DUNO verliest van effectief Zwaluwen Vlaardingen

19 september 2009 0:00

Daan de Ligt

DUNO verliest van effectief Zwaluwen Vlaardingen.
Zwaluwen Vlaardingen bevestigde nog eens het feit dat het voetbal in de 1e klasse van een ander niveau is dan dat van de 2e klasse. Met duidelijke cijfers werd DUNO met een ruime nederlaag geconfronteerd; 4-0. Ook Zwaluwen Vlaardingen, net als DUNO vorig jaar kampioen van de 2e klasse, had zich de laatste transferperiode flink versterkt en een aantal ervaren spelers binnengehaald. Het verschil met DUNO is dat in Vlaardingen hiervoor wel een budget kan worden uitgetrokken. Zwaluwen heeft met deze gehaalde versterkingen dan ook begrijpelijk ambities om hoog in het klassement te eindigen en hoopt natuurlijk op meer.
Een 4-0 nederlaag is fors en gaf na afloop natuurlijk weinig reden tot tevredenheid in het DUNO-kamp. Toch kon eigenlijk weinig over de nederlaag worden afgedongen. De overwinning van Zwaluwen was volkomen verdiend, DUNO heeft geen enkel moment aanspraak kunnen maken op een positief resultaat. Daarvoor was Zwaluwen Vlaardingen in veel opzichten te sterk en oppermachtig. Voor alle mensen met een groen-zwart hart is dat wellicht een vervelende constatering maar wel een realistische. Tegen spelers met ruime en recente ervaring in de hoofdklasse, 1e klasse maar ook vanuit het betaald voetbal heeft DUNO in de meeste gevallen weinig kans. Verliezen in de sport in nooit leuk maar in dergelijke gevallen wel te accepteren.
Tegen Zwaluwen liep DUNO tussen de 30e en 33e minuut tegen een 2-0 achterstand aan. Tot die tijd kreeg Vlaardingen nauwelijks kansen en wist Zwaluwen het grote veldoverwicht niet te benutten. Na een vlotte combinatie door het centrum van de verdediging wist Vlaardingen de 1-0 te scoren en enkele minuten later kon uit een vrije trap ongehinderd worden ingekopt;2-0. In die 1e helft werden de tekortkomingen van DUNO pijnlijk blootgelegd. Het middenveld kon de ballen nauwelijks vasthouden, middenveldspelers waren moeilijk aanspeelbaar waardoor de spitsen alleen met lange ballen konden worden bereikt. In de meeste gevallen werden de kopduels tegen de fysiek sterke Zwaluwen-spelers verloren. Als dan ook passes regelmatig niet goed aankomen dan is een verlies als zaterdagmiddag snel verklaard.
In de 2e helft leek DUNO de eerste 10 minuten nog aan te willen en kunnen sluiten. Met Matthijs van den Bosch voor de geblesseerd geraakte Mark Boshoff zocht DUNO nadrukkelijk de aanval maar verder dan een door de keeper gekeerde inzet van diezelfde Matthijs kwam DUNO niet. Met Jeffrey Eversdijk voor Wesley Spaans probeerde trainer Jan Linkerhof de aanvallende impulsen van DUNO verder te versterken. De fysiek sterke, snelle en technisch vaardige verdedigers van Zwaluwen lieten echter geen steken vallen. Na een vlotte combinatie werd het in de 62e minuut 3-0 en in de 79e minuut zelfs 4-0. Opmerkelijk is dat Zwaluwen 80 minuten de bovenliggende partij is geweest maar dat het slechts 6 kansen kreeg. Helaas voor DUNO werden daar dan weer wel 4 van benut. Dat bleek achteraf een les in effectiviteit.
Na afloop was een mengeling van berusting en teleurstelling waarneembaar. Roy Kappenburg verklaarde dat het kwaliteitsverschil vandaag te groot was maar dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om toch die broodnodige punten te pakken. " Daarvoor moeten we met elkaar iedere week weer meer dan 100% knokken en versneld leren van vandaag nog gemaakte foutjes" aldus de gedreven verdediger. Met dit spelersmateriaal en deze ploeg zijn we beslist niet kansloos en kunnen we meedraaien in deze zware competitie.
Volgende week is Spijkenisse te gast op de Nolenslaan; nieuwe ronde en nieuwe kansen dus.