Vrederustlaan 117
2543SL
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3675270

HMSH was vandaag de tegenstander van de JO12-1. Een uitwedstrijd op 5 minuten rijden en ook nog eens een prima tijdstip om te voetballen, dus weinig reden tot klagen was de gedachte. De koude wind deed desondanks wat kleine scheldwoorden klinken langs de kant, consequent opgevolgd door de woorden "...wat is het koud". Als ik om 12 uur thuis kom na de wedstrijd en mezelf probeer op te warmen van een steenkoude ochtend langs de lijn gaan er alvast wat zinnen door mijn hoofd voor het wedstrijdverslag. Na een week zonder verslag in verband met mijn RIVM-afwezigheid (iets met een virus en verplicht thuisblijven) moet er wel weer wat op papier komen. Een appje van 1 van de trainers in de groepsapp aan de jongens is eigenlijk alleszeggend en even gaat, mede door de nog tintelende vingers, de gedachte door mijn hoofd deze tekst gewoon in te sturen. Maar ik bedenk me tegelijk dat dat niet in verhouding staat tot de energie die de jongens in de wedstrijd hebben gestoken. Dat ik vervolgens met mijn verslag wat moeizaam op gang kom is ook gelijk een mooie parallel met de wedstrijd van de JO12-1. Zouden ze ook last hebben gehad van tintelende vingers of tenen?

Duno is vanmorgen vanaf het begin direct al veel aan de bal geweest, maar de combinaties lopen aanvankelijk nog niet helemaal lekker. Er zijn wat kleine kansjes, maar meestal weten we de combinaties niet tot het eindstation door te voeren. Mooie ideeën blijven ideeën die eindigen in "wat als...". Achterin staat het vanaf het begin goed georganiseerd met Daan en Joshua op de vleugels en Luca centraal. Zonder Marijn voor hem en 3 wat aanvallendere middenvelders heeft hij eigenlijk 2 posities in te vullen; centrale verdediger en verdedigende middenvelder. Na 9 minuten zien we een fraai opgezette aanval die wel een grote kans oplevert; Sebas speelt Jason aan die op zijn beurt Mika aan de linkerkant wegstuurt. De bal komt precies tussen de uitkomende keeper en Mika in, maar al glijdend kan hij er nog een grote teen tegenaan krijgen en de bal langs de keeper glijden; 0-1. HMSH komt vlak daarna eigenlijk voor het eerst echt bij het doel van Justin in de buurt. Daan kan zich voor het schoot gooien en blokt zo de bal, maar de aanval gaat door en meerdere jongens proberen wanhopig zich voor een volgende doelpoging te gooien. Als de bal via een DUNO-verdediger over de achterlijn gaat halen we opgelucht adem langs de kant. Helaas is dat van kort duur, want de scheidsrechter wijst naar de penaltystip. Verbouwereerd kijken we elkaar aan en ook de coach van de tegenstander lijkt niet te hebben gezien wat daar de reden van is, maar achteraf horen we dat de bal bij het blokken van het schot tegen een hand is gekomen van een DUNO-verdediger. De penalty gaat keurig richting de hoek, maar ook Justin gaat met een fraaie duik naar dezelfde kant van het doel en weet de bal tegen te houden. In de rebound lijkt hij er daarna alsnog in te gaan maar Justin is zo snel weer overeind dat hij ook deze poging op een formidabele manier uit zijn doel te houden. Twee heel belangrijke reddingen op een cruciaal moment, want we blijven de minimale voorsprong behouden. Het is ook direct een waarschuwing aan onze jongens dat ze scherp moeten blijven en het liefst zo snel mogelijk de voorsprong moeten vergroten.

Even later verovert DUNO de bal op het middenveld en is Sebas weg aan de rechterkant. Hij kapt en geeft voor op Jason die de bal net een paar centimeter aan de verkeerde kant van de paal schuift. Een goede snelle aanval, maar de score blijft onveranderd. DUNO houdt het overwicht, door goed positiespel en een sterk spelende verdediging. Joshua en Daan hebben hun tegenstanders goed onder de duim en Luca wint alle duels in het centrum van de verdediging. Opbouwend spelen ze vandaag ook weer een belangrijke rol. De ene keer spelen ze een strakke bal in op de middenvelders of Sebas in de spits, maar net zo vaak geven ze gevaarlijke ballen achter de verdediging van HMSH op onze snelle aanvallers. Veel variatie dus en het is duidelijk dat dat, samen met het goede positiespel HMSH langzamerhand teveel wordt. HMSH heeft steeds meer overtredingen nodig om DUNO van scoren af te houden en eigenlijk hangen ze vanaf dat moment groggy in de touwen. Alleen de beslissende uppercut krijgen we nog niet uitgedeeld. Daniel probeert dat met een schot en ook Jason even later, maar beide schoten gaan net naast. Daan geeft nog eens gas op de linkerkant en brengt de bal voor het doel, maar deze komt net niet bij Jason aan door ingrijpen van de verdediging van HMSH. 5 minuten voor rust valt hij alsnog als Mika aan de linkerkant 1 man voorbij weet te spelen en een tweede op snelheid klopt. Met een lage schuiver passeert hij de keeper; 0-2. Als Jason de 0-3 laag in de hoek binnenschiet vanuit een vrije trap van zo'n 15 meter lijkt de tweede helft een formaliteit te worden, helemaal als voor rust ook nog de 0-4 wordt gemaakt. Mika wordt weer eens in de diepte weggestuurd en maakt nog voor rust zijn hattrick compleet. Omdat de eerste helft 5 minuten langer duurt komt HMSH nog 1 keer voor het doel van Justin. Na zijn gestopte penalty is hij echter niet van plan alsnog een tegentreffer te incasseren en dus komt hij razendsnel zijn doel uit waardoor de bal alleen nog maar tegen hem aan kan worden geschoten of naast het doel. De HMSH-spits koos voor de eerste optie.

