Mgr. Nolenslaan 9
2555XX
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3685363

Op Haagsche Dynamiek heeft het zo sterk verjongde team van trainer Kenneth Lamens deze zaterdag 16 oktober voor een waar spektakelstuk gezorgd door een 1-3 achterstand om te buigen in een meer dan verdiend gelijkspel. En, er had na de gelijkmaker van Tim van Zweeden in de 57e minuut nog meer in gezeten dan dit gelijke spel. Aan de andere kant mocht DUNO van geluk spreken dat doelman Ramon Dirksen in de laatste minuut met een fraaie reflex een bijna zekere goal van Naaldwijk wist te voorkomen. Al met al is dat ene punt voor beide partijen verdiend te noemen.

Precies 2 jaar geleden speelden DUNO en Naaldwijk voor het laatst tegen elkaar. Destijds, oktober 2019, speelden beide teams ook gelijk tegen elkaar (1-1). Niemand van het huidige team speelde die wedstrijd van 2 jaar geleden mee. Dat geeft wel aan hoezeer de selectie verjongd en vernieuwd is. Datzelfde gold grotendeels ook voor Naaldwijk waar trainer Harry Akkermans 9 selectiespelers zag verdwijnen en ook hij een forse verjonging kon doorvoeren.

De wedstrijd

Twee sterk verjongde teams dus die over het algemeen de hele wedstrijd aan elkaar waren gewaagd. Waarbij aangetekend dat, vergeef mij even die wellicht wat groen-zwarte bril, DUNO voetballend de bovenliggende partij was en, niet onbelangrijk, over een ijzeren conditie bleek te beschikken. Naaldwijk kon op momenten vooral leunen op fysiek sterkere spelers die in de één op één duels soms net wat slimmer en sterker waren. De terugkeer tot 3-3 maakte dat DUNO zich morele winnaar kon voelen.

DUNO en Naaldwijk begonnen beide wat voorzichtig aan de wedstrijd. Voor de neutrale  toeschouwer die mede vanwege de coronamaatregelen al langere tijd niet meer op Haagsche Dynamiek was geweest zal verrast zijn geweest door de vele nieuwe namen en jonge gezichten van de DUNO selectie. Dat is in het veldspel ook duidelijk waarneembaar; geen ervaren spelers die leiding geven, het spel waar nodig vertragen of anderszins hun stempel op het spel drukken. DUNO speelde vooral met jeugdig enthousiasme, een onovertroffen inzet maar ook met de wil om voetbaltechnisch het spel te willen bepalen. Dat laatste is een verademing en op momenten een lust voor het oog. Jonge spelers die elkaar de bal gunnen, de combinatie zoeken en ‘voetballende oplossingen zoeken’.

Ontwikkeling

Opmerkelijk was dat bij een 3-3 stand een gevaarlijke lange hoge bal op een zeer rustige en technisch knappe wijze (Joël van Oeveren bleef met de spits in zijn nek hijgend de hoge bal secuur volgen en op het juiste moment zachtjes achterover koppen, de bal vervolgens dood leggen en naar een medespeler tikkend) onschadelijk werd gemaakt. Misschien is deze voetballende oplossing wel een goed voorbeeld van de ontwikkeling van het DUNO anno oktober 2021.

Na een aftastend begin kwam DUNO in de 17e minuut verrassend op voorsprong door een kopbal van Joël van Oeveren. Tim van Zweden bediende hem vanuit een corner op perfecte wijze waarbij gezegd dat Naaldwijk doelman Jeffrey Wubben weifelend optrad. Enkele minuten later was Youssef Talhaoui dicht bij de 2-0. Naaldwijk kwam al snel op een gelijke stand door een kopbal van Tim Zwinkels.

