3e klasse B

16 februari 2019 14:30

M.M. de Witte

Pfffff….Pover…Flets…Flegmatiek….Fantasiearm…Futloos; Fladdervoetbal.

Je hebt aan het eind van het voetbalseizoen, de periode zo eind april, wel eens van die wedstrijden die eigenlijk niet gespeeld hoeven te worden, wedstrijden waar de lamlendigheid van afdruipt, wedstrijden die de afsluiting betekenen van een zwaar en succesvol seizoen, barre wedstrijden waar iedereen ook begrip voor heeft.

Zaterdag 16 februari met een voor het verdere competitieverloop cruciale periode in het vooruitzicht – DUNO speelt komende weken 2 uitwedstrijden tegen respectievelijk Wateringse Veld en Duindorp SV – is echter de realiteit van vandaag. DUNO had dus te maken met een complete off day. Dat gold voor zowel de technische staf als de spelers; immers je wint met elkaar en bent met elkaar ook verantwoordelijk voor een vervelend incident als vandaag.

Want, we willen gezien de resultaten van de afgelopen weken, de zo harde nederlaag als een incident zien. DUNO behaalde daarin met aantrekkelijk en aanstekelijk voetbal 7 punten uit 3 wedstrijden. Geen paniek derhalve maar wel een flinke en duidelijke waarschuwing!

Harde werkelijkheid

Excuses voor de zo harde en weinig bemoedigende kop van dit verslag. Die teksten schetsen overigens wel het wedstrijdverloop van vandaag. Enne….het is natuurlijk zoals het is, de harde feiten moeten ook erkend en geaccepteerd kunnen worden. Daar moet van worden geleerd en toegewerkt naar hernieuwd vertrouwen en energie. Energieloos, zo speelde DUNO vandaag terwijl veel spelers individueel hard werkten en knokten voor een beter resultaat. Als team speelde DUNO futloos en met de verkeerde energie. Vandaag hing DUNO als los zand aan elkaar met de pech dat het in Verburch gewoon een zeer goede en fis spelende tegenstander trof.

In de heenwedstrijd tegen Verburch – DUNO speelde toen haar tweede competitiewedstrijd – verloor DUNO nipt van Verburch en kreeg toen te weinig. Vandaag was daar geen sprake van, integendeel zelfs.

Verburch speelde de gehele wedstrijd met een zekere overmacht en heerste op alle fronten. Gelukkig voor DUNO hadden de spitsen van Verburch het vizier niet al te zeer op scherp anders had het vanmiddag een wel heeeeeel vervelende middag geworden; een forse uitslag als 1-8 had zomaar tot de mogelijkheden behoord.

De wedstrijd

Op papier had trainer Patrick Demmers een uitstekende opstelling bedacht waarin belangrijke spelers weer teruggekeerd waren van een blessure. In het doel verving Max Fuld nog steeds de geblesseerde Jeffrey van Vliet. Achterin speelden Rico Westdorp, Nick Heikoop, Maikel van Wijngaarden en Kevin Hess. Het middenveld bestond uit Tobias Wijling, Bennie Bor en Brian Veldboom. De voorhoede bestond uit Donny van den Hoogenband, Wesley Swikker en Chico Mulder.

Al snel werd duidelijk dat DUNO het tegen het fysiek sterke Verburch moeilijk zou krijgen. Vanaf het begin greep Verburch als team het initiatief en liet dit pas na 90 minuten weer los. Daarin lag het verschil met DUNO vandaag. Brian Veldboom bleek onvoldoende fit om de fysiek sterke tegenstander van Verburch te bespelen, Chico Mulder speelde een zeer ongelukkige wedstrijd en zag zijn acties vrijwel allemaal mislukken, Wesley Swikker werkte weliswaar hard maar was weinig effectief. Veel balverlies vanuit het middenveld zorgde er hierbij voor dat Verburch veel aan de bal bleef en de wedstrijd kon dicteren.

Het enige wapenfeit in de eerste helft was een kopbal van Rico Westdorp die na vier minuten over het doel van Benito Stijger verdween.
Hierna was het eigenlijk alleen Verburch dat voor gevaarlijke momenten zorgde. Na een kwartier schoot Jordy Zwinkels vrijstaand op de benen van Max Fuld en kopte Dave Zwinkels even later geheel vrijstaand naast. Diezelfde Dave Zwinkels miste ook nog eens een riante kans na mistasten in de DUNO verdediging.

Kans op de 1-0

Pas na 30 minuten kreeg DUNO de eerste goede open doelkans maar wist deze niet te benutten. Zonder de zeer verdiende nederlaag te willen betwisten moet wel worden gezegd dat deze mislukte aanval een penalty had verdiend. De overigens voortreffelijk leidende scheidsrechter Martin de Witte had na een stevige overtreding binnen het strafschopgebied direct moeten fluiten of, nadat bleek dat DUNO geen voordeel had na doorspelen, de bal alsnog op de stip moeten leggen. Het zij zo.

Het fris en makkelijk samenspelende Verburch kwam uiteindelijk verdiend aan een voorsprong. Vlak voor rust werd op fysieke kracht een duel gewonnen en scoorde Dave Zwinkels alsnog, 0-1.

Na rust was er hoop dat DUNO met een andere wedstrijdinstelling het veld zou betreden. Met Jordy Navarro voor Brian Veldboom werd geprobeerd om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Al spoedig bleek dat dit er vandaag niet inzat. Verburch speelde rustig en geconcentreerd en wist met goed combinatiespel de gaten in de DUNO defensie te vinden en de score op te voeren. Jordy Zwinkels wist in de 50ste minuut de te ver voor zijn doel staande Max Fuld te verrassen en tekende zo de 0-2 aan. Weer vijf minuten later was het Sven van der Meer die eenvoudig kon binnenschieten waarna in de 63ste minuut de 0-4 op het scorebord kwam door balverlies van de voor Nick Heikoop ingevallen Michail Toet.

Diezelfde Michail bezorgde zijn team een slechte dienst door volstrekt onnodig op de middellijn een zware overtreding te gaan; rood dus.
Met invaller Tim Zweden voor Donny van den Hoogenband kreeg DUNO nog een enkele mogelijkheid maar een treffer van Maikel van Wijngaarden werd (onterecht - zo zag eenieder die op een lijn stond) alsnog wegens buitenspel afgekeurd.

Een fikse en harde nederlaag dus! Als DUNO hier de komende week tijdens de trainingen lering uit trekt dan kan het weliswaar met enige voorzichtigheid – Wateringse Veld is een zeer goede ploeg maar zeker niet onoverwinnelijk - maar met voldoende lef en vertrouwen naar Wateringse Veld. Veel succes, want bovenal weten na vandaag maar zeker ook na drie voorgaande sterke wedstrijden dat we hier bovenop kunnen komen!

Opstelling DUNO: Max Fuld, Rico Westdorp, Nick Heikoop (MIchael Toet), Maikel van Wijngaarden. Kevin Hess, Tobias Wijling, Bennie Bor, Brian Veldboom (Jordy Navarro), Donny van den Hoogenband (Tim van Zweden), Wesley Swikker en Chico Mulder.