Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Worsteling met spelregels: Doeltrap mag toch niet zo

Worsteling met spelregels: Doeltrap mag toch niet zo

3 augustus 2019 9:15

GZ

Sinds een aantal nieuwe spelregels is ingevoerd, bestaat over twee situaties een uitvoerig debat. Het betreft in beide gevallen de doeltrap. Wat daar nu wel en niet bij mag blijkt voer voor discussie. De internationale spelregelcommissie heeft de aangesloten voetbalbonden nu opgedragen in twee gevallen pas op de plaats te maken. Wij leggen hieronder uit waar het dan om gaat.

De eerste situatie die nu toch is aangepast betreft die waar we afgelopen week nog over schreven. Dat je, zie de wedstrijd waarin Benfica dat deed, als doelman de bal opwipt en door een verdediger laat terugkoppen (of via de borst terugstuiten). Vervolgens is de doelschop een bal-in-de-handen van de doelman geworden. De internationale spelregelcommissie gaat studeren op deze situatie, ontstaan nu in de nieuwe spelregels de doelschop niet meer buiten het 16-meter gebied hoeft te worden getrapt. Kennelijk is men door deze uitvoering toch verrast. Beslist is nu dat het goed is noch fout. Met andere woorden: het mag niet, maar je krijgt er ook geen vrije trap tegen voor. In afwachting van nadere besluitvorming is beslist dat wanneer de doelman dit trucje uithaalt de doeltrap opnieuw moet worden genomen en dat hij/zij daar geen disciplinaire straf voor krijgt.

Zie eerder: Nieuwe spelregels, zo neem je slim de doeltrap

Een andere situatie betreft diezelfde doeltrap. Die mag je nu nemen door de bal naar een medespeler in het 16-meter gebied te spelen dus. Daarbij is bepaald dat tegenstanders buiten de zestien moeten staan. Tenzij: je als verdediger de bal snel wilt nemen en er toch een tegenstander in het strafschopgebied is te vinden (bijvoorbeeld omdat hij/zij geen tijd had om weg te komen). Je mag dan toch de doeltrap snel nemen, die is namelijk nu zo bedoeld om het spel snel te kunnen hervatten. Als dit dan misgaat, heb je pech gehad (en de tegenstander die er toevallig nog stond komt aan de bal), de spelregels redden je dan niet. Maar wat nu als de tegenstander opzettelijk blijft staan en zo aan de bal komt? Hierover zegt de internationale spelregelcommissie nu dat wanneer de opponent dit bewust doet de doeltrap moet worden overgenomen. Er volgt geen disciplinaire straf voor de aanvaller, tenzij hij/zij die vaker doet.

De toelichting, in het engels, is hier te vinden.

Marten
DUNO clubscheidsrechter Marten Hof schudt zijn broer David de hand.Bron: KNVB / Internationale voetbalbond
Delen

Lees meer over:
Spelregels

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!