Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Uit den Ouden Doosch: DUNO'ers halen het Nederlands Elftal

Uit den Ouden Doosch: DUNO'ers halen het Nederlands Elftal

19 juni 2018 0:00

Henk Ruijl

Het wereldkampioenschap begint lekker op gang te komen. Mooi moment voor deze kwisvraag: welke twee DUNO'ers hebben voor het Nederlands Elftal (mannen) gespeeld? Niemand? Niet waar. DUNO heeft twee internationals in het Grote Oranje gekend!

Bob Stam (foto) was een van hen. Stam, geboren te Den Haag op 6 augustus 1918, viermaal uit voor het Nederland elftal. Hij debuteerde op 26 maart 1939 als verdediger in de wedstrijd Nederland - Hongarije (3-2 voor Nederland, doelpunten van Leen Vente tweemaal en Bertus de Harder eenmaa). Het vervolg van zijn interlandcarrière was minder succesvol, want de laatste drie wedstrijden gingen verloren: op 19 maart 1939 werd met 5-4 van België verloren, op 7 mei 1939 was in Bern Zwitserland met 2-1 te sterk voor Oranje en op 17 maart 1940 was opnieuw België in de Hel van Deurne met maar liefst 7-1 Nederland de baas. Niet veel later brak de tweede wereldoorlog uit en was de interlandcarrière van Bob Stam voorbij. Overigens moet hierbij vermeld worden dat Bob Stam reeds in 1936 het DUNO-tenue verruilde voor het tenue van VUC, dat in die tijd in de hoogste voetbalafdeling uitkwam.

Dat Bob Stam toch met plezier op zijn DUNO-tijd terugkeek, blijkt uit de opmerking "bedankt DUNO" die hij op zijn bewijs van lidmaatschap schreef.

OUDa

Bob Stams bewijs van lidmaatschap van DUNO met de tekst 'bedankt DUNO'

Joek Brandes

Joek Brandes is een andere DUNO speler welke het tot oranje heeft geschopt. Niet alleen DUNO-speler Bob Stam speelde dus ooit voor Oranje, er was nog een held die het zo ver schopte ... Piet Brandes (geboren in 1920), die om niet meer te achterhalen redenen soms Joep, dan weer Joek werd genoemd, kwam op 15 maart 1946 naar Feyenoord. Daarvoor voetbalde hij voor DUNO, VUC en 't Gooi.

Van beroep was de uit Den Haag afkomstige Brandes (geboren op 26 juni 1920) kantoorbediende. Brandes speelde op de middenvoorplaats en was bekend om zijn 'achteroverhalen'. Voor het arbitrale trio en voor de tegenstander was Brandes niet altijd een van de makkelijksten. Hij werd vanaf 1947 regelmatig opgesteld in het Rotterdams Elftal.

In 1949 speelde hij drie keer in het Nederlands Elftal. Bij zijn debuut op 13 maart 1949 tegen België maakte hij een van de drie Nederlandse doelpunten. De eindstand was 3-3. Op 23 april 1949 speelde Nederland tegen Frankrijk. De Nederlandse amateurs versloegen de Franse profs met 4-1. Een leuk detail is ook dat de in Den Haag vermaarde Theo Timmermans drie keer het net wist te vinden. Zijn laatste wedstrijd was tegen Denemarken in Kopenhagen (eindstand 1-2) op 12 juni 1949.

Joek Brandes debuteerde in het eerste elftal van Feyenoord op 19 januari 1947 en wel in de wedstrijd tegen VSV (uitslag 4-1 voor Feyenoord). Zijn laatste wedstrijd voor de Kuipbewoners was op 25 maart 1950, de wedstrijd Feyenoord-Sparta (uitslag 1-0). Joek Brandes maakte in totaal 34 doelpunten voor de Rotterdammers.

Veel Nederlandse profvoetballers vertrokken destijds naar het buitenland, ook Brandes. Op 1 november 1950 vertrok hij naar de Franse profclub Olympique Nimes, later voor Montpellier. Sportjournalist Jan Cottaar schreef in 1954 over de trek naar Frankrijk: 'Steenbergen, Brandes, Stoffelen, Bouman, om er maar een paar te noemen, hebben er stellig niet gevonden wat zij hadden verwacht. De vreemde omgeving, de andere gebruiken, het ongewone voedsel, de voor velen aanvankelijk onbegrepen taal, brengen allerlei moeilijkheden mede, welke uiteraard ook op de prestaties van invloed kunnen zijn.'

Na zijn jaren in Frankrijk speelde hij voor het Groningse Be Quick (toen nog een profclub), vervolgens was hij actief als trainer en/of manager bij o.a. Gemert, Zwolsche Boys (het latere (PEC) Zwolle) en FC Eindhoven.

Delen

Lees meer over:
Bob Stam Joek Brandes clubhistorie

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!