DUNO nestelt zich na 2-0 zege op de 5e plaats.

5 mei 2013 0:00

Remko Hayes

VERSLAG DUNO 1 TEGEN TAVV

DUNO staat na de 2-0 overwinning op TAVV met nog 1 wedstrijd te gaan op een fraaie 5e plaats. Zondermeer een goede prestatie in een seizoen waarin vooral de wisselvalligheid opvallend was.

Het is ook een fraaie prestatie met de wetenschap dat er vanaf 18 mei ook nog eens wedstrijden vanuit de promotie/degradatiereeks voor de 1e klasse volgen.
Het is geen geheim dat die voorlopige 5e plaats niet zonder slag of stoot is gerealiseerd. Daar is, en dat mag ook wel eens worden benadrukt, met name door de technische staf/begeleiding en de zaterdagcommissie keihard aan gewerkt. Vanaf de start van het nieuwe seizoen is er week - in/ week - uit met veel passie en energie gewerkt aan de vorming van een noodgedwongen fors vernieuwd team.
De tijdelijke afwezigheid van trainer Dick Boereboom is met elkaar prima opgevangen, een ieder heeft een stapje harder gelopen of heeft een aantal taken tijdelijk overgenomen. Natuurlijk, de spelers zelf zijn op het veld als eerste verantwoordelijk voor de sportieve resultaten. Zij zijn natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van die technische randvoorwaarden.
De wedstrijd van vandaag tegen TAVV stond o.a in het teken van een sportieve revanche. Want, velen wisten zich nog maar al te goed te herinneren dat DUNO vlak voor de winterstop een geduchte zeperd had opgelopen in Ter Aar.
Dat had ook vandaag zich zomaar kunnen herhalen. We zullen dit laatste met kleine letters schrijven om hier niet teveel aandacht op te vestigen. Maar eerlijk is eerlijk...TAVV had ook vandaag zomaar van DUNO kunnen winnen als de ploeg wat meer scorend vermogen had gehad. Voetbaltechnisch zat het bij TAVV aardig in elkaar maar ontbrak het aan iemand die de kansen afmaakt. Gelukkig voor alles wat een groen-zwart hart had kon doelman Murat vrij eenvoudig zijn doel schoon houden.
En om nog maar eens een voetbalcliché te gebruiken; "als je zelf niet scoort dan doet de ander dat wel". Ook dat cliché ging vanmiddag aardig op. DUNO kreeg de minste kansen maar wist er wel twee te benutten. Genoeg voor een overwinning, genoeg voor de revanche van de uitwedstrijd, genoeg voor een stevige klassering en genoeg voor tevreden gezichten na afloop.
DUNO begon de wedstrijd met Murat Ozcan in het doel, Robin Voeten, Stephan van der Kruk, Kevin Hess en Lourens van Oers in de verdediging.
Het middenveld werd bezet met Nick Heijkoop, Richard Schaaphok, Koen Zonneveld en Erwin van der Harst. Aanvallers waren Jedsel Markes en Fabianson Wiel.
TAVV nam direct vanaf de aftrap het initiatief om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De ploeg van trainer Henry Egberts streed duidelijk voor de laatste kans om de nacompetitie te ontlopen.
DUNO kwam ook moeilijk onder de druk van de bezoekers uit. Er werd weliswaar geconcentreerd gespeeld maar ook veel balverlies geleden. Het middenveld kwam nauwelijks toe aan het opzetten van een aanval en werd in meerdere gevallen overlopen door een fel spelend TAVV. Aanvallend bleef DUNO vrijwel onzichtbaar.
TAVV kreeg daarentegen kleine kansjes. In de 13e minuut moest Lourens van Oers zijn doelman op de lijn assisteren door een kopbal op de lijn weg te koppen. De noodgedwongen toekijkende Michail Toet moest erkennen dat hij bij deze actie wel op deze zelfde plaats had gestaan maar vanwege zijn mindere lengte deze bal nooit had kunnen wegkoppen.
Later in deze wedstrijd bleek de belangrijke waarde van de actie van Lourens.
DUNO moest alle \zeilen bijzetten om het fel maar uiterst sportief spelende TAVV van zich af te houden. Pas na 30 minuten kon DUNO zich aan de druk van TAVV ontworstelen. En met resultaat want in de 44e minuut viel dus die goal aan de kant waar je het niet zou verwachten. Richard Schaaphok draaide zich knap vrij, had net teveel tijd nodig om goed gericht te kunnen schieten waardoor zijn schot nog net maar niet afdoende door doelman Aron Heijkoop kon worden gekeerd. De zojuist voor Koen Zonneveld in het veld gekomen Donny van den Hoogenband was er als de kippen bij om de bal alsnog over de doellijn te schieten; 1-0.
Met deze stand ging DUNO met meer vertrouwen de rust in.
Na rust was er eigenlijk sprake van eenzelfde situatie als die van voor de rust.
TAVV had meer balbezit, won meer persoonlijke duels, drong meer aan maar bleek aanvallend onvoldoende capaciteiten te hebben. De verdediging van DUNO stond vaak (te) lang onder druk.
Gelukkig speelde bij DUNO Stephan van der Kruk een opvallend goede wedstrijd. Stephan had de afgelopen periode enkele minder goede duels op zijn naam staan maar speelde vandaag als vanouds een soevereine wedstrijd. Vanuit het centrum van de verdediging heerste hij, gaf hij leiding aan zijn verdediging en ruimde hij heel wat ballen weg.
De soms weifelend optredende Murat toonde in de 77e minuut aan dat hij over een katachtig reactievermogen beschikt. Een hard ingeschoten vrije trap werd door hem net onder de lat vandaan gehaald.
Aan het einde van de wedstrijd probeerde TAVV alsnog een positief te resultaat af te dwingen, ging 1 op 1 spelen waardoor DUNO meer ruimte kreeg.
Met name Erwin van der Harst en Donny van den Hoogenband maakten daar handig gebruik van.
Waar in de 84e minuut Richard Schaaphok net het doel miste, wist Jedsel Markes na goed voorbereidend werk van Payo Wiel de wedstrijd te beslissen. Payo was overigens zeer actief en verdedigde opvallend actief en succesvol mee. In de 92e minuut scoorde Jedsel de beslissende 2e goal.
DUNO speelt volgende week de laatste competitiewedstrijd tegen Forum Sport. Wat zou het mooi zijn als met die wisselvalligheid en die wisselvallige resultaten komende week wordt afgerekend.
Vlak na de winterstop wist een ontketend DUNO met 200% passie en inzet de thuiswedstrijd tegen FS in een spectaculair duel te winnen. Als voorbereiding op de nacompetitie zou een dergelijke wedstrijd èn resultaat zeer welkom zijn. Succes gewenst