Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Drie fasen in jeugdvoetbal en definitieve doorbraak 7x7 senioren 18-34 jaar

Drie fasen in jeugdvoetbal en definitieve doorbraak 7x7 senioren 18-34 jaar

29 april 2022 9:45

Gz

De KNVB buigt zich al enige tijd over de vraag hoe jongeren geïnteresseerd blijven in voetbal en, in het algemeen, wat je moet doen om de voetbalsport aantrekkelijk te houden. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, somt zaken op die de komende maanden aan de orde zijn als ontwikkelingen. Van drie fasen in het jeugdvoetbal tot 7x7 voetbal voor de groep 18-34 jaar. Hieronder zijn relaas.

Dit schrijft Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal onder meer:

Er zal naar manieren gezocht moeten worden om  jongens en meiden tot sporten te verleiden. Een opgave die de KNVB vier jaar geleden tot strategisch speerpunt heeft gemaakt: hoe trekken we nieuwe spelers aan en zorgen we ervoor dat er in het voetbal minder jeugdspelers afhaken?

Het was voor ons reden grootschalig onderzoek te doen naar de behoeften bij jongeren. Want wat verwachten zij van het voetbal en van het seizoen? Drie wensen kwamen daar steevast uit naar voren: een gelijkwaardige competitie (geen wedstrijden meer van 10-0), het verlangen naar een inspirerende trainer en het kunnen voetballen met vrienden. Bij de meiden werden daar nog twee andere wensen aan toegevoegd: een team dat matcht met hun eigen ambities en samen met leeftijdsgenoten kunnen spelen.

Op basis van al die inzichten, lanceren we met ingang van het nieuwe voetbalseizoen drie belangrijke aanpassingen:

  1. Voor meiden onder 13 t/m 20 jaar vernieuwd competitieaanbod
    Vanaf seizoen 2022/23 voetballen de junioren bij de vrouwen in minimaal 24 speelronden zo veel mogelijk in hun eigen leeftijdscategorie. Ook wordt een A- en een B-categorie ingevoerd. In de A-categorie spelen de teams standaard 11 tegen 11. In de B-categorie is de mogelijkheid om 9 tegen 9 te spelen.

  2. Drie fasen voetbal in groot deel jeugdcompetities
    Om gelijkwaardige competities te bevorderen, introduceren we het drie fasen voetbal bij een groot deel van de juniorencompetities. Zo gaan de JO13 t/m JO19 vanaf de hoofdklasse en lager in deze nieuwe opzet spelen. Met tot de herfstvakantie bekervoetbal in een poule van 6 teams (eerste fase), tussen de herfst- en kerstvakantie een korte wedstrijdreeks (tweede fase) en tot de zomerstop een lange serie wedstrijden (derde fase).

  3. 7 X 7 voetbal voor 18 jaar en ouder
    Het steeds populairder wordende 7x7 voetbal wordt ingevoerd voor de doelgroep 18 t/m 34 jaar, zodat je in het weekend met je vrienden kunt blijven voetballen. Lachen en bewegen tegelijk.

jeugdfotoAstrid.jpg
Bron: KNVB
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!