Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

MET UPDATE Nieuwe spelregels: Zo neem je slim de doeltrap

MET UPDATE Nieuwe spelregels: Zo neem je slim de doeltrap

31 juli 2019 8:30

GZ

Een van de ingrijpendste wijzigingen van de nieuwe spelregels is de manier waarop de doeltrap mag worden genomen. Die hoeft het strafschopgebied niet meer uit. Je mag dus gewoon als doelman of veldspeler binnen de zestien meter naar een medespeler de bal spelen. Tegenstanders moeten totdat de bal in het spel is (de bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt) buiten de zestien meter zijn.

MET UPDATE: Het mag toch (nog) niet. hoe dat zit lees je hier

Trainers en spelers gaan ervaren dat dit het voetbalspel echt verandert. Voor iedereen zal het wennen zijn. Inmiddels zijn diezelfde trainers en spelers aan het nadenken over hoe je die doeltrap dan nu het meest effectief neemt. Allerlei slimmigheden passeren de revue. 

Onlangs kwam een zo'n slimmigheid in het internationale voetbal voorbij. En daar is veel om te doen. Een doelman wipte kort de bal naar het hoofd van een medespeler binnen de zestien en deze kopte de bal terug. De doelman ving de bal op om vervolgens snel het spel te hervatten door de bal uit z'n handen te trappen.

Hier vind je dat fragment: https://twitter.com/oldham9987/status/1155568847400951808?s=21&fbclid=IwAR32XxZ7yveQ9tPKkT0HGj4DBkuXpgLHdoFjscck5TrJXDIlN4mWD-sQ1FU

Op allerlei fora ging het flink los, onder meer op Facebook. Want mag dit wel? Is dit niet een trucje om de spelregels te omzeilen?  De KNVB heeft nu uitsluitsel gegeven door te verwijzen naar de internationale spelregelcommissie: Ja, het mag! In een toelichting stelt de bond dat de nieuwe regel is bedacht om de effectieve speeltijd te vergroten en dat dit dus hierbinnen past. En da's interessant, want daarmee verzilver je een doeltrap eenvoudig tot een veel effectiever wapen: de doelman die de bal vanuit z'n handen mag trappen.

UPDATE: voor de slimmeriken onder ons die nu de vraag stellen: wat als de doelman de bal in de schoenen speelt van een medespeler en die speler wipt de bal vervolgens op en kopt um terug.... mag dat ook? De KNVB laat desgevraagd weten: ja, dat mag ook in dit specifieke geval van het nemen van een doeltrap. (in een gewone spelsituatie wordt dit uitgelegd als trucje met als gevolg een indirecte vrije trap tegen).

Je hebt het dus niet van ons... maar een slimmigheidje is wel geboren. Doe je voordeel ermee. Hier vind je alles over de spelregels. Hieronder de bewuste KNVB-tweet.

KNVB


Bron: KNVB
Delen

Lees meer over:
spelregels
Gerelateerde artikelen:

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!