JO 12-1 gaat de winterstop in met een nederlaag, maar toch is er reden tot een feest(je)

tel. 070-3685363

Zo vlak voor de dreigende lock-down en de kerstdiners hebben we nog een inhaalwedstrijd op het programma staan; eerder konden wij door diverse spelers in quarantaine de wedstrijd niet door laten gaan en deze moest dus vandaag nog worden ingehaald. Op het spel staat onze ongeslagen status en een officieuze eerste plaats. Want met 4 verliespunten meer dan Westlandia, maar ook een wedstrijd meer gespeeld kunnen we qua verliespunten die eerste plaats niet meer van ze afpakken maar toch boven ze eindigen. Gezien de eerdere uitslagen en het doelsaldo van Westlandia (41-7) moeten we ook realistisch zijn dat deze ploeg wellicht net een maatje te groot kan zijn.

De eerste minuten is het balbezit voor Westlandia en de eerste kleine kansjes ook. Onze verdediging zit er echter goed bovenop, met name Luca in het centrum heeft de spits prima onder controle. Daan en Joshua staan ook op hun vertrouwde plek lekker te voetballen en Justin hoeft in de eerste 5 minuten maar 1 keer in actie te komen; een schot van afstand verwerkt hij netjes tot corner. DUNO speelt bij balbezit directer in de aanvallen en zoekt direct naar de spitsen. Een schot van Mika wordt geblokt en een voorzet vanaf de zijkant op Sebas wordt net aan onderschept.
Wat DUNO in deze fase goed doet is het direct druk zetten bij balverlies, waardoor Westlandia geen gebruik kan maken van de rumte achter onze verdediging. Met name Jason, Sebas en Marijn zitten erbovenop en onderscheppen veel ballen. Marijn als meest verdedigende middenvelder zien we daardoor regelmatig zijn tegenstander volgen tot aan de keeper van Westlandia. Als Daan vanaf de linkerkant een voorzet geeft op Sebas, over de verdediging heen neemt Sebas deze knap aan op zijn borst om vervolgens keurig af te ronden; 1-0.
Westlandia probeert direct terug te komen middels een kopbal maar deze gaat net naast. Het beeld van de wedstrijd blijft hetzelfde; Westlandia heeft meer balbezit maar DUNO is in de aanvallen eigenlijk gevaarlijker. En DUNO weet ook op 2-0 te komen; Mika passeert zijn tegenstander en weet van afstand de keeper te dwingen tot een lastige redding. De bal komt daarna voor de voeten van Joshua die laag en hard afdrukt in de korte hoek; 2-0! Met deze stand op het bord gaan we de eerste kleine pauze in.

Het tweede kwart pakt Westlandia verder het initiatief en wordt het ook steeds gevaarlijker voor ons doel. Justin pakt tot 2 keer toe een inzet van Westlandia van dichtbij op een knappe wijze en even later moet hij weer in actie komen. Onze verdediging heeft hun handen vol aan de aanvallers van Westlandia en de aanvallen van DUNO zijn in deze fase op 1 hand te tellen. Jason komt nog tot een schot van afstand en Sebas weet met een schot de lat te raken. De 2-1 valt 5 minuten voor rust als Westlandia een afstandsschot af weet te vuren op het doel van DUNO welke zelfs voor Justin te machtig is. Het geeft Westlandia duidelijk vertrouwen in een goede afloop en ze blijven zoeken naar de gelijkmaker. Namens DUNO probeert Marijn het nog met een afstandsschot, maar deze gaat net over het doel. Ook Daniel probeert het van afstand nog een keer zonder resultaat. Kort voor rust moet DUNO toch de 2-2 incasseren als Westlandia met een pass in de diepte 1 op 1 met Justin weet te scoren. Een domper voor onze jongens, maar gezien de wedstrijd wel een terechte ruststand.

