Scheidsrechter

Harold Ismael

Accommodatie

Onbekend

Vandaag staat er een oefenwedstrijd op het programma tegen Verburch, uitkomend in de eerste klasse waar ze bovenaan staan in hun poule. Eerder hebben we uit ook tegen deze ploeg mogen oefenen, toen eindigde de wedstrijd in een 1-5 overwinning voor DUNO. Echter met de kanttekening dat het voetbal van onze jongens die dag nog wat onwennig en bij vlagen rommelig was. Eens kijken of we vandaag de overwinning binnen kunnen slepen met verzorgd en leuk voetbal. En hoe onze jongens er conditioneel voor staan, want we hebben eerder de ochtend 4 jongens afgestaan aan de JO13-1, dus die hebben allen bijna 90 minuten en enkele kilometers op de teller staan als we aftrappen.

DUNO begint sterk aan de wedstrijd en dwingt Verburch direct tot verdedigen. Daan, Joshua en Luca staan goed gepositioneerd om elke afgeslagen aanval met directe passes terug naar de DUNO-aanvallers nieuw leven in te blazen. Daarnaast komen ze regelmatig met de bal aan de voet verder op de helft van Verburch, waarmee ze ruimte creëren.  Het eerste schot is dan ook van 1 van de verdedigers; Daan schiet hard op de vuisten van de Verburch-keeper die hier alvast laat zien wat hij de rest van de wedstrijd ook zal laten zien. Namelijk dat hij zijn mannetje staat in het doel en niet zomaar zich zal laten passeren. Enkele minuten later lijkt het eerste doelpunt te vallen als de keeper een eerste schot van Daniel kan stoppen en de bal tussen Jason en de keeper valt. Jason tikt hem binnen, echter tikt hij hem uit de handen van de keeper en dus blijft het 0-0. Vanuit een vrije trap weet Daniel de lat te raken, wederom komt de bal voor een DUNO-speler, dit keer Marijn. Hij weet de bal binnen te schieten en dus staat alsnog de 1-0 op het scorebord in de 11e minuut.

3 minuten later krijgt DUNO een corner nadat Marijn goed druk blijft zetten op een bal die we als verloren beschouwden. Uit deze corner weet Daniel binnen te koppen als Jason hem perfect op zijn hoofd legt; 2-0. Zo zie je maar dat kleine zaken, zoals doorgaan ook al lijkt er niets meer in de aanval te zitten, beslissend kan zijn. Een mooie 1-2 tussen Sebas en Jason, levert een schietkans op voor Sebas. Helaas mikt hij net naast. De eerste pauze gaan we in met een 2-0 voorsprong. Maar nog belangrijker; het positiespel ziet er bij vlagen heel goed uit!

Het tweede kwart zien we DUNO nog altijd veelvuldig in balbezit, na een poging van Daniel de keeper te omspelen lijkt hij aangetikt te worden, maar een vrije trap wordt het niet. De bal komt uiteindelijk bij Joshua die weer met een snelle voortzetting Mika aanspeelt. Een voorzet van Mika vanaf de zijkant komt bij Jason en Sebas voor het doel. De eerste 2 schoten leveren geen doelpunt op, maar de derde poging van Sebas is wel raak; 3-0.

De eerste grote kans voor Verburch zien we na een kleine 20 minuten voetballen. Een hard schot op doel wordt door Justin vakkundig verwerkt tot een corner, waar voor Verburch geen kans uit voortkomt.
Lucas Pennings, die zijn eigen kampioensfeestje uitstelde om bij ons mee te kunnen doen, komt nog tot een schot na een mooie voorzet van Luca, maar hij mikt net naast. We zien nog enkele schoten van Daan en Mika. Deze gaan net naast of worden geblokt. Achterin staat in deze fase Luca een geweldige wedstrijd te spelen; elke bal in de richting van de DUNO-helft is voor hem, waardoor we ook in deze fase aan kunnen blijven vallen. Lucas gaat er nog maar eens op snelheid langs over de linkerkant, maar zijn voorzet is net te scherp voor Sebas. Even later weet Verburch toch een zeldzaam gaatje in onze verdediging te vinden, maar Justin laat zien dat hij niet alleen een goede lijnkeeper is. In een 1 tegen 1 wint hij overtuigend en we kunnen dus opgelucht ademhalen.. De 4-0 valt na wederom goed werk op het middenveld; Mika wint een belangrijk duel en stuurt Lucas weg over de zijkant. Hij levert op zijn beurt een perfecte voorzet af aan Sebas die de 4-0 maakt. Met deze stand gaan we rusten, in afwachting van het derde kwart. Dat derde kwart heeft ons in de afgelopen seizoenen nogal eens in de problemen gebracht, dus helemaal gerust op een goede afloop zijn we (nog) niet, maar de eerste helft geeft op zijn minst vertrouwen.

