VERSLAG, FOTO's: Lef, felheid en gif, dus nu wint DUNO 1 wel

72'

3e klasse B

20 oktober 2018 14:30

M.Y. Scherpenhuyzen

DUNO heeft in de wedstrijd tegen Duindorp SV aangetoond dat het wel degelijk in staat is om strijd gecombineerd met techniek te leveren. Waar DUNO vorige week met chagrijn en een 4-1 nederlaag weer naar huis werd gestuurd kon men vandaag met blijdschap en opluchting het veld af, maar ook met de borst vooruit naar de 3e helft toe.

Herstel kan soms snel gaan. Wat er de afgelopen week ook precies is gebeurd en aan welke onderdelen op welke wijze de afgelopen week is gesleuteld; de manschappen van trainer Patrick Demmers hebben er baat bij gehad. De winst van DUNO was na drie opeenvolgende nederlagen erg belangrijk. Maar naast de broodnodige drie punten geeft vooral de wijze waarop er met elkaar werd gestreden hoop en zelfvertrouwen.

Voorbeeld Tobias Wijling

Wellicht was de actie van Tobias Wijling in de 71e minuut wel kenmerkend voor het zichtbare verschil en herstel van DUNO. De goed opgekomen Tobias zag op de rand van de zestien meterlijn dat een verdediger van Duindorp met de bal bleef lopen. Stevig doorzetten en druk zetten op de bal én de fysiek sterke verdediger leidde tot balwinst van Tobias die vervolgens met een fraaie pass de net ingevallen Gabriël Tillema vrij voor de doelman zette. Gabriel rondde op een beheerste wijze fraai af, scoorde de 2-0 en gaf DUNO hiermee de broodnodige rust en zelfvertrouwen.

Die instelling en strijdwijze van Tobias gaven goed weer waar het bij DUNO vorige wedstrijden veelal aan ontbrak; Eerst lef, felheid, gif, onverzettelijkheid gecombineerd met de wil om te voetballen. In die volgorde. Duindorp SV was in dat opzicht ook precies een goede tegenstander vandaag. Een fysiek sterke ploeg die weet wat het is om de mouwen op te stropen en een tegenstander fysiek te intimideren. DUNO bleef vandaag in veel opzichten knap overeind en won verdiend.

Veldoverwicht

Ging het dan allemaal gemakkelijk vanmiddag? Kwam de zege eenvoudig tot stand? Nee, integendeel zelfs. Duindorp had het grootste deel van de wedstrijd een duidelijk veldoverwicht en kreeg ook de beste kansen. Die meer dan goede kansen werden op een enkel moment na allemaal teniet gedaan door DUNO-spelers. Dat is ook een teken aan de wand dat de instelling vandaag veel beter was. Niets aan het toeval overlaten maar letterlijk en figuurlijk zelf “aan de bal willen blijven”.

In de 11e minuut gaf Evert Steinvoort met een blok alles wat hij in zich had om aanvoerder Robin van Roon van scoren af te houden. Vlak voor rust moest doelman Jeffrey van Vliet een belangrijke redding verrichten op een hard ingeschoten bal van Robin Roos en in de 59e minuut stopte Jeffrey overtuigd zelfs een penalty van Robin van Roon. Michail Toet speelde vandaag niet zijn beste wedstrijd maar toonde wel een en al onverzettelijkheid en ruimde de bal op waar dat nodig was in plaats van voetballende oplossingen te zoeken. Zo moet dat soms. Maikel van Wijngaarden was 90 minuten lang een stevig en resoluut ingrijpende verdediger en vormde met Evert Steinvoort een solide blok met de zichtbare wil om tot het uiterste te gaan.

Verdediging

De basis voor de mooie en belangrijke zege was zo gelegd en begon met de verdediging. Het middenveld met Erwin van der Harst, Koen Zonneveld en Jerry Hogeboom had de handen vol aan het opportunistisch spelende Duindorp. Eerlijk gezegd kwam DUNO op dat middenveld vaak tekort. DUNO slaagde er te weinig in om de bal in de ploeg te krijgen en te behouden. Te snel werd er balverlies geleden waardoor de verdediging onder druk bleef staan zonder dat Duindorp grote kansen kreeg. DUNO mocht eenmaal van geluk spreken toen een goed doorgekopte corner van Darryl Schaap door de geheel vrijstaande Andrew Zuurmond werd gemist. Op dat moment was een voorsprong voor Duindorp verdiend geweest.

Rico-Chico'tje

Met snelle en technisch vaardige buitenspelers kan een wedstrijd worden beslist. Dat bleek in de 36e minuut. Rico Westdorp wist de bal fraai te onderscheppen en stuurde met een feilloze pass de op snelheid liggende Chico Mulder weg. Laatstgenoemde hield op snelheid het overzicht en rondde op een beheerste wijze af, 1-0. Een dergelijk “Rico-Chico’tje” zal dit seizoen zeker vaker te bewonderen zijn.

In de 2e helft paste ook het middenveld van DUNO zich meer aan en ging het zichtbaar feller de strijd aan met Duindorp. De bij DUNO zo bekende broertjes Schaap werden kort op de huid gezeten en er werd niet geschroomd om het fysieke duel aan te gaan. Scheidsrechter Maurice Scherpenhuyzen voelde hierbij de wedstrijd perfect aan en zorgde ervoor dat beide ploegen zonder veel discussies wisten waar zij aan toe waren. Scherpenhuyzen trok slechts enkele gele kaarten voor overduidelijke overtredingen en deze kaarten werden door de spelers van beide ploegen dan ook zonder pardon en sportief geaccepteerd. Heerlijk zo’n ontspannen en duidelijk fluitende scheidsrechter die hiermee onopvallend duidelijk leiding gaf aan de wedstrijd.

Kantelmoment

Een steeds meer drukkend Duindorp kon zich nauwelijks kansen bezorgen tot een kwartier na rust. Aanvoerder Robin van Roon draaide fraai weg van Maikel van Wijngaarden die niets anders kon doen dan binnen de zestien een overtreding te maken. De toegekende strafschop werd gekeerd door Jeffrey van Vliet die hiermee een in meerdere opzichten belangrijke redding verrichte. Hij voorkwam de 1-1 én zorgde ervoor dat DUNO meer vertrouwen in een goede afloop kreeg.

DUNO kreeg meer grip het spel en speelde met meer rust en overzicht. Juist dan komt het spel van DUNO beter tot zijn recht. Met invallers Jordi Navarro voor Erwin van der Harst en Gabriel Tillema voor de moegestreden Ben Bor kreeg DUNO die zo gewenste uitbreiding van de voorsprong.

Gabriël Tillema was nog maar 1 minuut in het veld toen hij de 2-0 aantekende. De laatste 20 minuten kwam de voorsprong van DUNO niet echt meer in gevaar. Duindorp drong nog wel aan maar meer mogelijkheden dan twee slecht benutte vrije trappen konden niet worden genoteerd. DUNO daarentegen kreeg voorin meer ruimte en had met wat meer overzicht en overleg nog ruimer afstand kunnen nemen.

Na 90 minuten kon een belangrijke en fraaie zege worden toegevoegd. Deze zege maar nog meer de wijze waarop met elkaar voor een goed resultaat werd gestreden geeft vertrouwen.