VERSLAG, DUNO 1 kan geen vuist maken tegen Duindorp SV

6 mei 2017 0:00

DUNO 1 - Duindorp SV 1-2 (1-1), zaterdag 6 mei 2017

Goed, hij zat dus niet - dat tweede Duindorp-doelpunt. Maar het zou te ver voeren om de nederlaag van 1-2 aan die foutieve beslissing van de scheidsrechter op te hangen. Daarvoor speelde DUNO over de gehele wedstrijd genomen een te krampachtig, onzeker duel. Wat flets zou je kunnen zeggen, in elk geval niet scherp genoeg om de kampioen op de knieën te dwingen. Waarmee we nog maar een puntje voor staan op de nummer 4, SV Madestein - en daarmee wordt het weer gevaarlijk spannend. Komende zaterdag is winst bij HPSV echt noodzakelijk om alsnog de periodeprijs te bemachtigen. Geen onmogelijke opgave tegen de nummer laatst, maar we hebben het ons wel lastig gemaakt.

Maar eerst even terug naar de 15de minuut na de rust. Scheidsrechter Vermaat kende toen een doelpunt toe aan Duindorp, terwijl de bal toch echt de DUNO-doellijn bij lange na niet was gepasseerd. "Eigen waarneming", liet de leidsman - die op meer dan tien meter van de doellijn stond - na afloop weten. Maar wel eentje die niet een beetje niet goed was, maar heel erg niet goed was. Vermaat had de pech dat de gebeurtenissen in die 60ste minuut aan de kant plaatsvonden waar uitgerekend de meeste toeschouwers op een lijn stonden met het DUNO-doel. Zodoende zagen heel veel ogen, ook die van Duindorp-fans, dat de scheidsrechter ten onrechte naar de middenstip wees. Toch betekende zijn fluitje dat de inzet als treffer werd erkend, 1-2 - en daarmee was, zo bleek tenslotte, de beslissende treffer gemaakt.
DD1
Dat bestuurders van Duindorp na afloop in de DUNO-bestuurskamer het doelpunt ook als een raadsel kwalificeerden, maakte niets meer uit. Het was en bleef 1-2. Daarmee pakte de, terecht, trotse leider opnieuw drie punten en blijft DUNO in het ongewisse of we de nacompetitie zullen halen. Het wordt nog een spannende week. Dat gezegd hebbend, moeten we ook wel het volgende over scheidsrechter Vermaat inbrengen: hij leidde de topper vrijwel foutloos. Hij zat er (bijna altijd dus) bovenop, trok z'n diagonalen ver door en zodoende ontging de arbiter weinig. DUNO-Duindorp werd daardoor een goed geleid duel, en juist daarom was het zo jammer dat het na afloop alleen maar over die ene onfortuinlijke beslissing ging. Want alles bij elkaar mochten we toch echt blij zijn met de aanstelling van deze leidsman, die het er prima van af bracht.
Doellijn technologie
Overigens deed zich nog zo'n gevalletje "doellijn-technologie-was-prettig-geweest" voor. Een kwartiertje voor tijd raakte de bal de onderkant van de DUNO-lat en belandde via de handen van sluitpost Colin Celik op of achter de DUNO-doellijn. Sterker nog, misschien was de bal in de tussentijd wel over de lijn geweest. Ditmaal stond de scheidsrechter er wel bovenop en besliste hij in het voordeel van DUNO, waar hij opnieuw een doelpunt had kunnen toekennen. Enfin, het werd 1-2, DUNO verloor en moet op naar komende week de wonden likken en zich klaarstomen voor de kraker bij de politiesportvereniging. We mogen ook best toegeven dat de DUNO'ers deze zaterdag niet hun beste wedstrijd ooit speelden, dus los van het ongemak en frustraties over die toegekende goal mag de realiteitszin zijn: Duindorp won alles bij elkaar verdiend.
DD3
De koploper liet al van met af aan zien niet naar Haagsche Dynamiek gekomen te zijn om de punten weg te geven. De wit-blauwen speelden vol vuur en DUNO liep toch een flink deel van de wedstrijd achter de gastploeg aan. Zeker na de 0-1, in de achtste minuut al, kwam Duindorp op stoom. Het duurde tot de gelijkmaker na 28 minuten dat DUNO op adem was en goed tegenstand ging bieden. Die 0-1 was overigens te danken aan een fraai genomen, en bij de eerste paal ingekopte, bal uit een hoekschop. Maker was de jongste man van de wedstrijd, de 16-jarige (!) Nicky Keus. Daarmee klopte de Duindorper met een jaar DUNO'er Chris Steinvoort, die na rust moegestreden moest uitvallen maar een toonbeeld van onverzettelijkheid was. Wat dat betreft gebeurde er deze zaterdag ook best veel goeds: Joël van Claveren, Remco van Weeren, Evert Steinvoort en Jordy Navarro deden samen met doelman Colin Celik hun uiterste best defensief orde op zaken te houden. We moesten daarbij overigens vroeg herschikken, na een blessure van Evert viel Kevin Hess al binnen 10 minuten in.
DD2
Diezelfde Kevin, nog niet helemaal fit na een blessure, zou overigens op zijn beurt halverwege alweer plaats moeten maken voor Kevin van Loon. Waarmee de staat van DUNO, veel geblesseerden, paar geschorsten en vakantievierders, wel is benoemd. Koen Zonneveld, Joeri van Leeuwen, Chris Steinvoort en Rodion Pont vormden deze zaterdag het middenveld, Wesley Swikker en Ricardo van Calsteren gingen er voorin tegenaan. Welwillende DUNO jongens, maar deze zaterdag niet goed genoeg om de kampioen te verschalken. Het was Wesley die zich na een klein half uur goed roerde. Via zijn uithaal van circa 40 meter belandde de bal hoog in het doel, achter de kansloze sluitpost van Duindorp. Het vormde de inleiding voor een fanatieke fase in de wedstrijd, over en weer. Scheidsrechter Vermaat hield de ploegen in bedwang. DUNO kreeg voor de rust nog een kans via een vrije trap van Kevin Hess, Duindorp miste vlak voor de thee een riante kans na een hoekschop. Zo gingen we met een gelijke stand rusten.
Heft in handen
Waarna zich een tweede helft aandiende, waarin Duindorp gaandeweg het heft in handen nam en DUNO, zeker na de ongelukkige tegentreffer, geen vuist meer kon maken. Overigens mochten we van geluk spreken dat al na twee minuten de bal via de binnenkant van de paal terugstuiterde en niet in het doel achter Colin binnen ging. Joery Krytenberg verving nog Chris Steinvoort, DUNO probeerde het nog door wat mensen door te schuiven, maar echt gevaarlijk werd het niet meer. Slechts Koen Zonneveld had de gelijkmaker nog voor het inschieten, maar die gelegenheid bleef onbenut.
Wat resteert is heel simpel, bij winst op HPSV gaat DUNO de nacompetitie in. Waarmee de opgave voor komende zaterdag 13 mei helder is. Succes gewenst!