Tot dat moment speelde DUNO een leuke en frisse partij voetbal, mooie combinaties, hard voor elkaar werkend en met aanvallende intenties. Na de gelijkmaker van Naaldwijk volgde een zwakke periode waarin de fysieke duels werden vermeden, er geen of onvoldoende rugdekking werd gegeven en men elkaar niet of nauwelijks coachte in het veld. Naaldwijk profiteerde hier optimaal van. Eerst was het in de 39e minuut Danny Niel die zwak verdedigen afstrafte met een harde knal in de bovenhoek: 1-2. Een minuut later was het zelfs 1-3 door Floris Groot waarbij de rugdekking niet aanwezig was en doelman Ramon Dirksen net even te lang twijfelde met wel of niet uitkomen. Met deze vervelende achterstand moest DUNO gaan rusten. De ploeg leek duidelijk even aangeslagen en teleurgesteld.

Onbevangen

Na rust was goed te merken dat DUNO aan een kwartiertje rust, thee en de nodige aanwijzingen genoeg had om er weer fris en onbevangen tegenaan te gaan. Er werd direct voor weer aanvallend en combinatievoetbal gekozen. Het was Elyseo van de Graaf die 4 minuten na rust een lange bal technisch vaardig aannam en direct hard uithaalde waarbij hij doelman Wubben kansloos liet; 2-3.

Deze snelle goal was zichtbaar een opsteker voor dit zo strijdbare team. DUNO bleef waar mogelijk de aanval zoeken en wist vaak in een vroeg stadium de opbouw en aanval van Naaldwijk te verstoren of te onderscheppen. DUNO liet met name verdedigend vaak fris en verzorgd voetbal zien. De bal werd rustig en secuur naar elkaar aangespeeld, er werden voetballende oplossingen gezocht en alleen als het echt niet anders kon werd de lange bal gehanteerd. In de 57e minuut kwam de meer dan verdiende gelijkmaker tot stand, en wat voor eentje!! Een juweeltje waar we er graag meer van willen zien.

Een lange hoge bal werd met veel inzet door Elyseo van de Graaf wederom technisch perfect aangenomen, de bal in één beweging door de benen van de tegenstander gesleept en perfect voorgezet waarna de goed gepositioneerde Tim Zweden beheerst kon binnenschieten.

Fraaie teamprestatie

Een fraaie teamprestatie! De gelijkmaker werd hartstochtelijk door alle spelers met elkaar gevierd. Dat toonde ook dat er met en voor elkaar voor een goed resultaat wordt geknokt. Enkele minuten later was Dogan Yilmaz dichtbij een 4e doelpunt maar wist hij doelman Wubben op zijn weg. Ook Tim Zweden was met een kopbal nog gevaarlijk maar hij kon net te weinig kracht achter zijn kopbal plaatsen.

Naaldwijk en DUNO bleven beiden strijden voor de overwinning en hiermee bleef het een uiterst onderhoudende en sportieve partij voetbal. Scheidsrechter Tiko Huizinga moest hoofdzakelijk toezien dat de spelregels goed werden uitgevoerd, in de problemen kwam hij niet.

Een mooie en belangrijke teamprestatie dus. Ramon Dirksen die zijn soms weifelende optreden meer dan goed maakte met die belangrijke redding in de 91e minuut. Een verdediging met Ralph Kramer, Andy van der Sloot, Yilmaz Dogan en Olav Ruijl die zich uitstekend herstelde van dat laatste kwartier voor rust en een uitstekende 2e helft speelde. Het middenveld met de volwassen spelende Joël van Oeveren, de hard werkende Daniel Ramdjas en Sharad Ramautar (gewisseld door de soms fantastisch spelende Soner Turgut) was goed bezet en sloot tijdig en goed aan tussen verdediging en aanval.

In aanvallend opzicht verliepen de combinaties nog moeizaam en kwamen te vaak ballen niet aan. Maar om desondanks toch 3 goals te scoren, daar mogen Tim Zweden, Youssef Talhaoui en Elyseo van de Graaf meer dan tevreden over zijn.

Natuurlijk was het nog mooier geweest als die ook zo nodige drie punten bijgeteld hadden kunnen worden. Maar deze prestatie met dit zo jonge team geeft veel vertrouwen voor de komende wedstrijden. De eerste overwinning kan dan niet lang meer uitblijven.

Natuurlijk wensen wij de geblesseerde Patrick zandvliet en Harun Ozkul veel en spoedig beterschap.