VERSLAG: Rodion Pont leidt DUNO naar fraaie zege: 0-2

7 oktober 2017 0:00

De opluchting en de blijdschap na afloop van de derby tegen Loosduinen was groot. Een terechte uitoverwinning in en tegen het gastvrije Loosduinen was vooraf zeker niet ingecalculeerd, integendeel.

Na de collectief zwakke vertoningen tegen Houtwijk en HDV beseften de spelers dat het hoog tijd was voor revanche. Die revanche was mede gebaseerd op het feit dat veel spelers afgelopen week (persoonlijk) in de spiegel hadden gekeken en tot de conclusie waren gekomen dat een overwinning alleen bereikt kon worden indien er collectief met 200% inzet zou worden gespeeld. Vandaag was die collectieve houding en prestatie goed terug te zien.
Uitblinker
Onder aanvoering van Rodion Pont werd dus een fraaie en nuttige overwinning bij Loosduinen geboekt. Absolute uitblinker was Rodion Pont die de ploeg overduidelijk bij de hand nam en hiermee zwaar zijn stempel drukte op het verloop van de wedstrijd. Op het middenveld was Rodion vandaag de man die de lijnen uitzette, de man die met verrassende passjes spelers in scoringspositie bracht, de man die als het moest verdedigend zijn mannetje stond en rust bracht waar dat nodig was. Rodion was niet toevallig ook de man die de twee doelpunten op zijn naam mocht schrijven. Met zijn verfijnde baltechniek en spelinzicht komt Rodion op het middenveld goed tot zijn recht, dat is inmiddels duidelijk. Na afloop straalde Rodion terecht tevredenheid uit. Tevredenheid over de teamprestatie en, met alle bescheidenheid, ook tevredenheid over zijn eigen bijdrage hierin. Terecht natuurlijk.
Niet alleen Rodion viel positief op vandaag. Er waren meerdere spelers die waarschijnlijk iets recht wilden zetten vandaag. Elyseo van de Graaf bijvoorbeeld. Vandaag weer ouderwets op dreef en met zijn snelheid en scherpe voorzetten een plaag voor de Loosduinen defensie. Met wat meer rust en precisie had Elyseo ook enkele malen kunnen scoren. Maar ook Evert Steinvoort jr. die in het centrum van de verdediging een uitstekende wedstrijd speelde, rust uitstraalde en in de persoonlijke duels scherp speelde en hierdoor steeds net iets eerder bij de bal was dan de spitsen van Loosduinen. Evert bleef soeverein overeind tegen de fysiek sterke spelers van Loosduinen. In het doel onderscheidde Jeffrey van Vliet zich als een uiterst solide doelman en verrichtte hij op twee belangrijke momenten een cruciale redding. Uitblinken terwijl je eigenlijk een onzichtbare wedstrijd speelt, kan dat? Jazeker. Donny van den Hoogenband speelde voor rust, laat ik het zeggen, een onopvallende wedstrijd. Ik weet niet wat er in de rust is besproken maar in de tweede helft stond Donny aan de basis van de bevrijdende 2e goal en was hij ook hierna de speler met de fluwelen pass en bracht hij zijn teamgenoten in kansrijke posities.
En als we vanwege dat collectief nu toch alle spelers even langslopen; Michail Toet speelde weer als vanouds gedreven en fanatiek zijn partij. Joeri van Leeuwen kleefde aan zijn man en gaf zijn tegenstander nauwelijks ruimte. Remco van Weeren vormde met Evert Steinvoort een betrouwbaar koppel en schakelde de fysiek sterke spits Tom Vrieling grotendeels uit. Koen Zonneveld was de aanjager op het middenveld en speelde met 200% inzet, hetzelfde gold voor Job Imhann die op het middenveld veel werk verzette. Brian Bloemink kende als spits een minder gelukkige dag vandaag maar compenseerde dit door hard voor de ploeg te werken en zoveel als mogelijk aanspeelbaar te blijven.

Een zeer nuttige en verdiende overwinning dus
Loosduinen, waar drie spelers een DUNO-verleden hebben (Alvin van Reeuwijk, Michael de Bruin en Tom Vrieling) en waar trainer Richard Douw in het verleden ook actief was op de Nolenslaan, begon voortvarend en met de wind schuin in de rug aan de wedstrijd. Het eerste kwartier was rommelig, zeer matig van beide kanten. Het tweede kwartier was duidelijk voor DUNO. DUNO kreeg meer grip op het middenveld, speelde met rust en overzicht én creëerde kansen.Koen Zonneveld kon nét zijn hoofd niet tegen een fraaie voorzet van Elyseo krijgen, hetzelfde gold twee minuten later voor Donny van den Hoogenband. Hij kwam net een teenlengte tekort op een voorzet van weer Elyseo. Een kopbal van Koen, en schoten van Elyseo en Donny misten net het doel of waren een prooi voor doelman Pieter Blanken. Voor Loosduinen was alleen Tom Vrieling in de 31 minuut met een kopbal dichtbij de eerste treffer.
Na rust speelde DUNO met de rug in de wind en kwam het al snel in de 46e minuut op voorsprong. Evert Steinvoort zag dat Rodion Pont voorin vrijheid kreeg, speelde hem goed aan waarna Rodion een verdediger van zich afschudde en fraai inschoot;1-0. Loosduinen ging wat opportunistischer spelen en zette DUNO een kwartier onder druk. DUNO had het lastig die periode en kwam moeizaam onder de druk vandaag zonder dat Loosduinen uitgespeelde kansen kreeg. In de 58e minuut moest doelman Jeffrey van Vliet (fraai) redding brengen op een kopbal van invaller Kadir Narsen. Juist die redding bleek achteraf cruciaal. De in die 2e helft steeds vrijer en makkelijker spelende Donny van den Hoogenband stond aan de basis van de 2e goal. In de 72e minuut week hij uit op rechts, zag vanuit zijn ooghoeken dat Rodion zich voorin vrijliep waarna hij met een fraaie paas Rodion in stelling bracht. Doelman Blanken had geen verweer op de harde inzet van Rodion; 0-2.
Hiermee was de wedstrijd grotendeels gespeeld. Loosduinen drong nog wel aan zonder dat het echt gevaarlijk was. Corners en vrije trappen waren een dankbare prooi voor doelman Jeffrey van Vliet die hierdoor steeds beter in de wedstrijd groeide. Elyseo kreeg van diezelfde Donny nog een fraaie kans op een 3e doelpunt maar die 3e goal zou een te geflatteerde uitslag hebben gegeven.
Na drie wedstrijden heeft DUNO 4 punten. De wedstrijd, het goede resultaat tegen Loosduinen maar met name de positieve houding en instelling kan een belangrijke ommekeer zijn voor de komende wedstrijden. Een zwaluw maakt echter nog geen zomer. Het resultaat van vanmiddag heeft pas echt waarde als DUNO de komende weken met eenzelfde mentaliteit en instelling het veld opkomt. Volgende week tegen Madestein is hiervoor een belangrijke test. Dan beschikt trainer Benjamin van der Zwan mogelijk ook weer over herstelde spelers als Kevin Hess, Wesley Swikker en Jordi Navarro.