DUNO 1, zege na bliksemstart

15 november 2008 0:00

Tegen Valken '68 verving assistent-coach Johan van Wijngaarden succesvol de wegens een studiereis afwezige Jan Linkerhof. Het 2e team van DUNO deed zijn plicht door ook zonder Johan, maar wel met interim-coach Henk Ruijl, te winnen bij Katwijk en zo de 1e periodetitel te winnen. Vanaf deze plaats dus allereerst de felicitaties voor het 2e team en de begeleiding!
Wat kan een voetbalwedstrijd toch onverwacht verlopen, wat kan een wedstrijd toch snel beslist lijken maar bovenal; wat kan DUNO eigenlijk toch goed voetballen? Tegenstander Valken '68 uit Valkenburg staat dan weliswaar onderaan de ranglijst maar is niet een ploeg die veroordeeld is tot degradatievoetbal. Daarvoor hebben zij toch teveel kwaliteit in huis. Tegen DUNO keek de ploeg na 13 minuten tegen een 0-3 achterstand aan en leek de wedstrijd gespeeld. We zagen een spectaculair begin van de wedstrijd waarbij DUNO zich een meester toonde in effectief maar ook fraai voetbal. Een korte opsomming van die eerste 13 minuten: -na 10 seconden, direct na de aftrap, schiet Valken '68 na een goede combinatie op de paal, de rebound wordt net over de lat geschoten; -in de 2e minuut wordt de doorgebroken Jonathan Roeleveld neergelegd binnen de 16 meter en wordt de penalty door Stephan van der Kruk benut; 0-1; -in de 4e minuut kopt een aanvaller van Valken '68 net naast het doel van Sander Tomeij; -in de 5e minuut schiet Jerry Wensveen keihard op de paal; -in de 6e minuut treft Marc Boshof doel door een afgeslagen bal zuiver in het doel te plaatsen; 0-2; -in de 13e minuut schiet Jonathan vanaf 20 meten op doel waarbij de bal met effect vlak langs de paal het doel treft 0-3; Een spectaculair begin derhalve en een riante voorsprong voor een goed en fel spelend DUNO. Valken' 68 werd op alle fronten overklast en mocht zich gelukkig prijzen dat DUNO het vizier niet op scherp had staan anders was de achterstand in de 1e helft echt onoverbrugbaar geweest. Nu mistte Jerry nog een kans, was Jonathan ongelukkig in de afwerking en schoor Marc nog eens op de paal. Een ongelukkige uittrap van Sander was de inleiding tot de treffer van Valken; 1-3. Vlak voor rust kreeg DUNO nog een kans de wedstrijd definitief te beslissen maar slaagde daar niet in. Scheidsrechter Roozeboom trad met gele kaarten wel zeer streng op tegen pratende Valken-spelers maar liet die sancties achterwege bij (te) harde overtredingen.
Na rust, en dat was te verwachten, had Valken '68 de organisatie op het veld beter geregeld en was de defensie dichtgetimmerd / goed georganiseerd en werden de mouwen nog eens opgestroopt om de achterstand ongedaan te maken. DUNO had het hier beduidend moeilijker mee en kon met moeite het opportunistische spel en de fysiek sterke spelers van Valken stoppen. Die fysieke kracht werd door Valken optimaal uitgebuit door (te) hard spel en overtredingen. DUNO wist dit vooral verdedigend op te vangen door én rustig te blijven voetballen én zich te beheersen. Dat laatste is meer dan een compliment waard. Des te jammer was het dat juist Jonathan, hij blijft altijd rustig na de zoveelste overtreding, zich 10 minuten voor tijd ‘vergreep' aan zijn tegenstander. Het ‘ tikkie' was zeker geen grove overtreding maar volgens de regels wel genoeg om een rode kaart te ontvangen. Vervelend ook was dat Jerry Wensveen vanwege een (ernstige?) knieblessure gewisseld moest worden waarbij komende week duidelijk zal worden hoe zwaar de blessure is.
Een sterk aandringend Valken wist niet meer te scoren mede door een goed verdedigend DUNO waarbij Berry en Stephan de organisatie goed in handen hielden. DUNO kon aanvallend weinig meer forceren en moest zich noodgedwongen beperken tot hard werken en verdedigen. Met de nuttige overwinning is DUNO hiermee opgeklommen naar een gedeelde 2e plaats en dat is op dit moment in alle opzichten een mooie positie. Komende week trainen, een oefenwedstrijd tegen Semper Altius en een week later zich opmaken tegen een vandaag verrassend succesvol Zevenhoven.