Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

'Mister DUNO', Bertus van der Zijden (87) overleden

'Mister DUNO', Bertus van der Zijden (87) overleden

29 november 2020 20:30

GZ

Hij zwaaide nog. Zaterdag. Vanaf zijn appartement naast de club. Op veld 2 was schoonzoon Jan Veerman aan het vlaggen bij zijn (klein)zoon Dylan en dus liet hij zijn enthousiasme blijken. Zoals altijd wanneer het op DUNO aankwam. Maar helaas - Bertus is overleden. Bertus van der Zijden, 'mister DUNO', sinds decennia verbonden aan onze groen-zwarte vereniging overleed in de nacht voorafgaand aan zondag 29 november. 87 Lentes oud, zoals hijzelf zou zeggen ‘niet in de wieg overleden’. En heel recent zwaaiend naar een van zijn bij DUNO voetballende kleinzonen.

LEES OOK: Verdorie Bertus, nooit meer jouw arm om de schouders

Voor de oudere DUNO'ers is hij Bertus, van en met Adri - die eerder overleed.
Voor veel jongere DUNO'ers is hij 'de opa van Lars',  een van z'n kleinzoons die in ons eerste speelt. Bertus was vaste fan van onze hoofdmacht.

Of hij nu Bertus voor je was. Of opa-van. Hij stond altijd voor je klaar. Altijd belangstellend. En nimmer zwijgend - over gespreksstof hoefde je je geen zorgen te maken met hem in je buurt.

Groen-zwart bloed

Het overlijden van Bertus is voor zijn familie - zo nauw verbonden met DUNO - een onverwachte, grote klap. En zeker ook voor onze vereniging: we gaan deze vrolijke, nooit-om-een-woord-verlegen-zittende oud-speler en supervrijwilliger enorm missen. Bij Bertus stroomde groen-zwart bloed door de aderen, dat kan bijna niet anders. (lees onder de foto verder)

Bertus6.jpeg
Bertus van der Zijden, groen-zwart bloed.

Hij overleed onverwacht, wellicht niet de manier waarop hij dit zelf had gewild, maar lijden bleef hem bespaard. Bertus was een zeer vriendelijke, betrokken en sociale man. Bertus hield van het leven, hield van mensen en probeerde er iedere dag weer wat van te maken. Bertus was een oer-DUNO'er, met hart en ziel was hij bij zijn cluppie betrokken. Bertus was Lid van Verdienste en werd (samen met Adri) gekozen tot DUNO' er van het jaar. Tevens kregen Adrie en Bertus in 2007 een Koninklijke Onderscheiding bij de opening van ons nieuwe complex.

Originele shirt

Het oude, originele en wat verkleurde DUNO-shirt hangt al jaren in het sponsorhome, dat shirt was van Bertus. Bertus was vroeger (waarschijnlijk) zelf geen groot voetballer al zal hij daar zelf andere gedachten bij hebben gehad. Althans: dat mochten wij geregeld vernemen. Altijd met een brede lach verteld. Bertus was in alles een meer dan trouwe clubman die in zijn actieve periode heel veel voor DUNO heeft gedaan.

Tot voor enkele jaren geleden hadden wij het bij DUNO automatisch over Bertus & Adri, beiden onlosmakelijk met elkaar en met DUNO verbonden. Nadat Adri, in 2013, was overleden hield Bertus zich bewonderenswaardig staande. Hij was dankbaar dat hij vele jaren samen mocht zijn met Adri, was dankbaar dat zijn kinderen ervoor hadden gezorgd dat hij een heerlijk appartement naast DUNO mocht bewonen en dat hij daardoor frequent bij zijn club kon blijven komen.

Oer-DUNO'ers bij 95-jarig bestaan

Tijdens ons 95-jarig bestaan, twee jaar geleden, vierden we dat onder anderen natuurlijk met Bertus en met andere DUNO'ers met een oerverleden bij de club. Joop Batenburg, Piet Kraaijeveld, Bertus van der Zijden en Leen Jongejan waren van de partij om DUNO te zien winnen van HBSS en ook samen op de foto te gaan. Met de taartjes in de hand werd het een bijzonder moment. (lees onder de foto verder)

Bertus4.jpgSamen op de foto: Leen Jongejan, Bertus van der Zijden, Piet Kraaijeveld en Joop Batenburg (v.l.n.r.): rijk DUNO-verleden.

