DUNO 12-1 neemt de 3 punten mee vanuit Voorburg

Prins Bernhardlaan 242
2273BP
VOORBURG
tel. 070-3864302

De wedstrijd uit tegen Forum Sport stond al enkele weken met frisse tegenzin in de agenda's van de ouders van de JO12-1. Met het ouder worden van de kinderen zijn ook vroege wedstrijden een zeldzaamheid geworden, maar vandaag mochten we om 8 uur verzamelen in Voorburg. Gewapend met koffie in thermosbekers en dekentjes was (bijna) iedereen om 8 uur aanwezig. Als we horen dat we op echt gras voetballen wordt duidelijk dat de oude generatie voetballers hier toch echt anders naar kijkt dan de jonkies. Diepe zuchten, "Oh nee hè" en andere afkeurende reacties die de dertig-plussers onder ons niet zullen begrijpen zijn duidelijk hoorbaar.

In de warming-up is dan ook de te merken dat onze jongens echt even moeten wennen. Toch komen we op een snelle 0-1 voorsprong via Sebas die ijskoud afrondt 1 op 1 met de keeper nadat hij zichzelf in die positie heeft gevoetbald, maar de 1-1 volgt vrijwel direct. De intenties van Forum Sport zijn in die eerste minuten heel duidelijk; zonder balbezit zien we vooral fysiek spel, kort op de tegenstander en ieder duel vol overtuiging aangaan. Met de bal zijn het vooral lange diagonale ballen die door mee opkomende spelers kansen moeten opleveren. DUNO heeft de diagonale ballen vrij snel onder controle, maar het fysieke voetbal en de druk op de bal zorgen wel voor problemen. Voorin is er vrijwel geen bal direct onder controle omdat er altijd iemand in de rug zit en achterin ontbreekt het aan de tijd en rust, maar ook aan voetballende oplossingen. En eigenlijk over het hele veld zijn we veel te lief in de duels, waardoor we vooral incasseren en de tegenstander zonder angst of twijfel de duels aan kan blijven gaan. Daarmee zorgen we er eigenlijk voor dat het spel van de tegenstander optimaal rendement heeft en we zelf niet echt in ons spel kunnen komen. Met een tweede doelpunt van Sebas, dit keer op na goed voorbereidend werk van Daan en Mika komen we wel weer op voorsprong, maar vlak voor het einde van het eerste kwart moeten we ook de gelijkmaker incasseren.

Het tweede kwart lijkt er iets meer controle te zijn over de wedstrijd bij onze jongens. We komen ook op 2-3 door een doelpunt van Daniel die een voorzet vanaf de zijkant rustig kan intikken bij de tweede paal. Achterin is het nog steeds hard werken, Daan, Luca en Joshua moet zich meerdere malen met gevaar voor eigen leven voor de bal gooien en doen dat ook vol overtuiging. Justin houdt een paar schoten keurig tegen en we weten deze helft dan ook zonder tegendoelpunten af te sluiten waardoor we met een minimale voorsprong de rust in gaan. Het is nog geen mooi en verzorgd voetbal wat we in dit tweede kwart hebben laten zien, maar met de stijgende lijn in het spel is er aan de kant vertrouwen op een goede afloop.

Gelijk na rust komt DUNO op 2-4, na wederom een doelpunt van Sebas. DUNO speelt in de tweede helft vanaf de eerste seconde fel en is harder in de duels, zoals FORUM SPORT dat in de eerste helft was. Marijn is als het ware vanaf het middenveld de aanjager en gaat overal op het veld de duels aan, wat door de anderen wordt overgenomen. DUNO wint nu op het middenveld en achterin vrijwel alle duels. De verdediging die nu bestaat uit Luca, Joshua en Mika vinden voetballende oplossingen en durven hun tegenstander uit te spelen waardoor er veel ruimte ontstaat. Het is dan ook meer dan terecht dat na de snelle 2-4 er in 5 minuten tijd wordt uitgelopen naar 2-6 door doelpunten van Marijn en Jason. FORUM SPORT hangt als een bokser die net teveel klappen heeft moeten incasseren in de touwen en blijkt veel moeite te hebben in duels te moeten incasseren in plaats van uitdelen. DUNO daarintegen speelt een geweldig kwart waarin ze met goed voetbal en keihard werken de basis leggen voor de overwinning.

We zien ook in het vierde kwart weer als vanouds de verdediging, waar Daan weer op zijn vertrouwde plek speelt, ver op de helft van de tegenstander en Joshua is dichtbij de 2-7. Hij komt een teenlengte tekort om de voorzet van Luca binnen te glijden. Jason, die vlak achter Joshua staat, kan de bal echter wel binnenschieten waardoor alsnog de 2-7 op het scorebord komt. Jason en Sebas zijn voorin nu wel heel balvast en kunnen nu ook veel vaker de combinatie aangaan met de middenvelders of verdedigers die mee naar voren komen.

Echter verzuimt DUNO het overwicht verder in de score uit te drukken en moeten we wel een tegendoelpunt toestaan die enigszins uit de lucht komt vallen; 3-7. Daniel geeft weer een aantal mooie passes op de spitsen die helaas geen doelpunten opleveren en Justin pakt nog een schot van afstand met een fraaie duik. Pas laat in de wedstrijd weet DUNO 1 van de vele aanvallen om te zetten in een doelpunt als Joshua de bal inspeelt op Mika, die met een fraaie beweging zijn tegenstander het bos instuurt en scoort. De 4-8 van FORUM SPORT in de laatste minuut is voor de statistieken, want de overwinning is door DUNO in het derde kwart allang veiliggesteld.

Een vroeg potje op gras, lastige eerste helft maar wel "gewoon" 3 punten. Tegenstanders die na de wedstrijd je opmerkingen als "volgende keer schoppen we jullie dood" toebijten moet je maar zien als uiting van onvermogen, frustratie maar vooral als compliment. Glimlach op je gezicht, kop omhoog en je realiseren dat de 3 punten binnen zijn. In dat opzicht heb ik dan ook meer dat genoten van de houding en mentaliteit van het team, maar met name Luca die zich niet gek laat maken. Gewoon voetballen, je eigen ding doen. Niet alleen voetballend (want je zou bijna vergeten dat hij niet alleen verdedigend ijzersterk is maar ook aanvallend heel gevaarlijk kan zijn) een aanwinst, maar zeker ook mentaal gezien! De andere Looije (Sebas) was vandaag vooral in de eerste helft heel belangrijk. Toen de wedstrijd nog niet zo liep als we graag wilden wist hij toch de minimale kansen en ruimtes die hij kreeg optimaal te benutten met 3 doelpunten in een half uur tijd. In de tweede helft met wat meer ruimte een belangrijk aanspeelpunt en belangrijk in de combinaties.

Gefeliciteerd met deze overwinning boys, jullie hebben er allemaal hard voor moeten werken maar hebben laten zien dat jullie dat ook kunnen wanneer de wedstrijd daarom vraagt. Volgende week 60 minuten voetballen zoals jullie deden in het derde kwart?