Mgr. Nolenslaan 9
2555XX
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3685363

Meestal begin ik een verslag met een inleidend verhaaltje, daarna het wedstrijdverloop en sluit ik af met het uitdelen van wat complimentjes. Laat ik vandaag eens voor de verandering beginnen te schrijven dat vandaag door al onze jongens een topprestatie werd geleverd, zowel voetballend als mentaal gezien. Want het werd ondanks de kou een verhit potje voetbal waar grenzen werden opgezocht en soms ook werden overschreden. Waar vaker gewisseld moest worden door blessures dan je als trainer zou willen en waar langs de kant de temperatuur opliep naarmate de wedstrijd richting het einde ging. Om dan binnen de lijnen de koppies erbij te houden, op de juiste momenten van je af te bijten maar vooral te blijven voetballen is een dik compliment waard.

De laatste keer dat we Laakkwartier tegenkwamen is een maand of 2 geleden. De speelwijze van Laakkwartier (lange ballen op hun lange en fysiek sterke spits) leverde ons toen de nodige problemen op. We weten dus wat we kunnen verwachten. Dat onze trainers de jongens goed hebben voorbereid op de speelwijze van Laakkwartier blijkt al snel. In het centrum van de verdediging staat Luca continu in de nek te hijgen van de spits van Laakkwartier en aan de zijkanten geven Daan en Joshua ook geen centimeter cadeau. Als je zonder verstand van voetbal deze wedstrijd hebt staan kijken zou je waarschijnlijk gedacht hebben dat ze 60 minuten lang de nekhaartjes van hun tegenstander hebben staan tellen. Dat onze verdediging inmiddels goed op elkaar is ingespeeld zie je steeds weer terug in hoe ze elkaar helpen in lastige situaties en samen met onze keeper Justin vaak rustig blijven en voetballend de oplossingen zoeken. Daar lag vandaag als je het mij vraagt dan ook grotendeels de basis voor de overwinning als je puur voetbaltechnisch kijkt; geen paniekballen naar voren of over de zij- of achterlijn, maar de rust bewaren en zorgen dat je zelf in de aanval kunt.

Het eerste kwart is DUNO veel aan de bal. Het is nog even zoeken naar de ruimtes en hoe te voetballen tegen een grote en sterke centrale verdediging van Laakkwartier. Jason moet daar de duels aangaan om te kunnen combineren met Daniel en Mika die vanaf de zijkanten spelen. De eerste aanvallen past het steeds net niet en zijn de passes een makkelijke prooi voor de keeper. Echter naarmate de wedstrijd vordert komen er kansjes voor DUNO en steeds vaker moet de keeper van Laakkwartier echt aan het werk om zijn doel schoon te houden. Laakkwartier speelt ook nu veel lange ballen, maar aangezien ze geen ruimte krijgen de bal te controleren eindigen er steeds meer ballen enigszins radeloos over de achterlijn. De eerste grote kans voor DUNO is een mooi opgezette aanval die begint bij Joshua en Luca. Met een strakke bal vanuit de verdediging komt de bal terecht bij Jason. Als Mika de diepte in duikt weet Jason de bal, ondanks 2 verdedigers in zijn rug, precies tussen Mika en de keeper in te leggen en dan kun je erop vertrouwen dat Mika sneller bij de bal is dan de keeper als het op een sprintje aankomt. Hij zet DUNO op een dikverdiende 1-0 voorsprong.

De Haagse DUNO-leeuw lijkt los en er volgen kansen voor Jason en Sebas. Even lijkt de 2-0 op het scorebord te komen als DUNO druk blijft zetten op de verdedigers van Laakkwartier na een lange bal en de verdediger en keeper van Laakkwartier tegen elkaar oplopen. Dat Mika de bal vervolgens in het doel weet te werken heeft geen invloed op de score omdat de scheidsrechter voor een aanvallende overtreding fluit. Joshua haalt na een half weggewerkte corner nog eens uit en Jason probeert een vrije trap in de kruising te schieten, maar beide pogingen gaan over het doel. Marijn staat op het middenveld weer een geweldige pot voetbal te spelen en na een gewonnen duel komt ook hij tot een afstandsschot, maar ook nu gaat de bal er niet in. We gaan rusten met een 1-0 voorsprong. Justin heeft de eerste helft door goed verdedigend werk weinig in actie hoeven komen, maar was wel continu alert op doorschietende lange ballen. Ik heb welgeteld 1 schot kunnen noteren waar Justin zijn vuisten tegenaan moest zetten. Een prima eerste helft sluiten we af in de hoop dat we de tweede helft op dezelfde wijze ingaan als we de eerste helft eindigden.

