DUNO JO15-2 behaalt in een prachtige ambiance de tiende zege op rij

VELO JO15-3

4e klasse 06

18 mei 2019 12:45

E Martijn

Het is zover, vandaag gaan we officieus kampioen worden! We moeten dan wel winnen, want directe concurrent Quick heeft eerder deze ochtend ook gewonnen en ons zo weer op 3 punten achterstand gezet. Nu is het wel zo dat Quick is uitgespeeld voor dit seizoen, terwijl wij nog twee wedstrijden te gaan hebben. Als we vandaag winnen kan alleen een eventueel mirakel van Den Hoorn ons nog van de officiële titel afhouden. We zouden dan met 49-0 moeten verliezen. Met ons team, keeper en verdediging is dat onmogelijk.

We spelen vandaag op een prachtige tijd. We verzamelen om kwart voor twaalf en een uur later begint de wedstrijd. Het weer is heerlijk, er is geen enkele reden om niet te komen kijken. Ik ben ook op de verzameltijd aanwezig en zie dat er al spandoeken worden opgehangen. Het zijn stuk voor stuk prachtige doeken, en ze zijn zo te zien en te lezen met veel liefde gemaakt door zusjes, broertjes en andere betrokkenen. Er zijn ook ratels en toeters en heel veel supporters, dus daar zal het vandaag zeker niet aan liggen. De muziek begeleidt ook vandaag weer de warming-up, en zowel bij de spelers als bij de supporters is er toch sprake van lichte spanning. Ik voel het bij mezelf ook een beetje, misschien is dit wel wat je noemt kampioenskoorts. De tegenstander van vandaag is het JO15-3 team van VELO en is ook flink aan het opwarmen. Er worden deze wedstrijd geen cadeautjes weggegeven denk ik.

Scheidrechter de heer Martijn heeft vandaag de leiding, en die fluit altijd een ruime voldoende. Geen zorgen dus wat dat betreft. Vaste grensrechter Chloë vlagt de eerste helft en vaste invaller Luke de tweede. Bedankt voor jullie bijdrage het hele afgelopen seizoen. Het is veel waard als er bij een team geen vlagzorgen zijn. Bij de spelers zijn gedurende het seizoen sommige voornamen achternamen geworden, dus is dit de opstelling: aanvoerder Isaiah in het doel, achterin Bruno, Tim, Edwin en Hamza. Het drie mans middenveld bestaat uit Bavel, Kuipers en Sem, en voorin de 3T’s Tony, Tom en Timo. Als wissel beginnen Iris, Neervoort, Tros en Dominick. ‘Trainert’ is natuurlijk Kenrick en de leider is uiteraard Oscar. Het scoreboord staat aan, dus er is geen enkele reden om op je telefoon te kijken. Behalve ik dan, die af en toe een aantekeningetje moet maken over doelpunten of randzaken, zeker als Marcus en Gerard op vuvuzela’s gaan toeteren. Echt fantastisch. Zo klinkt het op de Veluwe tijdens de bronsttijd. Na deze wedstrijd zijn ze als Duo De Droeftoeters te boeken. Zo, ik heb alle gekheid weer gehad. Top gedaan mannen, want binnen tien minuten toeteren ze ons naar een 2-0 voorsprong.

Al na vijf minuten is het namelijk Timo die snel en snoeihard onhoudbaar raak schiet, een paar minuutjes daarna gevolgd door een mooie aanval en een bekeken intikker van Tom. De kansen stapelen zich in het vervolg van de eerste helft naar zeldzame hoogtes op, maar er wordt te gehaast en te onzuiver geschoten. Veel gaat naast en over, en de VELO-keeper blijkt ook een talent te zijn. Onze verdediging staat als een huis en geeft niets maar dan ook echt helemaal niets weg. Ik wil Tim wel even apart noemen, hij is gedurende het seizoen centrale verdediger geworden en speelt als nooit tevoren. Hij heeft zijn plek duidelijk gevonden. Slot op de deur Isaiah moet het vandaag slechts met een enkele terugspeelbal doen. Zal je altijd zien, staat de hele familie te kijken, heeft hij niets te doen. Hij kan echt goed keepen hoor!

Volgens het scorebord is het rust, en scheidsrechter fluit. De spelers zoeken de kleedkamer op en wij kunnen ook even bijkomen. Ik weet niet hoe het komt maar het blijft spannend terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is. We zijn heer en meester. Nog 35 minuten en dan kan het feest losbarsten. Zoals de eerste helft eindigde gaat de tweede helft verder; een aanvallend DUNO, en na drie minuten knalt Edwin de bal verwoestend hoog in de touwen. Toeters, bellen, ratels, opluchting, het lijkt niet meer stuk te kunnen. We spelen de hele tweede helft goed. Hamza legt de ene na de andere onnavolgbare solo op de mat, en een paar jaloerse VELO-moeders naast ons vinden daar iets van. Tegen beter weten in blijven ze in een wonder geloven en roepen dat het nog kan.

Maar dan komt Bavel weer met zijn schot van afstand, dat is zowat een wekelijks zekerheidje geworden. Prachtig doelpunt weer Quint. En als kers op de taart die er nu zeker gaat komen, een fluwelen voorzet van Bruno en een schitterende kopbal van Edwin: 5-0. Het einde nadert en Iris verovert met een volwassen sliding prachtig de bal. Je moet blijven voetballen hoor, ik zie een grote toekomst! Helaas krijgen we nog een onnodige gele kaart wegens duwen van een van onze aanvallers, jammer. Het enige VELO-doelpunt komt helemaal uit de lucht vallen, maar haalt gelukkig voor hen nog de hatelijke nul op het laatste moment van het scorebord.

Het is gespeeld en de scheids fluit eindelijk voor het einde. We juichen, toeteren, ratelen, klappen en hossen. Het is meer dan dik verdiend. Er volgen vele fotomomenten, en hier en daar is een Fisherman’s Friend nodig om de vochtige ogen te verklaren. Ik hoor het Theo Reitsma in 1988 nog zeggen, ‘dit is een mooi stel hoor’, en dat zijn jullie ook! Ik heb zelden zo’n hecht en leuk team gezien. Overal is het feest, op het veld, in de kleedkamer en in de kantine. Taart is er ook nog van de jarige Veronica en Isaiah, ook daarmee nog van harte gefeliciteerd. Tot slot patat en drinken en een prachtige vertolking van We Are The Champions. We zijn de terechte officieuze kampioenen. Op naar een ongeslagen (!) kampioenschap volgende week in Den Hoorn. Hopen op weer zo’n toestroom van supporters, en dan is het echt de laatste wedstrijd van weer een heerlijk seizoen.