JO 12-1 pakt ook de overwinning op de leeftijdsgenoten van SVH

Mgr. Nolenslaan 9
2555XX
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3685363

Na een klinkende overwinning vorige week op HSMH heeft de JO12-1 de lat voor zichzelf hoog gelegd. Toen werd met verzorgd voetbal en goed positiespel de tegenstander bij vlagen weggevaagd en mocht de tegenstander niet klagen dat het "maar" 0-7 werd. In deze tijd moet je altijd maar afwachten welke spelers kunnen spelen op zaterdag en wie niet. Eigenlijk is de enige constante factor qua aanwezigheid Corona. Deze week kon Jason niet aanwezig zijn en ook Patrick moest via de app vanuit huis de wedstrijd volgen. Beiden natuurlijk beterschap gewenst. Jason werd vandaag vervangen door Jerry uit de JO11-1 en ondergetekende mocht eenmalig de plek achter de reclameborden inruilen voor een functie elders (langs de lijn). SVH begon dit seizoen in de eerste-klasse en zodoende een relatief onbekende tegenstander voor ons. Kijkend naar de resultaten tot nu toe zou het een leuke wedstrijd moeten worden die we, mits we ons niveau halen, winnend moeten kunnen afsluiten.

Met Marijn weer op zijn vertrouwde plekje op het DUNO-middenveld na een weekje ziek te zijn geweest trapt SVH af. Even lijkt het erop dat ik het eerste kwart van de wedstrijd qua verslag kan knippen/plakken uit het verslag van vorige week; dat we beter zijn dan de tegenstander en meer aan de bal, maar aanvallend lijkt het nog niet vlekkeloos te lopen. Achterin hebben we, zoals altijd, de zaken goed op orde in deze fase. Marijn maakt direct weer veel meters en probeert continu aanspeelbaar te zijn in de opbouw. De eerste aanval die wel een doelkans oplevert begint dan ook bij hem; nadat hij de bal heeft aangenomen speelt hij Daniel aan die op zijn beurt weer Mika op links aanspeelt. Een kleine versnelling geeft hem de ruimte voor te geven op de doorgelopen Daniel. Sebas dient als bliksemafleider in deze aanval waardoor Daniel de ruimte heeft om tot een schot te komen, helaas gaat de bal er niet in. Wel een prachtige en vooral snelle aanval waarbij meerdere spelers kiezen voor een snelle pass in plaats van een individuele actie. Daniel probeert het even later nogmaals met een schot van afstand, maar deze gaat over het doel. Na 5 minuten komt DUNO alsnog op voorsprong; de SVH-doelman wil de bal ver richting het middenveld gooien, maar ziet op het laatste moment dat daar alle SVH spelers strak worden gedekt door Luca, Daan en Joshua. Door de twijfel die ontstaat komt de bal niet verder dan een meter of 5 en voor de voeten van Mika. Zijn schot kan nog net worden gekeerd door de doelman, maar in de rebound is hij kansloos als Sebas hem binnenschiet.
In het resterende deel van het eerste kwart blijft DUNO zoeken naar de ruimte, maar het tempo in de combinaties is eigenlijk net te laag om SVH te laten wankelen. Marijn probeert Sebas nog met een pass over de verdediging te lanceren maar ruimte voor een schot komt er niet en zo sluiten we het eerste kwart af met een minimale voorsprong van 1-0.

Het tweede kwart begint DUNO met Jerry op de plek van Marijn en begint SVH met een man minder vanwege een blessure en dus spelen we ruim 5 minuten met een man meer. Dat dit niet altijd een garantie voor succes is moge duidelijk zijn en ook DUNO heeft moeite optimaal te profiteren. Het lijkt erop dat het numerieke voordeel een mentaal nadeel is want we worden wat nonchalant in de duels en in het meeverdedigen. Joshua, Luca en Daan komen veelvuldig met de bal aan de voet naar voren, aangezien ze daar nu ook de ruimte voor krijgen, maar het ontbreekt aan beweging op het middenveld en voorin. De eerste kans in het tweede kwart is zelfs voor SVH. En ook al is het schot geen probleem voor Justin, het is wel een teken dat we er toch een schepje bovenop moeten gooien. Gelukkig komen we enkele minuten later op 2-0. Sebas kaatst met Jerry en Daniel, die laatste weet op zijn beurt Mika op links op snelheid weg te sturen. Mika kapt en schiet in de verre hoek binnen. Helaas is het meespelen van Jerry van korte duur; na een schop tegen zijn achillespees kan hij niet meer verder. Laten we hopen dat het meevalt! Even later probeert Daniel met een corner Daan te bereiken die helemaal vrij staat voorbij de tweede paal, maar de bal gaat net over hem heen en Daan moet zelfs alles op alles zetten om een eventuele counter eruit te halen. Op pure snelheid en doorzettingsvermogen weet hij de tegenaanval onschadelijk te maken. Als SVH weer een 8e speler het veld op heeft gestuurd komen we aanvankelijk bij een SVH-aanval nog goed weg als Justin redding weet te brengen en later Luca net op tijd kan ingrijpen met een goede tackle. Maar de 2-1 valt even later alsnog als een schot van ver zo in de kruising waait. Dat we met een voorsprong de rust halen is daarna te danken aan goed ingrijpen van Daan en Joshua. Eerst weet Daan de bal van de doellijn te glijden als Justin al gepasseerd is. Even later komt Joshua in een 1 tegen 1 zonder rugdekking, maar hij blijft goed naar de bal kijken en voorkomt daarmee een grote kans op de gelijkmaker.

