3e klasse 5

27 oktober 2019 11:30

Edwin Martijn

Bij het enige thuisduel ontbrak het op Haagsche Dynamiek deze zondag in ieder geval niet aan sfeer. Beide teams hadden aardig wat supporters meegenomen, niet gek natuurlijk gezien de thuisbasis van HBS.  Voor de gasten stond bovendien niets minder dan de -gedeelde- koppositie in de poule op het spel, dus er viel vandaag voor hen beslist het nodige te halen. Maar DUNO was duidelijk niet van plan zijn huid duur te verkopen, waardoor er zich een duel ontspon, dat het aanzien meer dan waard was.

Het was belangrijk om als eerste te scoren en in dit geval bleek HBS toch net iets effectiever in de afronding. De rechterspits kwam gevaarlijk door, behield het overzicht en legde bekeken terug naar randje zestien, waar vanuit de tweede lijn onhoudbaar werd ingeschoten. Waar DUNO net even iets teveel ruimte tussen de linies weggaf werd hiervan meteen optimaal geprofiteerd. Een kwaliteit van deze tegenstander: ze hebben maar weinig kansen nodig. Trainer Bert deed wat omzettingen en DUNO kwam daarmee wat verder van het eigen doel te spelen. We werden zelfs enkele malen dreigend, maar slaagden er niet in de solide ogende HBS-sluitpost te verschalken. Met een minimale achterstand gingen we dus de rust in, dat was misschien zelfs meer dan we vooraf op hadden durven hopen. De tweede helft bood dus nog alle kansen.

En die kregen we zeker; HBS liet zich wat meer terugzakken op eigen helft en gokte vooral op de snelle omschakeling. DUNO knokte voor wat ze waard was, het was wellicht niet allemaal even oogstrelend, maar iedereen verdient zeker een compliment voor de getoonde inzet en gedrevenheid. Het uitvallen van Jimmy met een bloedende hoofdwond halverwege de tweede helft was dan ook, letterlijk en figuurlijk, een behoorlijke aderlating.

DUNO moest de defensie snel herschikken en voordat we dat goed en wel op orde hadden profiteerde de tegenstander opnieuw van de onverwacht geboden ruimte. De 0-2 achterstand zou onoverbrugbaar blijken, maar DUNO bleef het dapper proberen. De HBS-keeper moest eveneens geblesseerd het veld ruimen en de prima fluitende Edwin Martijn had enkele kaarten nodig om links en rechts wat oplaaiende vuurtjes te doven. Met soms kunst- en vliegwerk hield de stand-in doelman zijn doel schoon: een inzet van dichtbij kreeg hij vol in zijn gezicht. Even de weg kwijt, maar met enig fortuin de nul gehouden.

In de haast slordig uitverdedigen leverde ons zelfs nog een derde tegentreffer op, cadeautjes werden vandaag nu eenmaal gretig uitgepakt. Meer dan een 0-3 nederlaag zat er deze voetbalzondag dus niet in, waar we toch minimaal een doelpuntje verdiend hadden. Met hulp van Lars en Giovanni uit de JO17 waren we grote delen van de tweede helft minimaal gelijkwaardig, alleen het afronden lukte even niet.

HBS is met dit resultaat gedeeld koploper, met tien punten uit vier wedstrijden delen ze de eerste plaats met VELO. En laten we nu volgende week precies naar deze Wateringse tegenstander toe moeten. In de wetenschap dat het duel van vandaag in ieder geval laat zien dat we voetballend inmiddels aardig met de bovenste ploegen mee kunnen.