Mgr. Nolenslaan 9
2555XX
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3685363

Enigszins bekomen van de schrik van de pouleindeling voor het laatste kwart van het seizoen konden we vandaag proberen de eerste punten binnen te slepen. Na het vertrek van Daniel naar een nieuwe club hadden we nog precies 8 spelers over. Aangezien onze jongens er eigenlijk altijd zijn, mits Corona niet om de hoek komt kijken, zou dat krap worden maar niet direct problematisch. Helaas weten we inmiddels dat ook Daan de komende weken alleen vanaf de zijlijn zijn aandeel kan leveren en dus blijven er 7 fitte spelers over. Voor de wedstrijd tegen Alexandria'66 vonden we Davey en Toby bereid om mee te doen. Bedankt toppers! Daarnaast natuurlijk ook sterkte voor Daan. Goed om te zien dat je, ook al kun je zelf even niet meespelen, vanaf de zijlijn je team steunt. Het geeft voor mij aan dat we elke wedstrijd, binnen of buiten de lijnen, een team vormen die voor elkaar door het vuur gaan en elkaar steunen.

Met de insteek dat ieder punt in deze poule meegenomen is beginnen we de wedstrijd. Vanzelfsprekend met enkele aanpassingen in de opstelling. Toby start in de punt van de aanval, waardoor Sebas en Jason respectievelijk rechtshalf en linkshalf zijn. Marijn speelt op zijn vertrouwde positie voor de verdediging met Luca achter hem. Mika zakt een positie van linkshalf naar linksback en Joshua staat "gewoon" rechtsback. In het doel natuurlijk onze penalty-killer Justin.

DUNO komt verrassend goed uit de startblokken. En misschien doe ik onze jongens daarmee iets tekort, want dat ze allemaal goed kunnen voetballen is wel bekend. Wellicht is het mijn eigen bijgestelde verwachting naar aanleiding van de pouleindeling, dat ik te weinig ben uitgegaan van onze eigen kwaliteiten, maar ik ben aangenaam verrast kijkend naar de spelverhouding in de eerste minuten. DUNO staat goed positiespel te spelen en is fel in de duels, zonder daarbij veel overtredingen te maken. De eerste mogelijkheid is dan ook voor DUNO; Sebas wordt aangespeeld door Marijn en gaat alleen op de keeper af. Omdat hij nog voor hij kan schieten van achter wordt aangetikt gaat de bal al na 2 minuten op de penaltystip. Aan Jason de taak deze kans om te zetten in een snelle voorsprong, maar helaas weet de keeper van Alexandria'66 (spoiler-alert; die we in deze wedstrijd veelvuldig op ons pad zullen gaan vinden) de bal uit het doel te houden.
Maar dat elke prima keeper te passeren is blijkt enkele minuten later; Sebas krijgt de bal aan de rechterkant van zijn broer Luca. Met een fraaie pass krijgt hij de bal bij Toby die de uitkomende keeper kansloos laat met een mooie lob; 1-0. Een terechte tussenstand, want DUNO is in deze fase beter dan de tegenstander en weet ze zelfs dit kwart vrijwel geheel op de eigen helft te houden. Voorin wordt er goed druk gezet, waardoor Alexandria'66 zich genoodzaakt ziet de lange bal te spelen. Deze zijn in deze fase een prooi door de altijd goed opgestelde en fysiek sterke Luca, Marijn en Joshua. Nog binnen de 10 minuten wordt de voorsprong verdubbeld als Mika een vrije trap vanaf de linkerkant een curve meegeeft die de keeper verrast. Ondanks dat hij er nog een hand tegenaan weet te krijgen gaat de bal in het doel en zo staat DUNO al heel snel op 2-0. In de resterende 5 minuten van het eerste kwart zien we nog een paar grote kansen voor DUNO die er net niet in gaan. Eerst is het Sebas die een schot via de keeper net voorlangs ziet gaan en even later wordt er weer goed druk gezet waarna Jason kan uithalen. Zijn schot raakt de bovenkant van de lat. De enige echte kans voor Alexandria'66 is vlak voor het einde van het eerste kwart wanneer er ruimte lijkt voor een schot, maar Joshua met een heerlijke sliding zichzelf voor de bal gooit en het schot weet te blokken. Zodoende gaan we de eerste pauze in zonder tegentreffer en met een lekkere marge.

