VERSLAG: Gebrek aan scorend vermogen doet DUNO 1 de das om tegen Laakkwartier

26 november 2016 0:00

DUNO 1 - Laakkwartier 1 0-2 (0-1), zaterdag 26 november 2016

In een sportieve wedstrijd heeft DUNO volledig onnodig verloren van een uiterst effectief spelend Laakkwartier. Als je twee van de vier niet eens zulke grote doelkansen benut dan speel je het voetbalspelletje uiterst slim en doelmatig. De felicitaties gaan hiermee dus naar de terechte winnaar, naar de ploeg van trainer Geoffrey van Loenen.

De nederlaag van DUNO was ook onnodig, zeker als je de tweede helft in ogenschouw neemt. Een tweede helft waarin DUNO een half uur met 10 man moest spelen vanwege de rode kaart (tweemaal geel) van Vinay Kalpoe en steeds gevaarlijker werd én grote opgelegde doelkansen kreeg. Zelfs toen Laakkwartier in de 57e minuut op 0-2 kwam was de wedstrijd nog zeker niet gespeeld en kreeg DUNO voldoende mogelijkheden om minimaal een gelijkspel te behalen. Rodion Pont en Wesley Swikker waren echter ongelukkig met de afronding en konden twee levensgrote kansen niet verzilveren.
laakkw2

DUNO leed hiermee na 11 wedstrijden de eerste nederlaag van het seizoen, blijft op de fraaie 2e plaats staan maar zag Laakkwartier tot op een punt naderen. DUNO startte de wedstrijd zeer ongelukkig. Balverlies van anders zo solide voetballende Jordy Navarro werd niet goed gecorrigeerd door de andere verdedigers waardoor Toninho (Tony) Leidsman nogal gelukkig in balbezit kwam maar wel fraai afrondde; 0-1 in de 1e minuut. Hierna ontstond een levendig duel tussen twee ploegen die elkaar niet veel ontliepen. Het fysiek sterke Laakkwartier werd hierbij ongewild geholpen door DUNO.
Lange bal
DUNO speelde veel te veel met de lange bal op de vaak onbereikbare spitsen. De lange en fysiek sterke maar ook op enige leeftijd zijnde verdedigers van Laakkwartier hadden weinig moeite om de lange ballen op te vangen en rustig te verdedigen. Zo kwamen er te weinig goede voorzetten vanaf de vleugels waardoor spits Randy Mackaay weinig kon uitrichten. Ook de zogenaamde 2e of afvallende ballen werden onvoldoende benut. DUNO speelde Laakkwartier hiermee te veel in de kaart waar het beter voor de opbouw vanuit de verdediging had kunnen en moeten kiezen. Juist dan komen technisch vaardige spelers als Shiva Jagroep en Vinay Kalpoe tot hun recht.
laakkw3

Laakkwartier bleef dus redelijk eenvoudig overeind zonder zelf aan te dringen of gevaarlijk te worden. De spaarzame mogelijkheden voor DUNO werden niet snel genoeg uitgevoerd waardoor echte doelkansen uitbleven. Na rust drong DUNO direct meer aan en maakten met name de verdedigers meer gebruik van de hen geboden ruimte, schoven hierdoor meer op naar het middenveld waardoor de posities op het middenveld versterkt werden. Langzamerhand werd zichtbaar dat DUNO meer grip kreeg op het spel. Een ongelukkig moment van doelman Jeffrey van Vliet, hij beoordeelde een voorzet onvoldoende, was de inleiding voor de tweede goal van spits Toninho Leidsman. Ongehinderd kon hij in de 57e minuut van dichtbij inkoppen; 0-2.
Domper

Een fikse domper voor DUNO dat versterkt werd toen Vinay Kalpoe van scheidsrechter Gootjes een 2e gele kaart ontving en vroegtijdig kon vertrekken.
De reactie van de gefrustreerde Vinay op weg naar de kleedkamers was ongepast en niet voor herhaling vatbaar. Met 10 man herstelde DUNO zich echter wonderwel. Laakkwartier leek er eigenlijk ook doorheen te zitten en moest het tiental van DUNO veel meer ruimte toestaan dan het eerdere deel van de wedstrijd. De goed invallende Yunus Demirocak zorgde voor gevaar en voor veel beweging waar de verdedigers van Laakkwartier weinig antwoord op hadden.
laakkw4
De grootse kans was voor Rodion Pont die na goed doorzetten volledig vrij voor doelman Michael Stolker kwam te staan. Zijn schot was echter recht in de armen van de doelman. Ook invaller Wesley Swikker was dichtbij een doelpunt maar zijn kopbal verdween net naast de doelpaal.
Conclusie; uiteindelijk was het en wedstrijd van steeds ‘net niet'. Dat laatste kunnen de spelers zichzelf aanrekenen. Het lag niet aan de tegenstander, niet aan de scheidsrechter en niet aan andere omstandigheden. De herstel van de ploeg in het laatste half uur mag vertrouwen geven voor de wedstrijd volgende week tegen koploper Duindorp. Ondanks de fraaie reeks van 9 overwinningen is ook Duindorp een te kloppen ploeg. Wil DUNO de competitie spannend houden en zelf in de achtervolging blijven dan is winst in en tegen Duindorp noodzakelijk.
Veel succes gewenst,

Opstelling: Jeffrey van Vliet, Jordi Navarro, Rodion Pont, Kevin Hess, Joery Krytenberg, Vinay Kalpoe, Koen Zonneveld,, Eleyseo van de Graaf (David Muhungu), Shiva Jagroep (Wesley Swikker), Ricardo van Calsteren,, Randy Mackaay (Yunus Demirocak).