Forse nederlaag DUNO 1, maar een zonder schaamte

5 - 1

HSV DUNO 1

3e klasse B

19 oktober 2019 14:30

Waar vorige week tegen Loosduinen sprake was van een collectieve wanprestatie kon DUNO vandaag, ondanks deze fikse nederlaag, toch zonder schaamte de kleedkamers opzoeken.

Het is immers geen schande om van een veel betere voetbalploeg te verliezen. DWO was op alle fronten beter, feller, technisch vaardiger, slimmer, handiger en op de juiste momenten meer alert dan DUNO.

DWO kan met technisch vaardige spelers als Jeroen Faber, Melfor Chadion, J.P. Nocento en Brandon Ricksen nog hoge ogen gaan gooien dit seizoen.

DUNO kwam zogezegd tekort tegen deze in uitstekende vorm zijnde ploeg en dat is geen schande; eerlijk is eerlijk. Natuurlijk is de 5-1 nederlaag een fikse tik op de neus zeker omdat ook op de forse uitslag niets valt af te dingen vandaag.

Ideale omstandigheden

Op de prachtige (natuur) grasmat van het mooie sportpark in Zoetermeer kon onder werkelijk ideale weersomstandigheden de wedstrijd van start. Een wedstrijd waarin DUNO wel wat goed te maken had van vorige week. Ook nu waren nog een aantal spelers als Tobias Wijling, Nick Heijkoop, Elyseo van der Graaf en Harun Ozkul wegens blessures afwezig.

In vergelijking met vorige week waren Chico Mulder na een schorsing en ook Rodion Pont weer beschikbaar.

DUNO kwam al snel onder druk te staan van het fris en energiek en steeds vooruit willen spelend DWO. DWO speelde dwingend voetbal waar DUNO het zichtbaar moeilijk mee had. De ploeg van trainer Patrick Demmers kwam niet onder de druk van DWO uit en probeerde via de counter af en toe gevaarlijk te zijn.

In de 8e minuut moest doelman Bas Swillens al handelend optreden na een fel schot van Brandon Ricksen. Dit bleek uitstel van executie te zijn want twee minuten later was het wel raak. Op snelheid liet Melfor Chadion twee spelers achter zich en schoof hij de bal beheerst achter Bas Swillens; 1-0.

Weer enkele minuten later was DWO dichtbij een tweede doelpunt maar ook toen wist Bas Swillens knap te redden op een schot van Jeroen Faber.

Ommekeer

Na 20 minuten kreeg DUNO meer grip op het spel en was het korte tijd gelijkwaardig met DWO. Rico Westdorp stond noodgedwongen als laatste man opgesteld en vormde met Thierno Diallo het verdedigingsduo. Rico had ook de aanvoerdersband om aangezien Erwin van der Harst te laat was (foutje, “ik had begrepen om bij DUNO te verzamelen”) en hierdoor op de bank was begonnen.

De linies sloten goed op elkaar aan, er werd goed en zorgvuldig gecombineerd met de durf om naar voren te spelen. Dit leidde in de 24e minuut tot een kans die net door Chico Mulder werd gemist. Even later was Bennie Bor dichtbij de gelijkmaker maar zijn schot werd fraai uit de kruising gehaald door doelman Jim van der Leer.

De opleving van DUNO was van korte duur. DUNO leed op het middenveld vaak onnodig en slordig balverlies en gaf DWO op die manier alle gelegenheid om dichtbij het doel van Bas Swillens te komen. DUNO was slordig door het balverlies en onnauwkeurig in de passing. Jerry Hogeboom met name is nog ver van zijn vorm van vorig seizoen. Veel lange ballen kwamen niet aan, werden soms ook onnodig lang gespeeld, en er werden verkeerde keuzes gemaakt waardoor DUNO onder druk bleef staan. Voorin kreeg Chico Mulder weinig aanspeelbare ballen en stond Rodion Pont hierdoor teveel en machteloos op een eilandje

Paal en lat

DUNO had in deze fase bepaald geen gebrek aan geluk aangezien DWO in korte tijd zowel de paal als de lat trof. Eigenlijk was het wachten op een verdere uitbouw van de score, drie minuten voor rust kwam die treffer dan ook. Jeroen Faber schoot hard en onberispelijk in na een dekkingsfout in de DUNO defensie.

Die treffer viel op een voor DUNO ongelukkig moment, vlak voor rust maar was wel een redelijk goed beeld van het wedstrijdverloop.

Na rust, Erwin van der Harst en Jordy Gout waren in het veld gekomen voor Jerry Hogeboom en Frederik Rodensio, gaf DUNO druk naar voren en speelde het een kwartier een uitstekende wedstrijd. Er werd minder balverlies geleden, de posities werden beter bezet en de noodzakelijke felheid was te zien. In de 47e minuut was DUNO dichtbij een aansluitend doelpunt maar de inzetten van Bennie Bor en Rico Westdorp misten net dat beetje – voor DUNO noodzakelijke - geluk.

Het goede spel werd na een uur wel beloond. Een goed lopende aanval werd ingeschoten door Evert Steinvoort en via de rug van een verdediger scoorde Evert de voor DUNO zo belangrijke aansluitingstreffer.

DWO leek even geschrokken te zijn en trok de teugels zichtbaar aan. Hierdoor werd de wedstrijd voor de neutrale bezoekers leuker en leuker.

Wedstrijd verloren

In de 64e minuut werd min of meer ‘uit het niets gescoord’ en trok DWO de stand naar 3-1; DUNO stond erbij en keek ernaar. De verdedigers reageerden apathisch op een voorzet en ook doelman Bas Swillens stond aan de grond genageld toen wederom Jeroen Faber zuiver maar niet hard inschoot. Na deze treffer was de wedstrijd gespeeld. DUNO wilde nog wel maar was niet meer bij machte om nog eens extra aan te zetten, net dat stapje meer en feller te zetten om alsnog een goed resultaat te kunnen behalen. DWO bleek een ploeg te zijn die wel over dat noodzakelijke extra’s te beschikken. In korte tijd wisten zowel weer Jeroen Faber als J.P Nocento (wij kennen hem nog van vorig jaar toen hij bij Hercules speelde) de stand naar 5-1 te tillen. Hierbij moet worden aangetekend dat doelman Bas Swillens nog enkele malen belangrijke reddingen wist te verrichten anders was de stand nog hoger uitgevallen.

De ranglijst laat een somber beeld zien; 5 gespeeld en slechts één schamel puntje waarbij de laatste 4 wedstrijden allemaal verloren gingen.

Maar met een realistische optimistische kijk kan ook worden vastgesteld dat, ondanks de fikse nederlaag, DUNO vandaag veel beter voor de dag kwam dan de afgelopen weken.

Dat moet toch vertrouwen geven, vertrouwen dat ervoor moet zorgen dat er nu wel echt de noodzakelijke punten worden behaald. Zaterdag dan maar, thuis tegen Naaldwijk, 14.15 uur!

Veel succes gewenst,

Opstelling: Bas Swillens, Evert Steinvoort, Rico Westdorp, Thierno Diallo, Jordi Navarro, Bennie Bor, Maikel van Wijngaarden, Jerry Hogeboom (Erwin van der Harst), Frederik Rodensio (Jordy Gout) , Rodion Pont (Makuka Mafuta) en Chico Mulder.