DUNO verslaat Hoekpolder in strijd om Haaglanden Voetbal Cup in slotminuut

6 april 2011 0:00

DUNO heeft dinsdagavond 5 april ten koste van vierdeklasser Hoekpolder de laatste zestien clubs bereikt in de strijd om de Haaglanden Voetbal Cup. Het werd een miraculeuze ontsnapping, want na een 0-2 achterstand won DUNO in de slotminuut. Aanvoerder Stephan van der Kruk benutte in die 90ste minuut een strafschop: 3-2.

Alles wat een voetbalwedstrijd aantrekkelijk kan maken, zat in dit duel. Een beetje professionele krantenschrijver had z'n vingers erbij afgelikt. Vijf doelpunten, veel spanning, drie afgekeurdetreffers van DUNO, meer dan een handvol gemiste kansen door DUNO (en een beetje bij Hoekpolder) en een scheidsrechter die in de slotminuut een betwiste strafschop geeft. Een echt bekerduel dus, waarmee aangegeven dat de strijd om de Haaglanden Voetbal Cup - de opvolger van de AD Haagsche Courant Cup - ook echt leeft. Er stonden twee ploegen die hoe dan ook de volgende ronde wilden bereiken.

Om te beginnen was het al opvallend dat DUNO en Hoekpolder tegenover elkaar stonden. In deze tussenronde was een zeer beperkt aantal duels geloot en het was aan aanvoerder Stephan van der Kruk van DUNO te danken dat hier tussen beide ploegen werd gespeeld. Hij trok immers hoogstpersoonlijk enige tijd geleden de beide lootjes uit de pot, zodat DUNO deze avond het toneel was van deze bekerstrijd. DUNO kreeg met Hoekpolder bepaald geen gemakkelijke opponent op Haagsche Dynamiek. De tegenstander staat bovenaan in de vierde klasse en hoopt na vele jaren 'net niet' nu toch de stap naar de derde klasse te kunnen maken. Ondanks al die belangen stond een vrijwel compleet eerste elftal van de Rijswijkers op de kunstgrasmat.

Ook trainer Manuel Vissers van DUNO had geen reden gezien spelers te sparen. De strijd om de Haaglanden Voetbal Cup wordt door hem niet alleen gezien als een toernooi dat je wenst te winnen, hij wilde zeker ook met het oog op het competitietreffen tegen GHC een goede generale beleven. En die kregen de DUNO-spelers. Misschien troffen ze in Hoekpolder wel een veel sterkere tegenstander dan gedacht, want na 47 minuten stond het 0-2. Djemel Leeflang reageerde na 21 minuten veel alerter dan de DUNO-defensie op een strak ingeschoten bal uit een vrije trap. Sander Tomeij kon aanvankelijk de bal nog keren, maar Leeflang was er als de kippen bij om de 0-1 binnen te tikken. Twee minuten na de doelwisseling deed de aanvaller opnieuw van zich spreken. Hij draaide de DUNO-verdedigers dol en scoorde knap de 0-2. "Over en uit", zou je dan denken, maar DUNO herpakte zich knap.

En dat was dan toch de winst van deze avond: op een uitermate slappe eerste helft - alle winstbedoelingen ten spijt - liet DUNO een karaktervol tweede bedrijf volgen. Flair, inzet en scherpte waren toen de ingrediënten die de ene na de andere aanvalsgolf op het doel van Hoekpolder deden landen. (lees hieronder verder)

Bij de foto: Erwin van der Harst in actie tegen Hoekpolder

p1000307

En DUNO kreeg het deze avond niet kado. Scheidsrechter Gomes deed z'n uiterste best en stelde de spelers in staat er een meeslepende wedstrijd van te maken. In die aanpak paste het ook om liefst drie treffers van DUNO te annuleren. In de 33ste minuut gebeurde dat toen Aimen Said op randje van buitenspel scoorde. Na de pauze was datzelfde lot beschoren aan Marc Boshoff (buitenspel?) en Marcus Post. Bij dat laatste doelpunt was de aanvaller trefzeker en werd hij ongelukkigerwijze teruggefloten, omdat Hoekpolder een overtreding beging ten opzichte van DUNO. Geen goal, maar een vrije trap dus. Nou ja, ook dat hoorde er allemaal bij. Waarbij aangetekend dat het maar de vraag is of DUNO dit zo ontspannen had geëvalueerd als het minder goed was afgelopen. Nu werd het in de slotminuut 3-2, omdat Stephan van der Kruk een omstreden strafschop wegens hands andermaal loepzuiver raak mikte. Acht minuten eerder was er ook al een appèl om een strafschop voor DUNO geweest, maar toen kreeg DUNO nul op het rekest.

Het was al met al enerverend, ook al omdat DUNO veel kansen onbenut liet. Aimen Said (11e minuut), Rico Westdorp (35ste), Marc Boshoff (43ste), Aimen (52ste), Leon van der Zalm (57ste) enMarcus Post (74ste) waren dichtbij, nog los van de drie geannuleerde treffers. DUNO had een ontsnapping-in-extremis nodig om toch over Hoekpolder te gaan. Waarbij een uitstekende invalbeurt van Björn van Nierop het noemen meer dan waard is. De goalie uit de DUNO-selectie, die ook heel snel en goed kan voetballen, bewees z'n waarde in de 71ste minuut. Koud in het veld leverde hij een knap schot af, zodat de 2-2 op het bord kwam. Tien minuten na de pauze had Marcus Post al voor de 1-2 gezorgd na een verre uittrap van de weer sterk keepende Sander Tomeij.

Zo haalde DUNO opgelucht adem en werd de volgende ronde bereikt. De tegenstander kon, en deed dat na afloop ook, terugkijken op een prachtige voetbalavond. Waarin een sterke vierdeklasser bepaald niet werd weggespeeld door ons groen-zwart. Dat was een verdienste te noemen. En in elk geval mag DUNO Hoekpolder dankbaar zijn. De les was: bevlogen spelen heeft zin, dan kan DUNO razend goed voetballen. Hoekpolder schudde DUNO wakker, met het oog op de wedstrijd tegen GHC.