Loon naar werken; DUNO verslaat koploper LYRA

19 februari 2011 0:00

DUNO 1 - LYRA 1, 19 februari 2011 1-0 (1-0)

Na het laatste fluitsignaal van de uitstekend fluitende Utrechtse scheidsrechter Evers was de opluchting groot. DUNO had in een enerverend voetbalgevecht, waar het in de 2e helft vaak met de rug tegen de muur stond, koploper LYRA met 1-0 verslagen. Een prachtig resultaat voor een keihard, onverzettelijk en gedisciplineerd werkend team. Loon naar werken dus. Tevens consolidatie van de afgelopen weken ingezette opwaartse lijn waarmee zelfvertrouwen werd opgedaan voor de eerstvolgende wedstrijd.
Zichtbare genoegdoening dus na afloop bij spelers, de technische staf en de vele supporters. Ook tegenstander LYRA was van mening dat de overwinning van DUNO terecht was. Alhoewel LYRA de tweede helft optisch de bovenliggende partij was kon geen enkele zelf gecreëerde doelkans worden genoteerd. Dat zegt veel, zo niet alles over Haagsche Dynamiek op zaterdagmiddag 19 februari.

Over onverzettelijkheid gesproken……..het 2e team had vooraf natuurlijk het goede voorbeeld gegeven door in het laatste kwartier een 0-2 achterstand om te buigen tot een 3-2 overwinning. Een zeer knappe prestatie van de mannen van trainer Johan van Wijngaarden en leider Rob Steensma. Vanaf deze plaats dan ook de hartelijke felicitaties voor het 2e team!!

Zowel DUNO 1 als DUNO 2 hadden vooraf totaal slechts 24 spelers beschikbaar. Blessures, een schorsing en vakanties lagen hieraan ten grondslag. Des te intenser kan het resultaat van de twee overwinningen worden gevierd. Vanavond dus heerlijk met de benen op de bank, een biertje drinken bij vrienden of, en dat zal zeker voor de spelersgroep gelden, heerlijk de stad in en tot in de late uurtjes nog eens luidruchtig nagenieten van het resultaat.

Trainer Manuel Vissers had voor een aanvallend concept gekozen. Met Björn van Nierop in de goal en in de verdediging Michail Toet, Lorenzo Giacomelli, Stephan van der Kruk en Nick Heikoop stond de verdediging vast. Het middenveld werd bezet door Koos Kalsbeek, Rico Westdorp, en Leon van der Zalm. De aanval werd gevormd door Marcus Post, Marc Boshoff en Evert van der Laan de Vries.
Al snel werd duidelijk dat deze opstelling maar één doel had; waar mogelijk winnen van Lyra en aansluiting houden bij de top-4.
In de 1e minuut had DUNO al op rozen kunnen zitten maar de scherpe voorzet van Marcus Post werd gemist door zowel Evert van der Laan als door Leon Zalm. Evert van der Laan was ook in de 14e minuut dichtbij een treffer maar zijn schot werd tijdig geblokt door Lyra-verdediger Rick Voskamp. Ook Marcus Post was in de 18e minuut dichtbij een treffer maar ook zijn schot kon tijdig worden gekeerd.
Koos Kalsbeek had 1 minuut later de beste mogelijkheid op zijn schoenen liggen. Na een fraaie combinatie met Marcus Post stond hij oog-in-oog met LYRA-doelman John de Wildt. Met zijn voet wist laatstgenoemde Koos Kalsbeek van een treffer af te houden.
Naast goed verdedigend werk had Lyra in de 22e minuut van de 1e helft ook het nodige geluk. Een loepzuivere vrije trap van Marc Boshoff eindigde luttele centimeters naast het doel. Het was eigenlijk wachten op de eerste treffer van DUNO. En die goal kwam er ook. Weer was het Marcus Post die het overzicht beheild en met een fraaie beweging Evert van der Laan de Vries de doorgang gaf naar het doel van LYRA. Waar de doelman in 1e instantie nog een antwoord had op de hard ingeschoten bal moest hij zich in 2e instantie gewonnen geven. Evert scoorde hard en beheerst de 1-0 voorsprong binnen.
Met deze goal bezorgde Evert zichzelf en zijn ploeg loon naar werken. Evert kende een lastige start bij DUNO maar is sinds twee maanden helemaal opgeleefd. Hij is scherp en goed aanspeelbaar, toont een tomeloze inzet en gebruikt op een beheerste manier zijn fysieke kracht in de duels. Aan deze Evert kan de ploeg nog veel plezier beleven. LYRA kon hier, zeker aanvallend weinig tegenover stellen. Lyra liet weliswaar zien dat het een goede en technisch vaardige ploeg heeft maar wist zich nauwelijks kansen te scheppen. Pas in de 44e minuut was men dichtbij een treffer maar wist Nick Heikoop de hard ingeschoten bal vlak voor de doellijn te keren.

