VERSLAG: DUNO 1 komt voor winst tegen GDA net wat te kort

5 maart 2016 0:00

GDA 1 - DUNO 1 1-1 (1-0), zaterdag 5 maart 2016

Of de punt die DUNO behaalde tegen GDA acht wedstrijden later een wedstrijdscore zal zijn waarop we juichend terugkijken, moet blijken. Met nog iets minder dan twee handenvol duels te gaan, is de achterstand op een p/d-plek vier punten, op eentje die ook volgend seizoen recht geeft op een ticket in de derde klasse vijf. Had DUNO dus moeten winnen? Ja, dat was wel het uitgangspunt. En wel heel prettig geweest. Maar misschien blijkt die 1-1 straks wel heel wat waard, zeker is dat het belang van alle aankomende wedstrijden bepaald niet kleiner is geworden.

Wanneer je een eindresultaat zou boeken op basis van een verdeling eerste- en tweede helft, dan is de 1-1 bij GDA-DUNO een terechte uitslag. Hoewel DUNO in de eerste vijftien minuten gevaarlijk aandrong, was GDA in het eerste bedrijf zonder twijfel de beste ploeg. DUNO speelde na de eerste vijftien minuten zo onsamenhangend dat we nog blij mochten zijn met slechts een tegengoal. Daartegenover stond een tweede helft die DUNO overduidelijk won. Het hielp dat we al in de 47ste minuut op 1-1 kwamen - en ook daarna was groen-zwart de bepalende kleur. DUNO kreeg zelfs een paar riante kansen op een overwinning. Al zou dat gelet op de prestaties over negentig minuten een te grote beloning zijn geweest, we hadden die drie punten toch gewoon maar meegenomen naar Haagsche Dynamiek.
Burenclash
GDA tegen DUNO was bovenal een ware burenclash. Met lekker wat publiek, in het zonnetje nog wel, langs de lijn en voetballers die de mouwen opstroopten. Deel 1 werd vooral een slag om het middenveld, door GDA zoals gememoreerd gewonnen. De thuisploeg liet in die eerste helft blijken dat men na weken van malheur nu wel eens van dat gezeur af wilde zijn. De enige remedie: de volle winst. En dus ging de ploeg van trainer Richard Langeveld, opvallend vaak enthousiast coachend langs de lijn, er vanaf de eerste minuut tegenaan. Een elftal trouwens met pur sang GDA'ers, jongens die de vereniging al lange tijd trouw zijn en zeker geen zin hebben af te dalen naar de vierde klasse. Het leidde op een drassig veld tot een slijtageslag - waarin DUNO aanvankelijk heel goed kon meekomen in die eerste helft.
gdauit2
GDA valt aan, voor de rust
Aan onze kant werd het vooral een wedstrijd van de lange mannen. Opnieuw hadden de trainers Jan Linkerhof en Stephan van der Kruk gekozen voor een opstelling met Jonathan Roeleveld als verdedigende middenvelder - daarmee was lengte 1 verzekerd - en op links trok de boomlange Wesley Swikker voor rust alle aandacht. Alhoewel hij niet met de geschikste voetbalschoenen begon (een wissel daarin was snel geregeld), zorgde hij aanvallend over links voor veel gevaar. Die lengte 2 zou na rust nog versterking krijgen van Amine Malek, meestal spelend in ons tweede elftal, - hij vormde lengte nummer 3 en was direct succesvol. Maar daarover straks meer. En achterin heeft DUNO met Remco van Weeren en Danny van der Zwan over lengte natuurlijk toch al niet te klagen.
gdauit5
DUNO valt aan op een lekker bezet GDA-veld met toeschouwers.
Swikker dus, op het middenveld gesteund door Erwin van der Harst, Paul Droppert (van voren uit) en Jonathan Roeleveld (van achteruit). Die vier deden het in het eerste kwartier goed, een vijftien-minuten waarin Wesley geregeld op snelheid kon doorgaan en een scherpe voorzet afleverde. Toch kwam het echte eerste gevaar, in de 14de minuut, uit een hoekschop op links, genomen door Gino Kos. In een Dick-Boereboom-variant werd de bal bij de eerste paal door Erwin van der Harst bijna tot doelpunt gepromoveerd. Twee minuten later was er een appel om een strafschop, toen Gino Kos zou zijn gevloerd. Waar arbiter Moussaoui op dat moment liet doorspelen, zou hij dat vlak na rust anders beslissen. Na een scherpe vrije trap van Elyseo van de Graaf in de 19de minuut was het met DUNO's dadendrang in deel 1 wel gedaan.
