VERSLAG, FOTO'S: DUNO bij koplopers, ondanks matige 'clash'

27 januari 2018 0:00

RAS 1 - DUNO 1 0-3 (0-1), zaterdag 27 januari 2018

DUNO is de eerste wedstrijd na de winterstop uitstekend begonnen door een uiterst nuttige zege op buurman RAS. Aan de Albardastraat werd het 0-3. Met die overwinning houdt DUNO, samen met 4 andere ploegen, goede aansluiting bij de top van de 4e klasse B. Zie de stand.

Zonder zelf goed te voetballen werd een duidelijke zege behaald. Eerlijker gesteld, DUNO speelde een zeer, zeer matige wedstrijd en was in veel opzichten zeker niet de bovenliggende partij. Waar DUNO in tegenstelling tot RAS goed in handelde was het benutten van de spaarzame kansen. Voor rust kreeg DUNO twee kansen waarvan er één een plaatsje op het scorebord kreeg. Na rust kreeg DUNO vier goede doelkansen waarvan het er twee in een doelpunt omzette; een aardig moyenne dus.
dr7
Met jeugdspelers voor zich staan de voetballers van DUNO 1 en RAS 1 klaar voor de wedstrijd.
Rommelige wedstrijd

Van de vooraf door het ADHC als een felle derby omschreven wedstrijd tussen twee buurtclubs is eigenlijk nooit sprake geweest. Daarvoor speelden beide ploegen weliswaar met veel inzet een teleurstellende wedstrijd. Er werd veel balverlies geleden, passes waren onnauwkeurig en de opbouw liet ook vaak te wensen over. In veel gevallen werd die opbouw compleet overgeslagen en werd er door een aantal spelers onnodig veel teruggegrepen op lange en wilde trappen vooruit. (lees onder de foto's verder)
dr1
DUNO op voorsprong! Rodion Pont scoort.
Voor de neutrale toeschouwers was er dus niet veel te beleven aan de Albardastraat. Dat laatste was evenwel geen enkel probleem aangezien er weinig neutrale toeschouwers aanwezig waren. Het overgrote deel van het publiek bestond uit DUNO aanhangers. Waarvoor veel dank dus!
Sterk begin

Trainer Benjamin van der Zwam zag al na 20 seconden dat DUNO bijna op voorsprong kwam. RAS-doelman Tom van der Spek kon nog net tijdig ingrijpen op een harde schuiver van Rodion Pont en voorkwam daarmee voor zijn ploeg een vroege achterstand. DUNO was die eerste minuten de betere ploeg en leek aan een goede wedstrijd te beginnen.
dr8
Volop inzet en strijd, zoals hier bij DUNO'er Michael Toet.

Al snel bleek dit een illusie. Ook DUNO legde een zeer matige partij voetbal op de kunstgrasmat. Veel inzet en werklust maar te weinig rust aan de bal, te weinig balvastheid, te weinig overzicht en creativiteit om tot goede aanvallen te komen. Uitgezonderd die 25e minuut toen Brian Bloemink op de rand van de zestienmeter lijn de bal knap in bezit hield en zag dat Rodion Pont zich aanbood. Op het randje van buitenspel rondde Rodion zeer bekwaam af en liet hij doelman van der Spek kansloos; 0-1.
dr2DUNO viert de 2-0 door Jordy Navarro.
Die voorsprong kwam in de verdere eerste helft nauwelijks in gevaar. Doelman Jeffrey van Vliet heerste in zijn doelgebied en onderschepte alle hoge ballen met ogenschijnlijk gemak. Pas vlak voor rust kreeg RAS een goede mogelijkheid, maar Maarten Speets vlagde attent en constateerde buitenspel. De attent fluitende scheidsrechter Voogd gaf RAS nog wel een vrije trap voor een eerder gemaakte overtreding, maar die werd niet benut.
dr9
Jordy Navarro gevloerd, enige gele kaart van wedstrijd volgt voor RAS.
In de 42e minuut onderscheidde doelman van der Spek zich door tweemaal zeer attent te redden op inzetten van Remco van Weeren en Rodion Pont. Met name die laatste redding was zeer fraai.
Rommelig
Na rust eenzelfde beeld van een rommelige wedstrijd. In de 49e minuut kreeg Gabriël Tillema een goede kans maar hij leek te schrikken van die grote mogelijkheid. Even later was het toch raak en werd de wedstrijd in één minuut beslist. Met name die tweede goal van DUNO mocht er om meerdere redenen zijn. Verantwoordelijk hiervoor was Jordy Navarro.
dr3
En weer een doelpunt, 0-3 dankzij een kopbal van de net niet zichtbare Elyseo van de Graaf.
In het artikel van AD Haagsche Courant had Jordy de hoop uitgesproken om in deze derby zijn doelpunt mee te mogen pikken. Nou, dat doelpunt kwam er in de 56e minuut dan ook, en hoe! De middenvelder mocht aan de linkerkant, op de hoogte van de 16-meter lijn een vrije trap nemen. Waar iedereen rekende op een voorzet had Jordy gezien dat doelman van der Spek 1.5 meter voor zijn doel stond en zich volledig richtte op een voorzet. Met uiterste precisie schoot Jordy met zijn linkerbeen de bal met een fraaie curve rechtstreeks over de doelman; een prachtig doelpunt waarmee Jordy zijn ploeg aan een belangrijke ngo grotere voorsprong hielp.

Des te meer bijzonder dat Jordy zichzelf ook beloonde doordat zijn uitgesproken hoop volledig door hemzelf werd omgezet in een fraaie goal. Het is hem gegund! Direct hierna werd de wedstrijd definitief beslist toen Elyseo van der Graaf een luchtduel won van de RAS doelman en (uiteraard) met het hoofd scoorde; 0-3.
dr4
Knuffels voor Elyseo na de 0-3.

Met nog ruim een half uur te spelen was de wedstrijd wel gespeeld en kon den ook de wisselspelers wedstrijdritme opdoen. Joeri van Leeuwen, Erwin van der Harst en Ray Hack vielen in voor respectievelijk Joël Tillema, Brian Bloemink en Remco van Weeren.
Met deze overwinning én het aantrekkelijke programma de komende weken, DUNO speelt tegen koplopers Houtwijk, Loosduinen en Hercules, weten de spelers wat er dit seizoen behaald kan worden; promotie naar de 3e klasse.

Dat laatste zou om sportieve redenen zeer, zeer welkom zijn. De kansen op promotie zijn aanwezig, nu nog de daden. Goed voetbal is niet altijd nodig, dat bleek vandaag. Inzet, strijd en teamgeest kan veel vergoeden én soms bepalend zijn.