... (schot)
90'

3e klasse B

1 december 2018 14:30

Met slechts acht tegengoals begon KMD aan het duel tegen DUNO, en daarmee speelde onze hoofdmacht tegen de minst gepaseerde defensie uit de derde klasse B. Wanneer je dan toch drie keer weet te scoren, dan doe je het best goed. Drie keer? Jawel, DUNO maakte drie rechtmatige doelpunten, maar zag er twee volkomen ten onrechte niet toegekend.

Daarmee had KMD-DUNO (3-1) dus heel anders kunnen aflopen, en dat was nog niet zo gek geweest. Terwijl de thuisploeg in de eerste helft profiteerde van een futloos DUNO waren de rollen na de doelwisseling volstrekt omgedraaid. Opnieuw slaagde DUNO erin het spelbeeld te kantelen en een bedroevend eerste bedrijf af te wisselen met een tweede helft waarin KMD er nauwelijks meer aan te pas kwam.

Kopbal

Als je dan na 56 minuten de 1-2 scoort (kopbal Evert Steinvoort) is het wel lekker als die stand ook op het scorebord belandt. Maar het liep anders. Vermoedelijk ligt doelman Odens van der Zwan vanavond nog in zijn bed te na te spelen hoe hij de bal van zeker een meter achter de doellijn griste, maar er wel in slaagde dit voor de - overigens uitstekende - scheidsrechter van dienst verborgen te houden. Zowel DUNO'ers op de achterlijn als supporters van de thuisploeg zagen hoe de bal ruimschoots over de doellijn was gegaan, maar helaas stond de arbiter onvoldoende goed in het zicht om dat te zien. (en dat een clubgrensrechter in zo'n geval niet naar de middenlijn wijst, dat begrijpen wij ook wel).

Geen aansluitende treffer dus vlak na rust, en dat overkwam DUNO andermaal in de 66ste minuut: terwijl de scheidsrechter naar de middencirkel keek schoot Odens buiten het zich van de arbiter de bal tegen DUNO-spits Maikel van Wijngaarden aan en verdween dezelfde bal pardoes in het KMD-doel. Helemaal niks mis met die treffer, maar de scheidsrechter floot voor een overtreding, vanuit het vermoeden dat Maikel de doelman had gehinderd. Niks was minder waar.

Te prijzen

Het valt te prijzen dat DUNO daarna onverminderd op zoek ging naar de 1-2. KMD kwam er in het tweede bedrijf helemaal niet meer aan te pas en DUNO liet de inzet zien die we (opnieuw, andermaal, waarom-lukt-dat-niet-voor-rust, dat-is-de-zoveelste-keer) voor de pauze compleet hadden gemist. Assistent-scheidsrechter Maarten Speets riep in dat tweede bedrijf even verwonderd als gefrustreerd uit: "Waarom kunnen we dit nou niet in de eerste helft zo doen?"

DUNO's eerste helften zijn voer voor psychologen. Zo vaak zo slecht, zo ongeïnspireerd... Om gek van te worden. Je moest in Wateringen wel heel veel van de club houden om te blijven zitten. Heel veel DUNO'ers deden dat gelukkig. Ze zaten er nog steeds toen de 1-2 wel viel, maar dat gebeurde pas laat: in de 84ste minuut vuurde Rico Westdorp van ver en was Odens nu echt kansloos, een doelpunt dat wel op het scorebord belandde.

Met tien man

DUNO speelde toen net met tien man, omdat Ben Bor met rood was weggestuurd. Hoe goed de scheidsrechter het duel ook leidde, dat van die goals en deze rode kaart was wel ongelukkig te noemen. Ben was te laat bij een tegenstander, raakte die ook - maar dat was echt zo ongelukkig en onbewust dat de rode kaart eenieder verbijsterde. Het zal er vanuit het perspectief van de arbiter heftig uit hebben gezien - geen scheidsrechter geeft zomaar rood - maar deze kaart was buitengewoon onverdiend. (en als het anders is, schrijven we dat op deze plek ook - je weet het).

Met tien tegen elf scoorde DUNO dus laat de aansluitende treffer en het had zomaar 2-2 kunnen worden. Jeffrey van Vliet ging zelfs mee naar voren om als doelman gevaar te stichten, dezelfde Jef die in de 86ste minuut met een katachtige reflex de 3-1 voorkwam. Dat die goal in de slotminuut toch viel, maakte niet heel veel meer uit. Het was al bijna donker toen dit gebeurde - en DUNO had na rust gestreden voor wat het waard was.

Futloos zootje

Hoe anders was de eerste helft verlopen. Een slap, futloos zootje was de DUNO-elf te noemen. Alleen Nick Heikoop, die van DUNO-TV deze week, stak er met goede onderscheppingen bovenuit, Maar verder? Balletje breed kwam niet aan, DUNO was telkens een stap te laat en wie een bal had gespeeld dacht: als ik nu blijf stilstaan word ik verder niet moe. Wanneer je zo slecht speelt, mag je zelfs blij zijn met slechts twee tegendoelpunten om je oren. Ze vielen snel achter elkaar, in de 22ste en 25ste minuut. Beide keren zag de DUNO-defensie er hopeloos timide uit.

DUNO was nog wel zo sprankelend begonnen. Uit een slim hakballetje scoorde Chico Mulder in de 7de minuut, op aangeven van Ben Bor en Erwin van der Harst, zowat de 0-1. Maar KMD, met die minst gepasseerde defensie, liet zich niet zomaar verschalken Dat was wel duidelijk. Stug als altijd, maar ook met flair spelend, waren de Westlanders het ongeinspireerd spelende DUNO ver de baas. Hoewel hogerop niet zo nodig hoeft van de club, wil men wel meedoen op de plek waar dat lukt. In de eerste helft lieten de Westlanders zien dat het een elftal is om rekening mee te houden.

Stinkende best

Het zat DUNO niet mee dat Jerry Hogeboom al voor de rust met een blessure moest uitvallen, al deed Koen Zonneveld z'n stinkende best hem goed te vervangen. In die eerste helft onderscheidde voorts doelman Jeffrey van Vliet zich nog: hij moest tweemaal met een reflex redding brengen op een inzet van verdediger Kevin Hess, die het z'n eigen sluitpost beide keren lastig maakte. In de tweede helft zagen we zoals gezegd een heel ander DUNO, zodanig dat KMD ver terug moest. Donny (voor Chico) en Evert (voor Kevin) vulden het team goed aan - maar bovenal liet DUNO zien er wat van te willen maken. Hoe anders was de eerste helft verlopen.

Maar goed - te laat op gang dus. Opnieuw. Twee goals goedmaken lukte niet, althans: ze telden niet. Maar als je scherp begint, elkaar aanmoedigt en de kwaliteiten in de ploeg benut, is zo'n inhaalrace helemaal niet nodig. Mooier kunnen we het nu niet maken. Leuker ook niet trouwens. De tweede helft biedt perspectief voor komende week - dat we gewaarschuwd zijn om scherp te beginnen, dat mag nu wel duidelijk zijn.

Opstelling DUNO: Jeffrey van Vliet, Jerry Hogeboom (Koen Zonneveld), Nick Heikoop, Kevin Hess (Evert Steinvoort), Michael Toet, Rico Westdorp, Erwin van der Harst, Jordy Navarro, Maikel van Wijngaarden, Bn Bor en Chico Mulder (Donny van den Hoogenband).