In de 2e helft was een ander spelbeeld waar te nemen. LYRA toonde al snel aan dat het de koppositie graag wilde handhaven en de 3 punten mee wilde nemen naar De Lier. Met aanvallend voetbal werd de verdediging van DUNO al snel onder druk gezet. Hoewel LYRA optisch de bovenliggende partij was kreeg DUNO de beste doelkansen. Een kopbal van Stephan van der Kruk raakte de lat en Marcus Post schoot rakelings voorlangs.
LYRA zocht met lange ballen de aanval en hoopte op die wijze dat de fysiek sterke aanvallers in stelling konden worden gebracht. De verdediging en het middenveld van DUNO speelde echter een zeer gedegen en gedisciplineerde wedstrijd. Trainer Manuel Vissers liet na afloop weten dat hij natuurlijk blij was met de overwinning maar des te meer tevreden was over het feit dat alle spelers de vooraf gemaakte tactische afspraken zo goed waren nagekomen. Gedisciplineerd blijven spelen bleek afgelopen zaterdag dus de basis van het succes.
Met Erwin van der Harst voor Rico en Jordi Selder voor Marcus wist DUNO de magere voorsprong te behouden en kon de overwinning worden genoteerd.
DUNO kent niet officieel het principe van ‘ de man van de wedstrijd'. Natuurlijk, hij werd al genoemd, was Evert van der Laan belangrijk vanmiddag. Maar, en laten we hem maar eens uitgebreid nomen, de ook vandaag weer minst opvallende maar iedere week weer zo nuttige en voor het team belangrijke speler is Lorenzo Giacomelli. Hem komt alle lof toe. Lorenzo is wekelijks een zeer betrouwbare verdediger die, hoewel hij fysiek niet de sterkste speler is, niet van wijken weet. Ook tegen Lyra speelde hij weer een zeer gedegen wedstrijd.
Met deze overwinning heeft DUNO de zwakke start na de winterstop achter zich gelaten en staat het keurig op een 4e plaats. Volgende week wacht Soccer Boys. Weten we nog dat deze ploeg veel beter kan voetballen dan de ranglijst laat zien?
Welke andere wetenswaardigheden zijn nog het vermelden waard? - Selectiecoördinator Jan Ponsen moest vanwege rugklachten verstek laten gaan. Jan; van harte beterschap gewenst. - Sander Tomeij zat na enkele maanden weer op de reservebank en popelt weer om tussen de palen te gaan staan - Verzorger Cees Buis liet weer eens merken dat hij niet allen een goede verzorger is maar ook over een flinke dosis Haagse voetbalhumor beschikt - Ondergetekende af en toe het zicht op de wedstrijd werd belemmerd door de grote sigarenwolken van Peter Rietveld. Bleken Cubaanse sigaren van een c-kwaliteit te zijn - De barbezetting weer prima in orde was met de studenten van de Hotelschool - Jack Donck zich maar moeilijk kon schikken in zijn (onterechte) schorsing van 2 wedstrijden - Het na afloop erg gezellig was met o.a scheidsrechter dhr Lau van Ravens, Sportsignaal-medewerkers Kees te Gussinklo en Martin Bruin en Chiel Rurup die zijn collega, en bestuurslid van Lyra, grijzend het ene na het andere biertje aanbood. - En dat alles zoals altijd weer prima verzorgd door ‘onze Mia'.