In de rust gaat het vooral over hoe we de tweede helft ingaan. Gaan we onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de afspraken en taken? Dan is het duidelijk dat deze wedstrijd "gewoon" in een overwinning wordt omgezet. Op de werkethiek is echt niets aan te merken, maar zoals we op enkele momenten zelf hebben ervaren; voetbal kan heel simpel en toch effectief zijn. Maar een moment van onoplettendheid of nonchalance kan betekenen dat je straks met lege handen staat, of je nou beter bent of niet.

De tweede helft komt er inderdaad wat meer beleving in de wedstrijd; jongens die elkaar coachen en helpen en niemand die zijn man nog laat lopen. Werd er in de eerste helft al hard gewerkt; de tweede helft doet iedereen er nog een schepje bovenop. Joshua en Daan bemoeien zich nog vaker met de aanvallen en omdat er meer beweging is op het middenveld levert dat ook vaker kansen op. Achterin is Luca verdedigend ijzersterk maar ook een waar rustpunt in de aanvalsopbouw; als de bal niet vooruit kan dan kan hij altijd weer terug naar hem. Al na 4 minuten wordt DUNO beloond voor het harde werken als Marijn op het middenveld de bal verovert en Sebas direct in de diepte aanspeelt. Hij gebruikt zijn lichaam goed om te voorkomen dat de verdediger bij de bal kan komen en schiet de bal heerlijk langs de keeper in het doel. Vanaf de aftrap wordt er direct druk gezet op SVH, wat een corner oplevert. Mika weet de bal uit de corner op Daniels hoofd te krijgen, waarna Daniel hem richting het hoekje knikt; 4-1. Aan de andere kant krijgt SVH nog een mogelijkheid, maar Justin komt vol overtuiging uit zijn doel en is net eerder bij de bal dan de SVH-spits. Het derde kwart levert nog enkele kansen op voor DUNO, waarvan 2 uit een corner. Eerst probeert Daan het met een schot als de corner kort wordt genomen. Dit schot gaat richting de verre hoek, maar vindt helaas nog een SVH-been op zijn weg en even later kopt Marijn net naast uit een corner.

Na het derde kwart een korte pauze om nog wat extra scherpte in de ploeg te krijgen. Die moet er komen door wat positiewisselingen door te voeren. Luca komt op het middenveld te spelen en krijgt gezelschap van Joshua en Daniel. Marijn zal samen met Daan SVH van scoren proberen af te houden en voorin moeten Mika en Sebas voor gevaar zorgen. Gevraagd wat de jongens voor zichzelf als doel stelden voor het laatste kwart krijgen we wat twijfelend repons; 6-1?? Met die doelstelling starten we de laatste 15 minuten. Met deze aanvallendere opstelling komen er in de eerste 5 minuten kansen, maar doelpunten leveren die nog niet op. Een vrije trap van Joshua gaat net over, Daniel probeert het met een omhaal en Mika en Sebas proberen het beiden met schoten in de korte hoek. De doelstelling om geen verdere tegentreffers te incasseren houden Daan en Marijn met gemak overeind. Sebas weet met een afstandspegel die onhoudbaar is voor de keeper ons iets dichterbij die doelstelling te brengen. Iets meer dan een minuut later weet hij zich samen met Luca in kansrijke positie te voetballen. De broers Looije spelen 1 tegenstander uit en hebben daarna nog 1 verdediger en de keeper als obstakels naar de 6-1. Na een schot van Luca, gevolgd door een poging van Sebas volgt een ware scrimmage voor het doel waar ook Daniel de keeper onder vuur neemt, maar het beslissende tikje om de bal over de doellijn te krijgen komt wederom van Sebas, die daarmee zijn vierde doelpunt van de wedstrijd maakt. Doel bereikt en eerlijk gezegd was de pijp daarna ook wel leeg bij de meeste jongens. Na de blessure van Jerry moesten ze allemaal de hele wedstrijd aan de bak en ze hebben als het om inzet gaat zeker niet ingehouden. Toen het de eerste helft nog niet soepel ging werd dat gecompenseerd met keihard werken en zelfs op deze leeftijd kun je niet straffeloos blijven smijten met energie. Eerst schiet de kramp in Mika zijn been na een schot en even later zien we ook Luca hinkelend verder voetballen nadat hij al zijn resterende percentage batterij in een solo vanaf het middenveld heeft gestopt. De laatste paar minuten spelen we uit met 7 man, want Mika kan echt niet meer verder. Verdedigend geven Marijn en Daan niks meer weg en zodoende hoeft Justin niet meer in actie te komen.

We eindigen deze mini-competitie met 2 overwinningen en 1 nederlaag. Met een doelsaldo van 14 voor en 3 tegen in 3 wedstrijden kunnen we lang en breed praten over af en toe een kwart waarin het even niet lekker loopt, maar moeten we gewoon concluderen dat jullie wederom een prima prestatie hebben neergezet. Ook vandaag spatte bij vlagen de kwaliteit er weer af, al is de winst op SVH vooral te danken aan keihard werken en doorzetten. Blijven proberen voetballend de oplossing te vinden, ook al mislukt het tien keer. De elfde keer kan het wel raak zijn. Mijn complimenten daarvoor en bedankt voor weer een leuke pot voetbal. Zaterdag een oefenpot op een heel veld. Hopelijk is iedereen dan weer fit. Tot dan!