Mgr. Nolenslaan 9
2555XX
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3685363

Waar DUNO 1 afgelopen seizoen grossierde in gelijke spelen (onvoldoende om ons te handhaven in de derde klasse), is het nu een en al overwinning dat de klok slaat. Ook tegen Quick Steps haalden we er weer een binnen, de achtste alweer dit seizoen en net zoveel als lijstaanvoerder PGS/Vogel realiseerde, de koploper verloor het eerste duel van dit seizoen tegen BMT.

Het gaat crescendo dus en het grote verschil met de afgelopen voetbaljaargang is dat DUNO nu wedstrijden wint die we destijds gelijk speelden of in extremis alsnog verloren. Duels als die tegen Quick Steps dus op deze derde december 2022, waarin de opponent heel neutraal gezien best aanspraak mocht maken op een punt, maar DUNO toch met de overwinning aan de haal ging.

Dat kun je zomaar een mate van volwassenheid noemen, eentje die fijn is om vast te stellen. Niet gek overigens met spelers als doelman Mark Jacobs en Jimmy Kip er nu bij. En dan misten we nog Bas Oomens die normaliter een wedstrijd als de beste kan lezen en nog eens extra kracht geeft aan onze hoofdmacht.

Op voorsprong

DUNO kwam in de 21ste minuut en 24ste minuut op 1-0 en 2-0, in een fase waarin het spel op en neer ging. Eigenlijk was Quick Steps in die openingsminuten sterker dan DUNO, dat pas na een klein kwartier voor het eerst in de zestien van de tegenstander verscheen. Dat vertelde over dat begin voldoende, maar we hebben geleerd dat DUNO dan alsnog prima op gang kan komen.

Dat gebeurde dus, een schot van Youssef Talhaoui in de 18de minuut had al als een waarschuwing voor QS gegolden. Waar de bal toen nog net naast ging, had Tim Zweden - opnieuw hij - in de 21ste minuut wel succes. Uit een pass van Youssef bleef Tim heel dichtbij de goal koeltjes en tikte hij de 1-0 binnen.

Mooie aanval, mooi doelpunt - maar wat er drie minuten later gebeurde was nog zoveel mooier. Mo Simsek ontving de bal net buiten de zestien, keek en schoot waarop de bal op een geweldige manier achter de QS-sluitpost belandde. Hoog in de touwen, een juweel van een doelpunt; Mo en medespelers vierden het vrolijk.

Overwicht uit handen

DUNO overheerste op dat moment, maar gaf het overwicht uit handen. Quick Steps, nummer 11 op de ranglijst, herpakte zich en liet zien best over fijne spelers te beschikken. Vanouds is het aanvoerder en verdediger Jordi Versteeg die het elftal op sleeptouw neemt en zo verliep het nu ook. Toch haalden we de doelwisseling met een comfortabele 2-0 voorsprong.

Hoe comfortabel dat was, dat moest nog blijken. DUNO stond op twee goals verschil maar om nou te zeggen dat we rustig achterover konden gaan leunen - nou, nee. Onder leiding van scheidsrechter Pang ontspon zich in de tweede helft een fel potje, overigens steeds prima geleid en zonder vervelende dingen. En in dat felle potje onderscheidde QS zich steeds meer.

In de 50ste minuut gebeurde wat je geen verrassing kon noemen: sterkhouder Versteeg scoorde namens QS, uit een vrije trap die scherp werd ingespeeld en drie spelers van de gasten vrij voor doelman Jacobs verschenen. Daar was geen houden aan voor de DUNO-sluitpost - wel een situatie om nog eens rustig terug te kijken, zeg maar.

Pech met Joël en Yilmaz

DUNO had vervolgens de pech dat Joël van Oeveren, bepaald niet de minste speler op het veld, geblesseerd moest uitvallen en even tevoren was ook al Yilmaz Dogan noodgedwongen vervangen. Dat was een aanslag op de defensie, waarbij je achteraf kunt noteren dat DUNO die tegenvallers uitstekend opving.

Met Kevin Jacobs en Sven Brugman in de ploeg volgde een husseling van de opstelling en was het motto: de 2-1 zien te verdedigen. Het lukte, soms met kunst- en vliegwerk, maar zo gaat dat na een wedstrijd als deze: was misging, niet liep vergeet je net als het feit dat deze DUNO-Quick Steps in een snijdende kou werd gespeeld.

DUNO vergat een flink deel van die tweede helft te voetballen (of: Quick Steps dwong dat af) en de gasten kregen nog redelijk wat kansen. Een kopbal in de 74ste minuut na een hoekschop ging rakelings langs de DUNO-paal en ook daarna was het soms "vrouwen en kinderen eerst".

Bijna 3-1

DUNO stelde er twee "bijna 3-1 momenten" tegenover: In de 77ste minuut kwam het via Mo, Kevin en Sven tot een schot, waarna de bal maar net niet in het doel belandde en in de 83ste minuut kreeg Jimmy Kip van binnen de 16 een vrije trap te nemen, nadat een terugspeelbal werd bestraft. Ook hier lukte het net niet.

Met Tom Breekveldt in de ploeg voor Tim Zweden verstreken de minuten en kwam de overwinning steeds meer in bereik. QS probeerde nog wel, maar uiteindelijk bleven alle punten op Haagsche Dynamiek. Alweer dus! Komende week naar Erasmus, daar een goed resultaat boeken maakt het eerste duel na de winterstop extra spannend: dan ontvangen we PGS/Vogel.

Voor nu: van harte gefeliciteerd, lekker van genieten en op naar Erasmus.

Opstelling DUNO: Mark Jacobs, Yilmaz Dogan (Kevin Jacobs), Joël van Oeveren (Sven Brugman), Sander Janssen, Olav Ruijl, Youssef Talhaoui, Jimmy Kip, Mo Simsek, Siwan Keles, Tim Zweden (Tom Breekveldt), Joeri Haneveld.