Na de rust is het spelbeeld onveranderd; DUNO blijft goed verzorgd voetbal op de kunstgrasmat leggen met aanvallen die zorgvuldig worden opgebouwd door Daan, Luca, Joshua en Justin. Voorin neemt de irritatie soms wat toe door de tikkies die ze met enige regelmaat krijgen en met name Mika blijkt erg goed te functioneren in die lichtelijk geagiteerde gemoedstoestand. Daniel weet hem kort na rust te bedienen met een perfecte dieptepass op maat waarna hij de 0-5 al snel in de tweede helft weet te maken. Joshua probeert het nog met een kopbal, maar hij weet hem net niet vol te raken en Sebas weet zichzelf in kansrijke positie te spelen, maar vindt de keeper op zijn pad. Even later valt de 0-6 wel; een afvallende bal komt voor de voeten van Mika; 0-6. Met zijn 5e doelpunt van de wedstrijd op dat moment een eentonig beeld qua doelpuntenmakers, maar het mooie van dit team is dat alle spelers steeds hun aandeel leveren in de aanvallen en dus de doelpunten. Sebas is in veel wedstrijden het eindpunt, maar pakt vandaag zijn rol als aanspeelpunt in elke aanval. Klein van stuk maar balvast met een tegenstander in zijn rug en steeds met goede passes. Daniel en Jason (die de tweede helft meer vanaf het middenveld speelde door de afwezigheid van Marijn en die rol zeer verdienstelijk invulde) combineren ook lekker mee en weten ook steeds een medespeler te bereiken. De verdedigers komen veel mee op en zorgen daarmee voor afwisseling en dreiging terwijl hun posities op die momenten steeds worden overgenomen door de middenvelders. Hiermee blijven steeds alle posities ingevuld en dus de organisatie overeind. Justin heeft hierdoor vandaag wel wat minder te doen, maar hij blijft wel wakker want bij 0-6 krijgt hij zijn keepershandschoen net genoeg tegen een geplaatst afstandsschot om hem tot corner te verwerken. Vlak voor tijd heeft Luca nog de energie voor een geweldige solo vanuit de verdediging helemaal richting het doel van HMSH. Daar aangekomen weet hij, tussen 2 verdedigers, net Sebas niet te bereiken omdat er nog net een voetje van een verdediger tussen zit. Echter, de rush over het hele veld was er 1 om in te lijsten en had een mooier resultaat verdiend.
De eindstand van 0-7 wordt kort voor tijd bereikt als Joshua vanuit een vrije trap van eigen helft de voor het doel vrijstaande Daniel weet te bereiken. Met een masterclass "snelle spelhervatting over 30 meter" weet hij de bal precies op de binnenkant van Daniels linkervoet te krijgen, die zich dit buitenkansje niet laat afpakken door de keeper en rustig met rechts afrondt.

Zoals jullie trainer al schreef; "Heren genoten vandaag vanaf het 2e kwart 👌 leuke en goede combinaties gezien, goede afronding en goede opbouw en verdediging ... gelukkig zien jullie zelf ook in dat voetbal best makkelijk en leuk kan zijn als jullie positioneel goed staan en elkaar wat gunnen👍 bedankt voor de leuke pot tot volgende week..."

Hopelijk kan volgende week ook Marijn weer zijn voetbalkunsten vertonen en kunnen we met een compleet team aan de aftrap verschijnen. Beterschap Marijn! Helaas zullen we Celena voorlopig niet in actie zien bij de JO12-1; zij heeft helaas door langdurige knieklachten de keuze moeten maken tijdelijk een stapje terug te doen en haar kunsten in de JO12-2 te gaan vertonen. Laten we hopen dat je daar de komende periode in ieder geval pijnvrij kunt voetballen. Ik gok dat de trainers van de JO12-2 een klein vreugdedansje hebben gedaan toen ze dat nieuws te horen kregen, want met zoveel kwaliteiten en nog meer potentie ben je voor ieder team een aanwinst!