Scheidsrechter

P.M.M. (Piet) Opdam

Accommodatie

Onbekend

Op een regenachtige zaterdagmiddag hebben DUNO en Loosduinen de toch nog in groten getale opgekomen supporters niet kunnen verwennen, integendeel zelfs. Beide ploegen wilden wel, maar konden eenvoudigweg niet. Het resultaat was een allerbelabberdste partij voetbal waarbij Loosduinen uiteindelijk de terechte winnaar was.

Voetbaltechnisch viel er dus weinig te beleven op Haagsche dynamiek, wel was er volop strijd. Beide ploegen bleven tot het laatste moment strijden, Loosduinen voor behoud van de kleine 0-1 voorsprong en DUNO voor minimaal de gelijkmaker.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat, toen scheidsrechter Opdam na 92 minuten affloot, het er ook niet naar uitzag dat er nog een doelpunt zou worden toegevoegd aan het in de 23e minuut gescoorde doelpunt van Loosduinen.

Beide ploegen werkten hard, streden voor iedere m2 maar misten vandaag eigenlijk alles wat er op voetbaltechnisch gebied nodig is om van een volwaardige wedstrijd te kunnen spreken. Een harde conclusie maar het is voor vandaag even wat het is.

Voldoende

Doelman Bas Swillens, hij was samen met Rico Westdorp en Bennie Bor, de enige speler die vandaag een voldoende scoorde, had het voor de wedstrijd in het ADHC nog gezegd: DUNO mist scorend vermogen maar speelt alleszins redelijk tot goed voetbal.

Tot voor vandaag was dit ook het geval. Met een aantal invallers (DUNO heeft met een aantal blessures en schorsingen te maken) kon DUNO niet verbloemen dat het op dit moment kwaliteit tekort komt. Als daarbij vandaag ook de doorgaans ‘zekere spelers’ kapitale fouten maken dan wordt de kans op een goed resultaat wel erg klein.

DUNO scoort moeilijk

DUNO heeft – dat is de afgelopen wedstrijden wel gebleken- doorgaans een voetballend aardig team op het veld staan maar scoort moeilijk. Als het dan ook voetbaltechnisch niet lukt dan is inzet en strijdlust niet voldoende, zo bleek helaas vandaag.

Geen duidelijke coaching

Er wordt in het veld te weinig en te weinig concreet met elkaar gepraat, onderling wordt er te weinig duidelijk gecoacht waardoor spelers onnodig ballen verspelen, verkeerde keuzes maken waardoor het team vandaag als los zand aan elkaar hing.

DUNO creëert weinig kansen

Over de gehele wedstrijd genomen heeft DUNO twee goede doelkansen gehad. Tegen het laag geklasseerde Loosduinen is dat natuurlijk veel te weinig. De eerste kans kreeg Rico Westdorp in de 8ste minuut maar wist toen de goed uit zijn doel gekomen doelman Blanken op zijn weg.

De 2e kans kreeg DUNO pas in de75ste minuut toen invaller Maikel van Wijngaarden uit een hoekschop van Erwin van der Harst met een kopbal de lat trof.

De wedstrijd

Eigenlijk kunnen wij daar heel kort over zijn. Vanaf het begin bleek Loosduinen over meer lef en meer vertrouwen te beschikken. DUNO werd al snel in de verdediging gedrukt en kreeg weinig gelegenheid om combinatievoetbal te spelen. De eerder genoemde kans van Rico Westdorp was dan ook het enige serieuze aanvallende wapenfeit.

Loosduinen kon daar aanvallend ook weinig tegenover stellen maar wist het vanwege blessures snelle uitvallen van doelman Blanken en spits Sam van Poorten heel redelijk op te vangen.

Loosduinen kwam op voorsprong toen DUNO in de 23ste minuut fout op fout stapelde. Eerst verspeelde de doorgaans zo betrouwbare Jordy Navarro de bal volkomen onnodig op het middenveld en speelde Tobias Wijling – ook hij speelde een zeer ongelukkige wedstrijd vandaag – de bal verkeerd terug op doelman Swillens. Bart Ruwaard wist hier wel raad mee en verzilverde gretig het hem aangeboden buitenkansje; 0-1.

Persoonlijke fouten

Opvallend was dat veel spelers hun normale niveau niet haalden en veel persoonlijke fouten maakten; verkeerde en slordige passes, verkeerde loopacties, slordige balaannames en onvoldoende durf om combinaties aan te gaan.

Loosduinen hanteerde veelal de lange bal, stelde zich achterin onverzettelijk op en bleef op die manier redelijk eenvoudig overeind tegenover een in aanvallend opzicht krachteloos DUNO.

In de 2e helft eenzelfde spelbeeld. Beide ploegen wilden wel maar konden niet. Het resultaat was, zoals een toeschouwer liet weten, “een ouderwets potje HVB-voetbal”. Voor diegenen die deze term niet kennen. HVB staat voor Haagse Voetbal Bond, destijds het laagste voetbalniveau met doorgaans weinig sprankelend en/of hoogstaand voetbal.

Ook invallers Evert Steinvoort voor Nick Heikoop en Frederik Rodensio voor Tobias Wijling konden voor DUNO onvoldoende potten breken.

De balans

Het resultaat is dat DUNO na vier wedstrijden met slechts één schamel punt onderaan staat.

Die cijfers zijn overduidelijk, die cijfers kunnen onmogelijk anders worden geïnterpreteerd. Dit is even waar DUNO het de komende week mee moet doen.

Geen paniek, dat is in deze fase van de competitie helemaal niet nodig. Het verloop van de afgelopen wedstrijden is daarvan het bewijs. Feit is wel dat één schamel punt ook veel druk legt op het team en de begeleiding. Ook dat hoort er na vier wedstrijden bij en moet worden beschouwd als een serieuze waarschuwing!

Geen paniek dus maar wel de hoogste tijd voor een inhaalrace. Een inhaalrace waarin snel overwinningen worden behaald.

Daarmee moet dan komende zaterdag in Zoetermeer tegen DWO een start worden gemaakt.

Rob Leenheer

Opstelling: Bas Swillens, Tobias Wijling (Maikel van Wijngaarden), Nick Heikoop (Evert Steinvoort),  Jerry Hogeboom, Jordy Navarro, Thierno Diallo,  Bennie Bor, Rico Westdorp, Erwin van der Harst, Robin Navarro, Makuka Mafuta (Fredrik Rodensio).