De eerste 10 minuten na de rust kan het beste omschreven worden als "flipperkast-voetbal" want de bal gaat heen en weer zonder al te veel doordachte passes van beide kanten. Ballen komen soms per toeval goed voor de voeten van de spitsen van beide teams maar de keepers worden zelden echt op de proef gesteld. Dat Westlandia toch op 2-3 komt heeft te maken met een trucje waar we met open ogen inlopen; vanuit een vrije trap komen de aanvallers ver op het middenveld met de DUNO verdedigers kort achter hen aan. De ruimte die ontstaat wordt door een middenvelder goed ingedoken en met een bal op maat ontstaat er een 1 tegen 1 met Justin. Onze keeper maakt door snel uitkomen zijn doel goed klein, maar kan niet voorkomen dat Westlandia op voorsprong komt.

Het laatste kwart gaan we in met een sterk gewijzigde achterhoede; Luca schuift wat verder door naar het middenveld en achterin komt Celena er na een hele lange periode van blessures weer in. Daniel neemt de plek linksachter in nadat hij 45 minuten lang al zijn energie heeft gestoken in het onder druk zetten van de verdediging en keeper vanaf zijn eigen plekje op het middenveld. Aan de zijkant en op het veld is er nog altijd hoop op een mooi resultaat, ook al is Westlandia gevoelsmatig de net iets betere in deze wedstrijd. En dat DUNO het lastig gaat krijgen op zoek naar een resultaat blijkt het laatst kwart vanaf vrijwel het begin. Westlandia is feller en sterker in de duels en voetballend komen ze steeds vaker gevaarlijk voor het doel van Justin, die veel reddingen verricht. Bij DUNO ontbreekt het in aanvallend opzicht vaak aan een aanspeelpunt om de bal kwijt te kunnen. Sebas knokt zich een slag in de rondte met een bijna 2 keer zo grote verdediger in zijn rug en Marijn blijft meters maken om zowel verdedigend als aanvallend zijn steentje bij te dragen. Helaas mag het niet baten en moeten we 5 minuten voor tijd 2 tegentreffers binnen anderhalve minuut incasseren; 2-5. DUNO is daarna nog 1 keer in staat de rug te rechten en de 3-5 op het scorebord te zetten. Daan geeft weer een perfecte voorzet af die bij de tweede paal door Mika binnengewerkt kan worden. Kort daarna komt Marijn nog tot een kopbal, maar deze gaat over het doel. Wanneer Westlandia met een zondagsschot op zaterdagochtend de 3-6 maakt is het duidelijk dat er definitief niets meer te halen valt voor DUNO en we deze poule op de tweede plaats zullen afsluiten.

Zo eindigen we deze tweede periode met een terechte nederlaag en overheerst direct na de wedstrijd teleurstelling in dit resultaat en bij sommigen teleurstelling in het eigen behaalde niveau in deze wedstrijd. En alhoewel ik als toeschouwer langs de lijn de teleurstelling begrijp en ook moet concluderen dat we, met name in de tweede helft, minder speelden dan in eerdere wedstrijden; wij als ouders zijn supertrots op dit team! Een mooie tweede plaats in een pittige hoofdklasse-poule is gewoon een topprestatie. En mooi om te zien dat jullie de teleurstelling ook snel opzij konden zetten en als team een klein feestje hebben gevierd in de kleedkamer en later met patat en snacks "gesponsord" door Barend, de opa van Mika waarvoor dank namens het team. Na een derde plaats in de eerste poule nu tweede in de tweede mini-competitie. Ik weet zeker dat we (zodra we weer mogen voetballen) nog veel mooie wedstrijden gaan zien in het resterende seizoen.

Rest mij nog om in dit laatste verslag van dit jaar alle trouwe supporters, lezers van de wedstrijdverslagen en vooral ook de toppers van de JO12-1 een hele fijne kerst te wensen en alvast een mooi en sportief 2022. Wat mij betreft kan de volgende competitiewedstrijd niet snel genoeg op het programma staan.