VERSLAG: Yunus Demirocak helpt DUNO 1 aan tweede winst

10 september 2016 0:00

SV Madestein 1 - DUNO 1 0-1 (0-0), zaterdag 10 september 2016

DUNO 1 heeft er weer drie punten bij. Dat lijkt een doodnormale zinsnede, maar vorig voetbalseizoen kregen we 'm hoogstzelden op papier. Deze jaargang gaat het al stukken beter, in de vierde klasse pakte DUNO na de 4-1 thuiswinst op Vredenburch nu een 0-1 overwinning bij SV Madestein. Een tegenstander die, zeker na de winst van vorige week op De Ster en de uitgesproken verwachtingen, tot de favorieten in 4B mag worden gerekend. DUNO deelt nu de koppositie met Duindorp, RAS en Herculus. Komende week krijgen we Hercules op bezoek, een week later wacht de krachtmeting uit bij buurman RAS. Het worden, nu al, zaterdagen om naar uit te kijken.

Voor de liefhebber was DUNO-uit bij Madestein niet de knaller van het jaar. Knallen waren er wel, maar dan aan het begin van de wedstrijd. Toen onder anderen DUNO'er Jan van Deventer, 80 jaar oud, de aftrap nam. Vuurwerk begeleidde de opkomst van de beide elftallen bij dit eerste thuisduel van de nieuwe fusieclub en ook de eerste balomwentelingen. Met de kranige trap van Jan en dat vuurwerk aan de kant hadden we lange tijd wel het spektakel gehad. Maar ach, we zagen een compact spelend DUNO, dat slim voetbalde en ook nog eens won. Daarom nu even geen bespiegelingen verder over de wedstrijd-van-het-jaar-die-het-niet-was, dat duel komt vast nog wel.
mades1
Spitsuur voor het DUNO-doel, sluitpost Jeffrey van Vliet blijft koel.
DUNO had bij Madestein, daar waar we dus opnieuw konden juichen, een absolute smaakmaker in de ploeg. Omdat die speler aanvankelijk te laat bij het verzamelpunt was, konden we slechts een helft van hem genieten: Yunus Demirocak. Achteraf kun je zeggen dat zijn late komst en invalbeurt na rust alles bij elkaar goed uitpakte. Madestein begon de tweede helft een stuk minder scherp, meer vermoeid, dan het eerste bedrijf en Yunus kon met zijn snelle manier van handelen en snelheid daardoor veel gevaar stichten. Een gouden invaller dus, want terwijl DUNO in de eerste helft nou niet echt vaak tussen de palen had geschoten, gebeurde dat erna ineens wel. In bijna alle gevallen was Yunus de aanstichter van zo'n aanval.
Strak inschieten
Het begon al in de 55ste minuut, Yunus kon toen vanaf rechts strak inschieten. Het leidde net niet tot een doelpunt. Dat DUNO ging aandringen bleek tien minuten later opnieuw. Yunus, die zwaar werd aangetikt, kon toch nog Foeat Stolk wegsturen en zag dat de bal maar net door de doelman kon worden gekeerd. Tien minuten voor tijd ging de bal uit een vrije trap van Yunus maar net over en in de 87ste minuut zorgde de snelle aanvaller ervoor dat DUNO de tweede overwinning kon pakken. Het was een echt spitsenmoment: hij slalomde met de bal de zestien meter in, werd daar flink aangevallen en uiteindelijk door doelman en verdediger geraakt: de scherp en rustig leidende arbiter Strijd hoefde niet lang na te denken: een strafschop.
Op zo'n moment moet je wel koel zien te blijven. Kevin Hess, na een schorsing terug in de basis, kon dat en deed dat. Ook al duurde het nog zeker tien minuten voordat die strafschop kon worden genomen. Eerst moest een geblesseerd geraakte speler van Madestein worden verzorgd en uiteindelijk van het veld gedragen. Op zulke ogenblikken wordt er een danig beroep gedaan op je koelbloedigheid, Kelvin liet zien dat hij zich niet snel gek laat maken. Beheerst schoot hij de strafschop in, de doelman ging naar de ene hoek, de bal in de andere: 0-1. Dolle vreugde bij DUNO, maar ook een signaal aan alle troepen om wakker te blijven. Want een minuut voor die geweldige actie van Yunus was DUNO goed weggekomen, bij een tegenstoot na een DUNO-aanval. Het is dat Jeffrey van Vliet weer uiterst zelfverzekerd op doel stond en met een uiterste krachtsinspanning redding bracht, anders had niet DUNO in die slotfase op voorsprong gekomen, maar Madestein. Het was en bleef een opponent om rekening mee te houden, zo wisten we.
mades4
Kevin Hess schiet de strafschop raak: 0-1!
Nu winnen we ze
'Vorig jaar verloren we zulke duels, nu winnen we ze', zou verzorger Kees Buis niet veel later zeggen. Het was een ware uitspraak na nog vijf minuten blessuretijd - de seconden leken wel een eeuwigheid te duren. De vreugde was dan ook groot toen scheidsrechter Strijd voor de laatste maal floot, juichende spelers, blije begeleiders en grensrechter Maarten Speets die dol van vreugde op de bitterballen af stevende. Het volgde allemaal na een eerste helft met minimale kansen voor beide ploegen, een DUNO-elftal dat zoekende was (maar wel weinig kansen weggaf) en als pluspunt kon laten noteren dat de verdedigers Kevin Hess en Jordy Navarro een paar maal geweldige passes van achteruit verzorgden. Met 0-1 vergeet je snel dat we in de eerste helft geen vuist konden maken; het optreden na rust - met de gouden invalbeurt van Yunus - vergoedde veel, zo niet alles.
mades3
Scherpte aan de zijlijn, assistent Maarten Speets is bij de les.
Het is al gezegd: er komen leuke weken aan. Met Hercules thuis en RAS uit is er direct sprake van een paar topduels. Komende zaterdag eerst thuis en echt: dat moet een uitnodiging zijn om deze jonge spelersgroep eens met eigen ogen aan het werk te zien. Want ook tegen Madestein bewezen ze - jongelingen en routiniers samen - dat het wel eens een erg prettig seizoen zou kunnen zijn om dit DUNO te zien voetballen. Kom kijken, we zullen heus niet alle wedstrijden winnen, maar inzet, spelplezier en wil om lekker te voetballen zijn het aanschouwen meer dan waard.
Opstelling DUNO: Jeffrey van Vliet, Evert Steinvoort, Remco van Weeren, Kevin Hess, Jordy Navarro, Rodion Bob Pont, Elyeseo van de Graaf, Sylvester Jubitana (Yunus Demirocak), Foeat Stolk, Shiva Jagroep, Wesley Swikker.