Stormloop
Het was de thuisploeg die een rood-witte stormloop ontketende op het doel van Jeffrey van Vliet. Gesteund door Nick Heikoop, Danny van der Zwan, Remco van Weeren en Elyseo hield Jef lang stand, maar voelde je het gevaar wel op je afkomen. In de 22ste minuut was het raak, toen Adil El Fakih met een bekeken schuiver de bal in het verste zijnet naast Jeffrey deponeerde. Tien minuten voor de pauze kwam DUNO goed weg bij een vrije trap van GDA-aanvoerder Lorenzo Scheffer, de bal kon maar net worden weggewerkt. Tekenend voor de mistroostige opbrengst aan DUNO-zijde in die fase was een vrije trap die we op slag van rust kregen. Waar dit toch de mogelijkheid was op gevaar-stichten, eindigde dit buitenkansje in helemaal niks.
gdauit3
DUNO lijkt aan te vallen, maar we verdedigen hier een GDA-aanval in ontwikkeling.
Rust - en bij al die kenners langs de lijn kon je het al optekenen: op dit drassige, zeg maar nauwelijks te bespelen, veld moet DUNO veel opportunistischer gaan spelen. Bal naar voren, de lucht in en onze lange mensen gebruiken... Er moet, dat kan niet anders, een microfoontje van Linkerhof/Van der Kruk ergens hebben gehangen, want DUNO deed precies wat volgens alle insiders moest gebeuren: vlammen, scherpte, nieuwe lengte inbrengen, gevaar stichten voor het doel van GDA. Wat ook kan: Linkerhof/Van der Kruk bedachten dit zelfstandig.
Hoe dan ook: Binnen twee minuten stond het 1-1. Waar DUNO Amine Malek inbracht, was het al direct gevaarlijk. De boomlange spits sleurde en trok, zorgde er al na een minuut voor dat hij zowat scoorde. Een GDA-been voorkwam de gelijkmaker. Zestig tellen later lukte het wel: Amine zorgde voor gevaar, de bal kwam bij Gino Kos en de rechtsbuiten lepelde de bal voor de doelmond. Althans: als daar geen GDA'er al dan niet reglementair tussen had gezet. De arbiter van dienst kende geen twijfel: hands en een strafschop. Niet de lengte bepaalde daarop de score, maar juist de kleinste man van het veld (althans: bijna), Paul Droppert. Weliswaar tergend langzaam rolde de bal over de lijn, het was wel 1-1.
gdauit4
GDA-overmacht tegen DUNO.
Ontketend
Vanaf de moment stond GDA met de rug tegen de muur en zag je een ontketend DUNO gaan voor de volle winst. En die had er ook zeker van kunnen komen: in de 62ste minuut was er die sterke actie van Wesley Swikker, bijna leidend tot de 1-2 (Gino kwam centimeters te kort), in de 70ste minuut kreeg Paul Droppert eenzelfde grote mogelijkheid: het is dat de doelman net wat sneller bij de bal was dan Paul, anders... Een minuutje later was het andermaal de captain die van zich deed spreken. Met het hoofd nog wel. Die inzet was een prooi voor de GDA-doelman. Stelde de thuisploeg daar dan niks tegenover? Toch wel, een schot in de 79ste minuut - maar hier bracht Jeffrey van Vliet redding.
gdauit1
Slotfase, Jeffrey van Vliet gaat redden.
Met nog een wissel (Ricardo van Calsteren voor Paul) kreeg DUNO vers bloed en nieuw enthousiasme. De 20-jarige invaller probeerde nog van alles, maar ook hij kon die zo gewenste goal niet forceren. Waarmee de 1-1 een feit werd. Niet heel goed, niet heel slecht. Een puntje ingelopen op enkele concurrenten, dus het had anders kunnen eindigen - deze zaterdag. Nu op naar de kraker, thuis nog wel, tegen Houtwijk komende zaterdag. En natuurlijk dinsdag het leuke tussendoortje tegen SVC'08, op Haagsche Dynamiek, in het Haaglanden Toernooi.
Succes gewenst maar weer.
Opstelling DUNO: Jeffrey van Viet, Nick Heikoop, Danny van der Zwan, Remco van Weeren, Jonathan Roeleveld, Gino Kos, Erwin van der Harst, Quincy de Vries (Amine Malek), Paul Droppert (Ricardo van Calsteren), Wesley Swikker, Elyseo van de Graaf.