Vernieuwd activiteitenteam. 'Ook dit soort activiteiten zorgen ervoor dat DUNO voor de jeugd een leuke vereniging is om bij te voetballen.'
 
Wat zou je tegen ons, misschien wel ouders in het bijzonder, willen zeggen?
Harry: "Geef ons en het jeugdbestuur de tijd en middelen om het jeugdbeleidsplan goed op de kaart te zetten. Wat ik al eerder heb vermeld: het lukt echt niet in een jaar. Tegen de ouders zou ik willen zeggen dat mensen in het jeugdbestuur, technisch beleid, trainers en coördinatoren - dus eigenlijk iedereen die iets bij DUNO doet - ook allemaal gewoon een baan hebben en dus de hele dag moeten werken. Ik merk dat dit nog wel eens vergeten wordt. Wij moeten ons dus ook allemaal haasten om op tijd op de training te zijn. Wat ons gelukkig met soms wat vrij nemen lukt. Tegen de ouders zou ik zeggen: zorg dat de kinderen op de training komen. Kinderen willen altijd wel voetballen maar zijn afhankelijk van jullie. Kunnen de kinderen niet naar een wedstrijd of training schrijf dan op tijd af en niet vijf minuten voor de training of wedstrijd. En dan toch maar het volgende: heeft het kind echt geen zin om te voetballen: doe het dan niet. Voetbal is een teamsport en dus zijn we afhankelijk van elkaar. Als ik dan hoor op zaterdag dat teams niet compleet zijn vanwege allerlei afzeggingen, terecht of onterecht, dan begrijp ik het niet helemaal. Voorbeeld afgelopen zaterdag: een jeugdteam van 18 spelers die maar met precies 11 spelers staan en dus reservespelers uit een ander team moeten vragen...
 
Al perspectief op komend seizoen?
Harry: "Volgend seizoen moeten we gaan uitbouwen waar we nu mee gestart zijn. Ook wij als technische begeleiding en jeugdbestuur hebben sommige zaken niet goed opgepakt. Ook dat zijn weer leermomenten en dat beseffen wij goed. Het zou dus ook goed zijn als, ik noem het maar even het technisch hart jeugd, bij elkaar zou blijven. Elkaar kritisch blijven toetsten op functioneren en vooral op de ingeslagen weg doorgaan." (lees onder de foto verder)
 
JO8 1 Monster dorst
Harry over JO8: 'Als je deze groep onder leiding van Evert Steinvoort  junior bezig ziet is het echt genieten op het veld.'
 
Als jij het mag inschatten, en dat mag je nu, hoe vitaal is DUNO dan speciaal gelet op de jeugd richting ons 100-jarig bestaan?
Harry: "Als je nu naar de onderbouw kijkt en ziet wat daar allemaal gebeurt, dan gaat dat wel goed komen met DUNO. Er zijn wachtlijsten dus ook weer genoeg aanvulling. Dit jaar zijn we gestart met de onder 8 en als je deze groep onder leiding van Evert Steinvoort  junior bezig ziet is het echt genieten op het veld. Volgend seizoen waarschijnlijk twee teams Onder 8. Als ik het zo zie ziet het er dus bij de jeugd goed uit voor de toekomst."
 
Nog iets vergeten?
Harry: "Zoals altijd blijven we als vereniging afhankelijk van vrijwilligers. Is het niet als begeleiding dan wel als gastvrouw of gastman of een andere taak. Het zou fijn zijn als men zich hiervoor aanmeldt. En ook: Dat het bij DUNO-jeugd niet alleen om voetbal gaat, laat onze nieuwe activiteitenteam vol enthousiaste dames zien. Van Sinterklaas naar bingo tot FIFA games, alles pakt deze groep op. Ook dit soort activiteiten zorgen ervoor dat DUNO voor de jeugd een leuke vereniging is om bij te voetballen."
 
 

Reacties  

0 # Gilbert Laurens 15-03-2018 17:45
Beste Harry,

Fijn dat jij je wilt inzetten voor de jeugd! Vervelend om te horen dat het nog niet bij alle jeugdteams goed loopt. Mijn zoon Niels speelt in JO11-2 (E2). Wij hebben naast onze trainer Kristel een groep zeer betrokken ouders die ook bereid zijn om waar nodig hun steentje bij te dragen. Ook maken wij gebruik van een app-groep voor informatie, afmeldingen en bijv. het doorgeven van de stand van de wedstrijd voor de thuisblijvers. Onze kinderen zijn er (bijna) altijd, zowel bij de wedstrijden als de trainingen en hebben er erg veel plezier in!

Groet Gilbert Laurens
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Advertentie

Advertentie

Sponsors

Asta Casino
Solliciteren.nl
Free-Kick
VoetCentraal
Van der Loo Schoonmaakdiensten
Malaika Kids
M.C. Verhoef
't Telecomhuys

Advertentie

Advertentie