Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Onze eigen Ramsay van Rhijn haalt De Volkskrant

Onze eigen Ramsay van Rhijn haalt De Volkskrant

5 mei 2019 11:30

GZ

Niemand minder dan onze eigen Ramsay van Rhijn staat dit weekeinde in De Volkskrant. Het dagblad maakte een eerbetoon aan de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters die het in het amateurvoetbal nog altijd zwaar te verduren hebben. Fotograaf Laura van Luijn trok wekenlang langs de velden en kwam zo ook Ramsay, die op DUNO geregeld fluit en voor de KNVB actief is als scheidsrechter, ook tegen.

(lees onder de foto verder)

Ramsay in VK
Ramsay van Rhijn, geportretteerd door Laura van Luijn in De Volkskrant.

Journalist WIllem Vissers schreef er een mooie tekst bij, die luidt: 


"Wekenlang reisde fotograaf Laura van Luijn langs Nederlandse voetbalvelden om portretten te schieten van (assistent-)scheidsrechters in het amateurvoetbal, een beroepsgroep die het ondanks alle goede voornemens nog steeds zwaar te verduren heeft.

Zie ze staan op de foto’s, zelfbewust en vastberaden. Klaar voor hun wedstrijd, zin in hun hobby. Scheidsrechters en assistent-scheidsrechters, vroeger gewoon grensrechters genoemd.

Ze zijn gefotografeerd door Laura van Luijn, voor haar project 34 weeks of being a referee. Zelf is ze amateurvoetballer, haar vader is scheidsrechter. Aanleiding voor de serie is de blijvende agressie tegen de arbitrage op de amateurvelden – vaak in de lagere regionen, bij voetbal op velden achteraf. Verbaal of fysiek geweld.

In 2012 vond grensrechter Richard Nieuwenhuizen de dood bij een jeugdwedstrijd in Almere, toen hij na de wedstrijd werd aangevallen door jeugdspelers. Een tijd van introspectie brak aan. Hoe moest het in hemelsnaam verder? Zelfs de discussie over de grensrechter zelf laaide op, of hij niet beter kon verdwijnen uit het lagere amateurvoetbal. Want de grensrechter, vaak een clubman langs de lijn die acteert in de buurt van soms vijandig publiek, vlagt ook weleens als het geen buitenspel is. Expres, of omdat het gewoon niet te zien is in het cameraloze amateurvoetbal.

De grensrechter bestaat nog steeds. De scheidsrechter eveneens. Het geweld ook. Het programma Nieuwsuur openbaarde dat er vijfhonderd zware geweldsdelicten zijn geweest sinds de dood van Richard Nieuwenhuizen. Zelfreflectie blijft nodig.

Zelfs mijn eigen team, de mannen van Terrasvogels uit Santpoort-Zuid, die zichzelf beschaafd noemen, zelf wij zijn soms onvriendelijk voor de scheidsrechter. Omdat hij een vrije trap niet geeft, omdat we hem partijdig vinden. Zeiken kunnen we best goed. Nooit zijn wij fysiek gewelddadig, maar na afloop denken we soms: waren wij dat? Ja, dat waren wij.

Laat de scheidsrechter fluiten. Laat zijn assistent vlaggen. Laten we blij zijn dat ze zo’n tenue aantrekken, dat ze vastberaden en zelfbewust zijn. Hebben we ons eigen voetbal trouwens al geanalyseerd?"

Een fraai eerbetoon zo in De Volkskrant. Bekijk alle foto's hier.

Bron: De Volkskrant / Laura van Luijn
Delen

Lees meer over:
Ramsay van Rhijn

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!