DUNO JO11-1 weet weer wat winnen is - en hoe!

28 januari 2017 0:00

DUNO JO11-1 - KMD JO11-2 11-0
De vorst was het land weer uit en dus kun er op het kunstgras gevoetbald worden. Voor het eerst sinds de winterstop traden onze helden aan. Nu maar eens proberen de lange reeks nederlagen, slechts onderbroken door een gelijkspel, te doorbreken. KMD JO11-2 had thuis in Wateringen de overwinning een beetje gestolen, vonden we. Een 1-3 voorsprong voor DUNO werd in de tweede helft een omgebogen in een 4-3 winst voor de thuisploeg. Revanchegevoelens waren onze jongens niet vreemd.

Meteen vanaf de aftrap koos DUNO de aanval. De corner die daarvan het gevolg was, belandde voor de voeten van Xander. Die aarzelde niet om de bal maar meteen in het net te prikken: 1-0. KMD was overdonderd en wist zich geen raad met de groen-zwarte aanvalslust. De kansen en corners voor het KMD-doel regen zich aaneen. Opnieuw was het Xander die met een kopbal, een schot en wederom een kopbal gevaar stichtte, dit keer zonder doel te treffen. Tussendoor schoot Ejin nog een keer naast via een verdedigend been. KMD kwam af en toe onder de druk uit, zonder echt gevaarlijk te worden. Aan de andere kant belandde een mooie voorzet van Rohit voor de voeten van Ruben. Diens knal ging rakelings naast. Onze helden combineerden dat het een lieve lust was. Niet eerder dit seizoen wisten ze elkaar in een bijna volleerd tiki-taka te vinden. Uit corner nummer 10 kopte Joey net over. Uit nummer 11, in de zestiende minuut, was het wel raak. Xander schoot de bal vanuit een moeilijke hoek tegen de paal, waarna de bal in de doelmond belandde. Thijn wist wel raad met dit buitenkansje: 2-0. Twee minuten later schoot Joey maar eens van afstand op doel. De keeper van KMD voorkwam een grotere achterstand. Verdedigend stond het bij de bezoekers wel goed. Schoten van Jelmer en Jasper werden tegengehouden voor verdedigers en de uitstekende goalie.

In de rust wisselden keeper Ilja - die alleen een paar terugspeelballetjes had hoeven oprapen - en centrale verdediger Joey van plek. In afwezigheid van trainer Hans zetten Ruud en Marcel de jongens op scherp voor de tweede helft. Want zoals iedereen zich herinnerde van de heenwedstrijd is een marge van twee doelpunten overbrugbaar, zeker voor deze tegenstander. Blijf zo goed combineren, en doe geen frivole dingen zoals 'balletje achter het standbeen langs', waarschuwde Ruud: "Als het straks 5-0 staat, mag dat pas." Hij bedoelde het als grapje, maar Nostradamus had het niet beter kunnen zeggen. De tweede helft was nog geen minuut oud toen rechtsback Jasper als een ware Rick Karsdorp met de bal aan de voet naar voren opstoomde. KMD wist hem niet te stoppen en zo belandde hij pardoes in scoringspositie. De keeper wist zijn schot te stoppen. Ook Ruben wist twee kansen niet te verzilveren. Aan de andere kant kreeg KMD eindelijk een serieuze kans. Joey bracht redding, terwijl Ilja schoten blokte en slidings maakte. Ook Ejin, Xander en Jasper stonden paraat om elke tegenaanval in de kiem te smoren.

Na tien minuten in de tweede helft kwam dan toch de marge op drie. Na een uitstekende aanval prikte Jelmer de bal in het net. Meteen waren er aan de andere kant twee oei-momentjes. Eerst wist Joey met zijn onderbenen een goed blok te zetten en zo een schot op doel te voorkomen. Uit de corner die daarop volgde vloog de bal over het doel. De tegenaanval was wel succesvol: een goede dieptepass werd door wederom Jelmer in een doelpunt omgezet: 4-0. Ineens was het verzet van KMD gebroken. In de drie minuten die volgden, troffen Rohit, Ruben en weer Rohit doel. Zeven-nul. Mooi was de manier waarop de goals tot stand kwamen: met uitstekend combinatievoetbal. Een foutje leidde echter ineens tot een counter, waarbij een KMD'er ineens alleen op Joey af stormde. Het schot ging voorlangs; een eretreffer was de Wateringers niet gegund vandaag. Toch waren onze helden niet aan het verslappen. Ejin ontfutselde links op het middenveld de bal aan zijn tegenstander, stoomde op en trof met een ziedend schot het zijnet. Nauwelijks een minuut later viel de mooiste goal, de 8-0, na heerlijk tiki-taka-voetbal over vijf schijven die de KMD. Ruben was de gelukkige die mocht 'afdrukken' zoals de Vlamingen zo mooi zeggen.

Langs de lijn werd inmiddels 'Tien! Tien!' geroepen. Dat gebed werd door Jelmer verhoord, die zowel de 9-0 als de 10-0 keihard langs de keeper peerde. In blessuretijd wist Rohit er met een diagonaal schot nog een elfde in te krijgen (als mijn waarneming juist is, was de bal al over de lijn toen Ruben er voor de zekerheid met een sliding zijn grote teen ertegen zette). Het fluitsignaal klonk. Beduusd keken de toeschouwers elkaar aan. Een overwinning na een lange reeks die maar één schamel puntje opleverde is al weelde. Met elf doelpunten verschil winnen, is dan wat veel van het goede. Wel leuk, natuurlijk, is dat het negatieve doelsaldo in één klap is omgezet naar plus één (27 voor, 26 tegen). Komende week is er de inhaalwedstrijd uit bij mede-hekkensluiter GSC ESDO. Als onze helden zo goed blijven samenspelen als vandaag, kan de laatste plaats eindelijk verlaten worden!