DUNO 1 verliest verdiend van touwfabriek uit Maassluis

14 september 2013 0:00

DUNO 1 - VDL 1 0-2 (0-0), zaterdag 14 september 2013

DUNO 1 heeft de goede competitiestart geen vervolg kunnen geven. In de thuisbeurt tegen VDL uit Maassluis ging de winst met 0-2 naar de gasten die ronduit goed voetbalden. Geen schande derhalve, met drie uit twee is het begin van dit seizoen best aardig. En schreeuwt deze nederlaag om revanche van de ploeg op zichzelf tegen Zevenhoven, de komende tegenstander.

Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd was het bijna toch nog 1-1. De uitstekende doelman Teerlink van VDL maakte zijn enige foutje van de wedstrijd en ging onder de bal door. DUNO kopte de bal door, die miraculeus op de lat belandde. Daarna gebeurde dat nog eens, totdat de bal alsnog het doel in ging. Maar toen was het inmiddels wel buitenspel geweest. Geen 1-1 en wel 0-2, want in de slotminuut scoorde VDL uit een vrije trap die bij de tweede paal werd ingekopt.

Zo verloor DUNO de eerste thuisbeurt van dit seizoen van de nazaten van Van der Lely's (daarom: VDL) touwfabrieken, spelend in de kleuren van Maassluis: blauw-wit. Voor meer informatie >>>. Een nederlaag die best even aankomt, maar waarmee DUNO ook weer niet heel lang moet zitten. VDL bleek te beschikken over een behendige ploeg, een elftal dat zowel in balbezit als na balverlies prima met elkaar samenspeelt. Een opponent die zeker hoge ogen gaat gooien dit seizoen en die tijdens dit duel gewoon beter was dan DUNO.

Waarmee niet is gezegd dat DUNO kansloos was. Zeker niet. In de wedstrijd die vooral na rust ontbrandde kwam DUNO na die doelwisseling sterk voor de dag. Zo werd de bal uit een vrije trap van Kevin Hess in de 50ste minuut maar net door een verdediger naast gekopt en was het in de 63ste (Jedsel) en 66ste (opnieuw Kevin uit een vrije trap) bijna raak. Toch kwam de voorsprong terecht bij de ploeg die dat het meest verdiende. Net als later bij de 0-2 zou gebeuren, lette DUNO onvoldoende op toen VDL een vrije trap mocht nemen. Vanaf rechts kwam de bal net te ver voor DUNO-doelman Mauro Bos, die opnieuw een sterk duel keepte, was de verdediging te laat en lette een speler van VDL wel op: uit zijn kopbal verdween de bal in het DUNO-doel.

De ambitieuze Maassluise ploeg kreeg daarna een op volle toeren draaiend DUNO tegenover zich, dat achterin een-op-een ging spelen. Het leidde een kwartier voor tijd tot een bijna-doelpunt van Michael Lodder - nota bene bijna binnengeschoten met zijn zwakste voet... - en inzetten van Norvin Mercera en Richard Schaaphok die door de alom aanwezige VDL-sluitpost maar net konden worden gekeerd. Het mocht niet baten, zelfs niet toen Jedsel twee minuten voor tijd dus de bal op de lat kopte. Aan de andere kant sloeg VDL genadeloos toe, opnieuw belandde een kopbal na een vrije trap achter Mauro Bos.

Het had allemaal beter kunnen aflopen als DUNO beter had opgelet... Zowel het weggeven van de vrije trappen rond de zestien (veelal overtredingen tegen spelers die niet eens het doel in het vizier haddenP) als het vervolg daarvan (attent zijn na een vrije trap) zullen deze week op de training wel onderwerp van gesprek zijn. Als DUNO in zulke situaties zo gemakzuchtig blijft opereren, dan wordt het defensief nog een lastig jaar.

Maar we gaan niet zitten somberen. Het was fijn om DUNO tegen SVC'08 te zien spelen, deze zaterdag was het stukken minder, maar daarmee staan er niet ineens minder goede spelers op het veld. Jammer natuurlijk wel dat in een vrijwel identieke opstelling (Jonathan Roeleveld ontbrak, voor hem speelde Wesley Swikker) de uitstraling nu een stuk minder was. Het zelfvertrouwen en het gevoel-dit-geven-we-nooit-weg waren beduidend minder zichtbaar. Ja, en dan ook nog eens tegen een ploeg als VDL spelen: je redt het op zo'n dag niet.

Trainer Dick Boereboom zette na de doelwisseling nog drie andere spelers in: Dari Bilal kwam voor Wesley Swikker, Koen Zonneveld was terug na een blessure en verving Graeme de Jong en Jordy Selder kwam op de plek van Erwin van der Harst. Waarmee niet gezegd dat de gewisselde spelers het niet goed deden, Dick probeerde met nieuw elan VDL te breken. Dat dit niet lukte was zeker ook een verdienste van de opponent, die al voor de pauze op voorsprong had kunnen staan. DUNO-doelman Mauro Bos moest al na vier en negen minuten alles uit de kast halen om inzetten te stoppen. De grootste kans viel na twintig minuten toen een VDL-aanvaller over links kon doorgaan en alleen voor Mauro de hoek voor het uitkiezen had: voor DUNO was het op dat moment gelukkig te noemen dat de spits een finke afdraaier van zijn voet liet gaan.

DUNO kwam in dat eerste bedrijf niet heel vaak voor het VDL-doel: alleen Norvin was dichtbij met een schot van enige afstand. En de goal die Jedsel op slag van rust maakte, werd geannuleerd wegens duwen door de goed leidende scheidsrechter Knetsch. De grootste niet benutte kans kwam in de 62ste minuut op naam van VDL dat eerst Mauro Bos knap redding zag brengen en daarna de bal van de doellijn zag gekopt.

Waarmee VDL ook na twee duels zonder tegendoelpunt bleef en DUNO de eerste tegentreffers van dit seizoen moest incasseren. Grootste verlies was nog wel het uitvallen van Kevin Hess te noemen. De ideale schoonzoon van de selectie liet zijn frustraties kort voor tijd de vrije loop en werd met ´rood´ weggestuurd. Een aderlating voor de komende duels. Niks voor Kevin, die nu wel noodgedwongen zal moeten toekijken.

Alles bij elkaar staat DUNO na twee duels keurig in de middenmoot en is zaterdag Zevenhoven de (verre) tegenstander. Opnieuw een sterke opponent, eentje die al tweemaal won en nu bovenaan staat. Niettemin wensen we de DUNO´ers alle succes.

Opstelling DUNO Mauro Bos, Elysio de Graaf, Kevin Hess, Erwin van der Harst (Jordy Selder), Graeme de Jong (Koen Zonneveld), Richard Schaaphok, Daryll Schaap, Michael Lodder, Jedsel Markes, Norvin Mercera, Wesley Swikker (Dari Bilal).