Al snel blijkt dat ook nu het derde kwart niet het beste voetbal in ons naar boven haalt. Waar we de eerste helft 3 verdedigers hadden die regelmatig mee naar voren kwamen en daarmee de tegenstander tot lastige keuzes dwong, komen we nu zelf wat vaker in de problemen. We spelen met 2 verdedigers en dat is even aanpassen.

Zelf komen we zeker tot goede kansen, maar Verburch maakt dankbaar gebruik van de ruimte die ze krijgen in de omschakeling en Justin moet meer dan in de eerste helft alert zijn. Joshua geeft een prachtige pass in de diepte op Sebas, die de keeper opzoekt maar ook Marijn vrij voor het lege doel ziet. Appeltje eitje normaal gesproken voor Marijn maar dit keer raakt hij de paal. Zonde, maar een dikke 10 voor de aanval boys! Hierna is Marijn duidelijk op zoek naar de gelegenheid deze zeldzame misser recht te zetten; met een hard schot en een fraaie kopbal neemt hij meer dan eens de keeper onder vuur, maar die had eerder al laten zien zich niet snel gewonnen te geven. In de resterende minuten van het derde kwart maken we het onszelf aanvallend soms onnodig moeilijk door niet voor de meest logische en simpele keuzes te gaan, maar de ingewikkelde weg te kiezen.

En alhoewel onze verdediging goed staat met joshua en daan brengen we hen onbewust daarmee ook in de problemen. Dat in deze fase de 4-1 valt is dan ook niet geheel verrassend, al had de stand gezien het aantal kansen voor DUNO op dat moment ook al een stuk hoger kunnen zijn. Dat we ook heel effectief kunnen aanvallen laten Mika en Jason nog geen minuut later zien. Een mooie en snelle combinatie tussen beiden zorgt ervoor dat Mika nog maar 1 speler hoeft uit te kappen om vrij voor de keeper te komen en af te ronden; 5-1.

Een voorzet van Luca en schoten van Sebas en Daniel leveren geen doelpunt op en aan de andere kant weet Justin een poging van Verburch in een 1 tegen 1 half tegen te houden, waarna Daan met de turbo erop tijdig terug is om de bal van de doellijn te halen. Het laatste doelpunt is misschien wel de mooiste; Mika speelt de bal op Jason die de bal niet aanneemt maar juist de bal bewust voor hem langs laat lopen voor Daniel die daardoor alle ruimte heeft de bal voor te geven op Lucas; 6-1. De laatste minuten zijn aangebroken en het mooiste moment in deze minuten vind plaats aan de zijlijn in een gesprek met een DUNO-lid die al decennia rondloopt op de club. De wedstrijd en de ploeg analyserend merkt hij op dat "die 2 backs" misschien wel de beste backs zijn die er de afgelopen jaren hebben rondgelopen in de jeugd. Het doet me ineens beseffen dat ik elke week toch weer moeite doe om iedere speler op een mooie manier in het verslag te benoemen. En elke week bij deze 2 jongens de opgave net wat groter is, omdat het er bij hen uitziet alsof verdedigen het makkelijkste onderdeel van het voetbal is. Gewoon op de goede plek staan, je duels winnen en af en toe een pass naar voren of zelf langs de zijlijn gevaarlijk worden. Was het maar zo simpel als het eruitziet bij "die 2 backs" Daan en Joshua..