Lavendelstraat 2
3142NC
MAASSLUIS
tel. 010-5911306

Zaterdag 11 december, weer een week voorbij en dus weer een nieuwe wedstrijd voor de JO12-1. Vandaag mogen we om 9 uur op zaterdagochtend voetballen in Maassluis waardoor de wekker al rond 7 uur afgaat. Bij de meesten dan. Jason vond het wel heel vroeg, zo vroeg dat zijn wekker weigerde daaraan mee te werken. Gelukkig was hij wel ruim op tijd voor de tweede helft en kon hij al zijn energie in 30 minuten voetbal stoppen.

Geen wissels dus in de eerste helft, alleen een tactische wissel onder de trainers; Eric krijgt rust en bereidt zich middels een trainingskamp met Cerveza en tapas voor op de seizoensafsuiter tegen de koploper Westlandia volgende week. Ik begreep dat er heel wat kilometers zijn afgelegd de eerste dag. Enige conclusie die we daaruit kunnen trekken is dat de tafel niet lekker was gepositioneerd ten opzichte van de bar.. Ondergetekende mocht langs de lijn doen alsof hij verstand heeft van voetbal door een beetje moeilijk te kijken af en toe en wat kreten het veld in te slingeren in de hoop te camoufleren dat ikzelf nooit 1 minuut competitievoetbal heb gespeeld.

We beginnen stipt 9 uur aan de wedstrijd. Een onbekende tegenstander in de zin dat we elkaar nog nooit op het veld hebben getroffen. Onze tweede plek in de poule en hun derde plek belooft een spannende pot voetbal. In het eerste kwart zijn we gevoelsmatig de bovenliggende partij. Echter geven we onze tegenstanders met name op het middenveld wat veel ruimte. Excelsior Maassluis krijgt hierdoor meer ruimte dan we hadden afgesproken om ballen aan te nemen en vooruit de denken en te spelen. Was ik vorige week heel erg te spreken over de teamspirit en hoe we elkaar helpen in de wedstrijd; vandaag maken we het elkaar hierdoor onbewust moeilijker. Kort dekken op het middenveld voorkomt een veelvoud aan passes op de aanvallers in de diepte en nu we dit niet helemaal lekker oppakken moeten onze verdedigers "de problemen" oplossen. Dat de tegenstander in deze fase nooit echt gevaarlijk wordt komt dan ook door Joshua en Daan die hun 2 snelle en behendige tegenstanders onder controle hebben en daarnaast het lef hebben ze zelf ook uit te kappen na een verdedigende actie. Luca heeft in het centrum elke bal nog voordat de spits ook maar kan denken aan het aannemen van de bal en met zijn drieën stralen ze de rust uit die we vorige week ook zagen. Zelf creëren we wat kansen, maar in de combinaties of bij een doelpoging zit de tegenstander er steeds net met een voetje tussen, of de keeper staat in de weg. En dan weet je dat de wedstrijd alle kanten op kan gaan als de kansen niet omgezet worden in doelpunten en het in de combinaties steeds net niet lukt of mee zit. Op de inzet is in het eerste kwart niets aan te merken, maar er valt wel wat winst te behalen in de concentratie, beleving en nakomen van de afspraken.

Het tweede kwart zien we dat DUNO er inderdaad een schepje bovenop doet. Het is zeker nog geen 100% maar we tikken de 90% wel aan en dat is genoeg om de wedstrijd totaal onder controle te krijgen. DUNO wint nu de duels op het middenveld waar Marijn weer veel duels aangaat en wint, maar ook veel meters maakt. Sebas is als kleinste man van het veld helemaal in zijn element in de spits en is daar een belangrijke schakel in de vele aanvallen die zullen volgen. Knap hoe jij je fysiek staande houdt en ook nog medespelers weet te bereiken ondanks 1 of 2 tegenstanders in je rug. De loopacties in de diepte, maar ook richting de zijkanten zorgen voor veel ruimtes in de verdediging van de tegenstander. Het zorgt ervoor dat DUNO in de aanvallen steeds gevaarlijker wordt en het lukt dan ook om het verschil ook om te zetten in doelpunten. De 0-1 valt al snel in het tweede kwart; een schot van Daniel vanaf de rechterkant van het veld krult perfect via de binnenkant van de paal in de verre hoek. Een prachtig doelpunt wat we ook echt even nodig hadden! De mogelijkheden stapelen zich op, we zien mooie aanvallen afgewisseld met afstandsschoten van de verdedigers die zich meer en meer met de aanvallen gaan bemoeien. Luca probeert het eerst met een afstandsschot en later is het Joshua die met een diagonale bal van rechtsachter helemaal naar de tweede paal Mika weet te bereiken. Hij kan na deze prachtige bal de 0-2 op zijn naam zetten. In het tweede kwart zien we nog een kans voor Sebas die hij zelf creëert door goed druk te blijven zetten, maar de keeper is alert en maakt zijn doel klein. Even later gaat een schot van Marijn maar net over het doel en ook Daan probeert met enkele voorzetten Sebas en Daniel te bereiken, maar de verdediging van Excelsior Maassluis kan nog net op tijd ingrijpen voor het doel. Justin heeft in de eerste helft vooral wederom laten zien een prima meevoetballende keeper te zijn. De momenten dat hij in actie moest komen deed hij dat overtuigend en zodoende kan hij zonder tegendoelpunten in de rust aan de limonade.

