Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Dit zijn de nieuwe spelregels in het seizoen 2019-2020

Dit zijn de nieuwe spelregels in het seizoen 2019-2020

29 juli 2019 12:00

HR

Dit nieuwe seizoen 2019-2020 begint traditiegetrouw met nieuwe spelregels. Ditmaal zitten er wel een paar fundamentele veranderingen bij. De KNVB zette ze op een rij en wij benoemen ze hieronder. Ook is er een link te vinden naar alle mogelijke spelregeldocumenten. Doe je voordeel ermee, zodat je bij de start van de competitie niet die voetballer bent die het niet goed weet.

De zes meest in het oog springende wijzigingen:

 • Strafschoppenserie
  Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.
 • Plek van wisselen
  Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.
 • Doeltrap
  Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.
 • Scheidsrechterbal
  Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.
 • Kaarten voor teamofficials
  Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.
 • Muurtje
  Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Voor nog meer uitleg en spelregelvragen kijk hier.


Bron: KNVB
Delen

Lees meer over:
Spelregels

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!