Het tweede kwart blijft het beeld onveranderd; DUNO is veel aan de bal en bouwt de aanvallen zorgvuldig op. Bij balverlies wordt er direct druk gezet en de ballen die wel richting de spits van Alexandria'66 gaan komen zelden aan omdat Luca hem de hele wedstrijd in zijn broekzak heeft. Eigenlijk heb ik maar 1 echt gevaarlijk moment van onze tegenstander kunnen noteren in het tweede kwart; een schot van afstand lijkt in de bovenhoek te belanden maar Justin krijgt zijn handschoen er nog tegenaan en kan hem nog dusdanig van richting veranderen waardoor de bal de lat raakt in plaats van de touwen. De rebound wordt door Luca onschadelijk gemaakt. Verder wordt eigenlijk elke poging om in de buurt van Justin te komen hard maar fair afgeslagen. Een poging van Alexandria'66 om over de rechterkant gevaarlijk te worden is in dat opzicht eigenlijk alleszeggend; Mika, nog altijd gelegenheids-linksback, zet met schouderduw de rechtsbuiten van Alexandria'66 buiten het veld en kan daarna rustig de bal terugspelen op Justin. Een actie die zelfs door de meegereisde Alexandria'66 supporters positief wordt becommentarieerd; "Zo dat doet die verdediger netjes; hard maar fair." Aan de andere kant zien we Joshua met dezelfde overtuiging zijn duels winnen en ook Marijn draagt zijn steentje bij. Met de aanvallers van de tegenstander onder controle gaan de jongens voorin op zoek naar meer doelpunten. Davey, ingevallen voor Toby, staat op de goede plek als Jason zijn schot wordt gekeerd door de doelman, maar zijn rebound gaat net voorlangs. We zien enkele mooie aanvallen, maar het ontbreekt soms aan een beetje geluk in de afwerking. Ook ligt de keeper enkele keren in de weg. Toch komt er een derde doelpunt nog voor rust. Balverlies voorin kort voor rust is voor onze jongens aanleiding om nog 1 keer vol de druk erop te zetten en de tegenstander tot fouten te dwingen. Die opzet slaagt en Jason komt vrij voor de keeper in balbezit. Nog even laat hij de toeschouwers in spanning als hij de bal tergend langzaam onder de keeper door schiet richting het doel. Je hebt van die momenten waar seconden uren lijken te duren en dit was er zo een. Een verdediger doet nog een ultieme poging de bal, nog voor hij in slow-motion over de doellijn rolt, weg te halen maar komt uiteindelijk toch net te laat; 3-0.

Het derde kwart stapelen de kansen zich verder op, maar ontstaan er ook wat meer gevaarlijke momenten aan de andere kant.
Namens DUNO schiet Davey van ver net over het doel en Joshua krijgt vanaf de zijkant de bal bijna op het hoofd van Sebas. Marijn schiet beheerst richting de verre hoek na een fraaie pass van Joshua maar raakt de buitenkant van de paal.
Aan de andere kant kan Luca een poging onschadelijk maken door het schot te blokken en Justin is alert bij een bal in de diepte. In dit kwart wordt het publiek dan ook zeker vermaakt, maar het levert geen doelpunten op.

Het laatste kwart zakt DUNO soms wat verder terug en dat levert kansjes op voor Alexandria'66. De overwinning veilig stellen zonder al te veel met energie te smijten lijkt het doel van DUNO, in de hoop ergens nog een vierde treffer binnen te kunnen prikken. De eerste minuten is het even billenknijpen langs de kant als Alexandria'66 met een man of 4 richting Justin countert. Joshua ziet 2 man tegenover zich en krijgt hulp van Luca die dat snel in de gaten heeft. Mika neemt op zijn beurt Luca's positie in en weet voor de spits te komen en de bal weg te koppen voor Alexandria'66 echt gevaarlijk kan worden. Teamwork achterin, lekker boys!
Even later kan Joshua een bal nog net voor de doellijn wegschieten na een foutje in de opbouw. Dat het in de opbouw soms fout kan lopen zijn de risico's die we als team bewust nemen en daar moeten we dan ook niet te lang bij stilstaan. De corner wordt gepakt door Justin, waarna Mika verder opruimend werk doet en zodoende kan DUNO weer in de aanval. Hierna herpakt DUNO zich en komen er ook voor ons kansen. Joshua weet met een mooie steekpass Jason te bereiken, maar zijn schot gaat net over het doel. Even later weet Sebas zijn tegenstander de bal te ontfutselen aan de zijlijn waarna hij nog een verdediger en de keeper opzoekt. Met deze slimme actie zorgt hij ervoor dat Toby helemaal vrij voor een leeg doel staat om vervolgens de bal op hem breed te leggen. Het is dan een koud kunstje voor Toby om de 4-0 te maken. Met nog 2 minuten te spelen zou je denken dat de einduitslag wel is bereikt, zeker omdat de doelpunten in de tweede helft schaars waren, maar Alexandria'66 scoort een minuut later al de 4-1. Justin weet een eerste kans nog tegen te houden, maar de rebound gaat er wel in. Natuurlijk altijd jammer als je zo kort voor tijd toch de nul niet weet te houden, maar in dit geval gunde ik Alexandria'66 het doelpunt ook zeker wel. Eerder in de wedstrijd hadden ze wat pech bij doelpogingen en daarnaast was het een leuke en gemoedelijke wedstrijd zowel op het veld als langs de kant. De eindstand van 5-1 wordt in de blessuretijd op het bord gezet door Davey. Jason dribbelt in vanaf de zijlijn en ziet zowel Marijn als Davey achter Marijn inlopen voor het doel. Marijn krijgt de bal op zijn voet en verlengd de bal tot bij Davey die bij de tweede paal binnenschiet.

De eerste punten in deze loodzware poule zijn binnen en dat niet alleen; ze zijn dikverdiend en met volle overtuiging binnengesleept. Aanvallend gezien heb ik bij vlagen echt genoten van het positiespel en de creativiteit. Huishoudelijke mededeling voor de ouders van onze verdediging van vandaag; Alexandria'66 belde of jullie in de broekzakken van je kind willen kijken voordat je de broekjes in de was stopt. Ze missen namelijk nog een paar spelers sinds zaterdagochtend. Ze zijn het laatst gezien in de broekzakken van onze verdedigers...