In de rust proberen we de jongens vooral mee te geven dat de eerste 10 minuten van de tweede helft bepalend zullen zijn en we dus nu geen 90% eisen maar de volle 100% in die fase. Op die manier moeten we zorgen dat we de marge vergroten naar 0-3 en zodoende de wedstrijd kunnen uitspelen. Koste wat kost moeten we de 1-2 voorkomen en de marge uitgebreiden om duidelijk te maken dat er vandaag voor Excelsior Maassluis niets te halen valt.

Dat dit signaal is opgepikt door het team zien we terug in de manier waarop ze de tweede helft starten en de manier waarop daadwerkelijk de 0-3 valt; Marijn, Jason en Daan zetten de tegenstander  helemaal vast waardoor de tegenstander van Mika (die ook geen centimeter ruimte geeft) geen aanspeelpunt heeft. Wat volgt is een duel tussen Mika en zijn tegenstander om de bal die uiteindelijk liggend op de grond gewonnen wordt door door Mika, die sneller overeind is dan zijn tegenstander en de bal ook nog voor het doel weet te krijgen. Daar staat Daniel al te wachten om de bal beheerst achter de keeper te schuiven. Zo komt daadwerkelijk die 0-3 op het bord die we zo graag wilden, al na 7 minuten in de tweede helft. DUNO blijft in de tweede helft de betere ploeg en kan wat gas terugnemen, maar ook wat spelers wisselen die ondanks wat lichte fysieke klachten geweldig stonden te voetballen. Jason komt tot een grote kans maar schiet net tegen de keeper aan, maar laat zien dat ook hij keihard wil werken voor het team door goed mee te verdedigen en als het nodig is 40 meter sprint om met een sliding een schot te kunnen blokken. Top om te zien! De corner van Excelsior Maassluis komt lastig en hoog voor het doel, maar Justin is alert en plukt de bal weg voordat Excelsior Maassluis tot een kans kan komen.

De laatste 5 minuten geeft DUNO nogmaals vol gas in de hoop zo nog een doelpuntje erbij te maken. Een schot van Joshua zien we vanaf de kant richting de kruising gaan, maar wordt helaas onderweg aangeraakt en dus volgt een corner. Ik weet zeker dat vroeg of laat die bal wel door jou in de kruising wordt geschoten Joshua, want je hebt een fantastisch afstandsschot in je benen. DUNO komt door goed verdedigend werk van Luca, Joshua, Daan en later op zijn plek Mika niet meer in de problemen. Als we in de laatste minuut Luca nog een keer de bal op Marijn zien geven die zijn schot ook tot corner verwerkt ziet worden lijkt de inzet van de laatste minuten niet meer te worden beloond, want de corner wordt weggewerkt en de klok tikt bijna de 60 minuten aan. Echter er zijn er een paar bij DUNO die daar anders over denken. Eerst is het Mika die als linksback de weggewerkte bal aanneemt en met 1 beweging ruimte creëert voor een loeihard schot vanaf de middenlijn. De paar vingertoppen die de keeper nog tegen de bal aan weet te krijgen zorgen ervoor dat de bal alleen nog maar mooier in de kruising eindigt. En ze zijn nog niet klaar, want vanaf de aftrap van Excelsior Maassluis is na enkele seconden door goed werk van Marijn en Luca de bal alweer in het bezit van DUNO. Een mooie combinatie tussen Jason en Sebas zorgt ervoor dat Sebas, na een geweldige kapbeweging, de ruimte vindt om de bal vanaf rechts voor het doel te krijgen. Bij de tweede paal staat Daniel weer eens op de goede plek om met zijn derde doelpunt van de wedstrijd de einduitslag op 0-5 te brengen.

Zo blijven we ongeslagen op een meer dan keurige tweede plaats in de poule. Met nog 1 wedstrijd te gaan, tegen de koploper, is er nog een kleine kans om hen in de laatste speelronde van de troon te stoten. Echter moeten zij dan wel elders deze week punten verspelen. Hoe het ook loopt; een prestatie om trots op te zijn deze periode, want een tweede plaats in deze poule is al boven verwachting. Volgende week gewoon de volle 100% en dan zien we wel waar we eindigen..