DUNO 1 hard onderuit tegen RCL: 1-3

4 oktober 2008 0:00

Daan de Ligt

In de vijfde wedstrijd van het seizoen 2008/2009 mocht DUNO vandaag aantreden tegen het Leiderdorpse RCL. Deze vereniging is geen onbekende voor DUNO, want in de nacompetitie van het seizoen 2006/2007 ontmoetten beide clubs elkaar ook. De wedstrijd in Leiderdorp werd door de thuisploeg met 2-1 gewonnen, in de thuiswedstrijd was DUNO heer en meester en won het met 4-1 o.a. door 3 treffers van Jordy Selder. Deze nederlaag betekende een finaleplaats voor DUNO (u weet wel, die overheerlijke finalewedstrijd op het terrein van DSO tegen Be Fair) en een degradatie naar de derde klasse voor RCL. De Leiderdorpers zaten echter niet bij de pakken neer en promoveerden het vorige seizoen weer naar de tweede klasse. En in die tweede klasse doet RCL het goed, uit 4 wedstrijden werden 9 punten behaald, 1 puntje minder dan DUNO overigens. Het beloofde vandaag dus een spannende wedstrijd te worden.
Om exact 14.30 uur floot scheidsrechter R.D. de Groot voor het begin van de wedstrijd en nauwelijks twee minuten later had DUNO al op voorsprong kunnen komen, helaas kon Jerry Wensveen de zeer doelrijpe kans niet tot doelpunt promoveren. Daarna had RCL het betere van het spel, de Leiderdorpers lieten zien over een technisch vaardig elftal te beschikken en dat leverde in de zeventiende minuut van de wedstrijd een0-1 voorsprong op. DUNO liet het er uiteraard niet bij zitten, stroopte de mouwen nog eens extra hoog op en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die gelijkmaker leek er na ongeveer 25 minuten inderdaad te komen. Paul Droppert, de vorige week nog drie keer scorend tegen DSO, passeerde binnen het strafschopgebied van RCL twee verdedigers en de doelman, op een meter van doellijn had hij de bal voor het intikken, maar vervolgens werd hij hard getorpedeerd door de doelman van RCL. De scheidsrechter floot en zocht vervolgens in zijn borstzak naar een gekleurde kaart. "Strafschop", dachten vriend en vijand, "en een rode kaart voor de doelman van RCL". Tot ongeloof en verbijstering van de DUNO-spelers en aanhang en tot ongeloof en opluchting van de RCL-spelers en aanhang gaf de leidsman echter een vrije trap aan RCL en een gele kaart voor een Schwalbe aan Paul Droppert. Een schwalbe? Paul Droppert stond nog geen meter verwijderd van een leeg doel en had de bal voor het intikken, dan laat een speler zich toch niet vallen om een strafschop te versieren? Ben ik nou gek geworden, of ... laat ik mijn gedachten hier maar niet aan het beeldscherm toevertrouwen, dat lijkt me verstandiger. Ik zag overigens aan de gezichtsuitdrukking van de arbiter– ik stond vlak achter het doel waar het gebeurde- dat hij zelf ook besefte ... eh, hoe zeg ik dat nou netjes? ... een uiterst arbitraire beslissing te hebben genomen, maar ik loop al lang genoeg mee om te weten dat iemand als scheidsrechter De Groot een fout nooit zal toegeven. Nog erger werd het toen hij nog geen vijf minuten later Paul Droppert wederom de gele kaart (en dus rood) voortoverde i.v.m. commentaar op de leiding. Kinderachtig van de scheidsrechter, maar overigens ook niet echt slim van Paul Droppert. Deze klap kwam DUNO niet meer te boven, ook al kreeg Jack Donck in de veertigste minuut nog een grote kans. Zijn harde schot werd echter knap door de uitstekende doelman van de gasten gepareerd. Toen RCL in de laatste minuut van de eerste helft slim gebruik maakte van de overtal situatie en de 0-2 op het nieuwe scorebord liet aantekenen, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.
Na de rust verving trainer Jan Linkerhof middenvelder Jerry Wensveen door spits Matthijs van den Bosch. En jawel, DUNO bleef dapper pogen het tij te keren, maar echt in gevaar kwam het doel van RCL echter niet. De Leiderdorpers beschikken niet allen over een technisch vaardige ploeg, maar ook over een geslepen en ervaren ploeg. RCL liet zich niet gek maken door het soms te onbezonnen en te harde spel van DUNO en verdedigde de voorsprong met verve. Het werd zelf nog erger voor DUNO, want uit een counter wist RCL opnieuw te scoren: 0-3. De frustratie en de wanhoop groeiden bij een aantal DUNO-spelers en dat valt dan misschien wel te begrijpen, maar uiteraard nooit goed te praten. Het is een feit dat DUNO in deze nog prille competitie veel te veel kaarten krijgt en dat ligt uiteraard niet uitsluitend aan scheidsrechterlijke dwalingen, we zullen toch echt ook de hand in eigen boezem moeten steken. Wat dat betreft hebben we vandaag veel kunnen leren van RCL. Het moet allemaal wat slimmer beste DUNO-spelers, er moet wat meer worden nagedacht en er moet wat minder primair worden gereageerd.
In de veertigste minuut kwam DUNO nog op 3-1, Matthijs van den Bosch werd binnen het strafschopgebied gevloerd en Stephan van der Kruk benutte de toegekende strafschop vlekkeloos. Toen nog geen minuut later Jeffrey Eversdijk en een speler van RCL hard met elkaar in aanraking kwamen en de scheidsrechter uitsluitend de DUNO-speler een rode kaart meende te moeten geven, was de strijd definitief gestreden.
Volgende week staat de uitwedstrijd tegen MVV '27 op het programma, geen gemakkelijke opgave, maar ik weet ook dat DUNO over een goede ploeg beschikt, een ploeg die in geen enkele wedstrijd kansloos hoeft te zijn. Het is echter wel van het grootste belang om het hoofd erbij te houden.