De tweede helft geeft inderdaad in de eerste minuten eenzelfde beeld als de eerste helft. DUNO is het meest aan de bal en nu komen er ook meer kansen. Daniel weet vanaf de rechterkant met steekpasses op Jason en Sebas afgewisseld met lange passes naar Mika aan de linkerkant nog meer variatie in de DUNO-aanvallen te brengen en Marijn weet met zijn aanvallende impulsen vanaf het middenveld ruimte te creëren voor onze aanvallers. Een voorzet van Sebas na een mooie schijnbeweging is net te strak voor Jason en ook Mika kan net niet afronden en even later ziet Mika de vrijstaande Sebas over het hoofd als hij zelf wil afronden maar tegen de keeper schiet. De 2-0 hangt in de lucht en even later valt hij ook als Mika langs zijn tegenstander glipt en de keeper in de korte hoek weet te passeren.

De 2-0 wordt uitbundig gevierd door de jongens op het middenveld en voorin, maar zelfs nu blijven onze verdedigers op hun plek, waar ze vast een eigen mini-feestje vierden van binnen. Ik begreep dat ze pas toen ze door hun trainers naar hun teamgenoten werden gestuurd, hen ook echt opzochten om het bevrijdende doelpunt als team te vieren. Mooi om te zien dat het besef er op dit soort momenten is dat de winst pas binnen is als de scheidsrechter de laatste keer fluit, maar als je verdedigend zo'n top-prestatie op de mat kunt leggen als vandaag.. Dan ben je minimaal net zo belangrijk als iemand die een assist geeft of een doelpunt maakt en moet je gewoon het feestje meevieren!

Na deze 2-0 spelen we nog 25 minuten waar er veel van onze jongens gevraagd wordt op mentaal gebied en doorzettingsvermogen. Aangezien Celena nog altijd hard werkt aan haar herstel van een vervelende knieblessure (en we hopen dat ze snel weer helemaal fit is en met ons mee kan spelen) hebben we slechts 1 wissel. Is het eerst Mika die een flinke schop tegen zijn enkel moet incasseren en gewisseld moet worden; even later moet hij noodgedwongen Daan vervangen die ook in een duel hard geraakt wordt. Daniel komt zo ineens als linksback te spelen en doet dat op overtuigende wijze. Even later zien we Marijn op de grond liggen en waar hij nog door kan is het later Daniel die ook een flinke tik te verwerken krijgt en zijn plek weer af moet staan aan de net opgelapte Daan. De fysieke duels, vele wissels en daarmee positiewisselingen komen het spel niet ten goede, maar toch blijft DUNO het betere team. Blijven voetballen en zonder angst duels aangaan is makkelijker gezegd dat gedaan, maar toch slaagde DUNO daarin. Aan beide kanten blijven grote kansen echter uit. Onze verdedigers en Justin blijven in de duels met de aanvallers van LAAKKWARTIER onverslaanbaar deze wedstrijd en dus mag Justin, met een belangrijke rol voor Luca, Joshua en Daan, een clean-sheet noteren. Marijn mag als meest verdedigende middenvelder echter niet in dit rijtje ontbreken. Mika en Daniel speelden een prima wedstrijd op het middenveld en waren samen met Jason en Sebas voorin continu op zoek naar ruimtes en combinaties.

Ik gok dat er hier en daar wat opgelapt zal moeten worden binnen onze spelersgroep, maar dat de overwinning ook het herstel van de enkels en schoenafdruk op een voorhoofd wel zal bespoedigen. Voor mij alleen maar een bevestiging dat de JO12-1 vandaag als team alles heeft gegeven. Jullie kunnen terugkijken op een mooie prestatie en met vertrouwen volgende week (heeeeel vroeg) afreizen naar Maassluis. Dan weer zo'n pot??

Naast de 3 punten mocht de JO12-1 ook een andere mooie prijs in ontvangst nemen na de wedstrijd. Omdat zij als team de meeste clubloten hebben verkocht en Marijn de top-verkoper van DUNO werd had het activiteitenteam mooie verrassingen voor hen in petto, waarvoor dank!