Bertus had veel verdriet van het overlijden van Adri maar kon toch zonder haar verder. Hij bleef vrolijk, positief, eerlijk en altijd tijd voor een dolletje. En dat was geen schijn, dat was echt Bertus.

Achter de bar

De Bertus ook die samen met Adri in liefst drie clubgebouwen van ons achter de bar heeft gestaan: In het oude clubgebouw aan de Mgr. Nolenslaan, tijdelijk op Ockenburgh en nadien in onze huidige huiskamer. Bertus was er altijd, samen met zijn Adri. Dag in, dag uit stonden ze er dan. Op doordeweekse dagen, op zaterdag, op zondag; de club deed nimmer een vergeefs beroep op hen. Ook niet tijdens bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld tijdens een feestje van geslaagden of een huwelijk. Bertus nam je dan wel even apart, keek je diep in de ogen en sprak mooie woorden. Over jou, over DUNO, over het leven.

Hoogtepunt van het jaar was voor Bertus, met Adri aan zijn zijde, de uitgifte van muntjes of consumptiebonnen tijdens de feesten die we zo vaak vierden op DUNO. Een klus die een groot doorzettingsvermogen vergde en zeker nauwgezetheid. Bertus en Adri vonden het geweldig om dan, in de luwte van zo'n enorm feest, ervoor te zorgen dat de tent kon draaien. En dan, wanneer de laatste muntjes toch echt wel waren vergeven, stonden ze ineens zelf op de dansvloer. Voetjes in de lucht, zwieren en zwaaien. We zien het zo nog voor ons ons: Bertus en Adri op de dansvloer bij DUNO.

Familieman

Bertus was als familieman met alles wat hij had verankerd met DUNO; zijn zoon Ronald die altijd bij DUNO heeft gevoetbald, zijn dochter Astrid die als moeder van talent Lars als vrijwilliger op verschillende fronten actief is en schoonzoon Jan Veerman die als sponsor en veel meer optreedt. Kleinzoon Dylan voetbalt ook al bij DUNO. En dan ook nog eens aan de rand van veld 2 wonend; meer symbolisch kan de band tussen Bertus en DUNO niet worden beschreven.

Bertus5.jpg
Ze waren er allemaal om in mei 2018 het kampioenschap van Dylan (11) uit destijds DUNO JO11-4 mee te beleven. We schreven toen: Opa Bertus van der Zijden (85) was het meest trots, maar oom Ronald (58) en zijn pa & trainer Jan (54) deden daar niet veel voor onder. Je ziet het tegenwoordig niet veel meer dat van generatie op generatie er kampioenen bij een zelfde club ontspruiten, want in al die generaties liggen nu heel wat titels. (Foto gemaakt door Astrid Veerman -Van der Zijden)

Ron, Lizzy en Jim,
Astrid, Jan, Nynke, Lars en Dylan,
Jeannet, Gino, Ashley, David, Déluca en Georgie,

veel sterkte gewenst en mooie herinneringen toegewenst. Namens alle leden: wij zijn in gedachten bij jullie na het verlies van jullie vader, schoonvader en opa.

De groen-zwart vlag hangt deze week als eerbetoon halfstok. We zijn verdrietig, maar ook heel trots op een DUNO'er die veel voor ons persoonlijk, de leden en de club heeft betekend. 

We koesteren de mooie herinneringen.

Namens het bestuur en de leden,
Rob Leenheer - erevoorzitter
Henk Ruijl - vice-voorzitter

Bertus7.jpeg
Afscheid van Bertus, bij DUNO. Zondag 29 november 2020.

Bertus2.jpg

Bertus1.jpgBertus in zijn rol als jeugdleider van een succesvol pupillenelftal dat eind jaren 60 de eerste prijs bij vv. Woubrugge in de wacht sleepte.

Op de onderste foto zijn te zien van links naar rechts: Ron Pieneman, Peter Nicolaas, Ed Hendriks, leider Bertus van der Zijden, Paul van der Stap, Richard de Bruijn, Emiel Oliver, Kees van Hattem, Dick Zuur, Ruud Wijkniet, Bart Wolf, Ron van der Zijden, Arie Bal en als supportertje wijlen Paul van der Zijden.

 

 

Bron: DUNO
Delen

Lees meer over:
Bertus van der Zijden

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!