VERSLAG: DUNO 1 pakt drie punten op weg naar lijfsbehoud

1 februari 2014 0:00

DUNO versloeg Zevenhoven met 1-0. Ook door de inzet van Elyseo de Graaf, zoals verbeeld op deze foto van Fred Reuling. Lees hieronder het verslag van Rob Leenheer.

DUNO 1 - Zevenhoven 1-0, zaterdag 1 februari 2014

De strijd om lijfsbehoud is na de winterstop losgebarsten. Na 3 wedstrijden ziet DUNO dat er na vandaag 6 punten aan het totaal kunnen worden toegeschreven. Dat biedt hoop en realistisch perspectief voor de toekomst want….die 6 punten werden behaald tegen niet de eerste de beste tegenstanders: SVC en Zevenhoven. DUNO herstelde zich met de zege tegen Zevenhoven van de nederlaag tegen VDL en liet zien dat het op basis van teamgeest en strijdlust een plek in die 2e klasse C verdient.

Matchwinnaar vandaag was Jedsel Markes. In de 24e minuut scoorde hij fraai en, naar achteraf bleek, besliste hij hiermee de wedstrijd. Jedsel was niet alleen op basis van dit fraaie doelpunt belangrijk voor DUNO. Jedsel liet ook zien dat hij afgerekend lijkt te hebben met zijn zo matige reeks wedstrijden van voor de winterstop. Jedsel is voor tegenstanders weer als vanouds onberekenbaar en vaak ongrijpbaar en laat weer zijn niet geringe voetbalkwaliteiten zien. Die individuele klasse heeft DUNO op dit moment ook nodig. Naast teamgeest, een enorme werklust is individuele kwaliteit een must. De zege tegen Zevenhoven is dan ook toe te schrijven aan een combinatie van inzet, teamgeest en individuele klasse.

Zevenhoven was vooraf al niet gerust op de wedstrijd tegen DUNO. De statistieken waren ook niet in het voordeel van de geel/rode dorpsclub. Slechts 1x wist men op Haagsche Dynamiek een gelijkspel te behalen, alle andere wedstrijden gingen verloren.
Welk beeld had men vooraf bij de wedstrijd tegen DUNO?

"We moeten weer naar die leuke maar tevens ‘klotenclub' toe. Weer dat korte, kleine en harde kunstgrasveld, weer die Haagsche onverzettelijkheid waar wij eigenlijk de ploeg niet voor hebben. Voetballend redden we het meestal niet tegen dat felle DUNO, we kunnen dat agressieve spel van hen moeilijk opvangen en compenseren," vrij vertaald de Zevenhoven-visie.

Na afloop waren de sportieve felicitaties voor DUNO hartelijk en gemeend. Tevens was men er ziek van dat de voor hen sombere verwachtingen wederom waren uitgekomen. Zevenhoven was voetballend de betere ploeg maar moest de punten verdiend bij DUNO laten.

DUNO-trainer Dick Boereboom had vanwege schorsingen wederom enkele wijzigingen moeten aanbrengen. Koos Kalsbeek, Richard Schaaphok en Jeffrey Kuiper vervingen de geschorste spelers Remco van Weeren, Daryll Schaap en Graeme de Jong.

Zij vormden samen met Mauro Bos, Koen Zonneveld, Nick Heikoop, Michail Toet, Lesley Dijksman, Jonathan Roeleveld, Elyseo van de Graaf en Jedsel Markes het team dat vanaf de aftrap het vertrouwen had gekregen van Dick Boereboom en Rene Noort.

Na een spannende wedstrijd kwam de zege uiteindelijk terecht bij de ploeg die daar het meeste recht op had. DUNO begon fel maar beheerst aan de wedstrijd met het besef dat Zevenhoven veel over voetbalkwaliteit beschikt en doorgaans weinig ruimte nodig heeft om te scoren. In de 6e minuut kopte Jedsel Markes hard en voor doelman Martin Brouwer (een uitstekende doelman overigens) op de lat. Jammer voor groen-zwart want die 6e minuut betekende vaak eerder dit seizoen een vroege achterstand.

Foto's Fred Reuling

DUNOZevenhoven010214a

Zevenhoven zocht ook nadrukkelijk de aanval en toonde zich hierbij gevaarlijk. In de 11e minuut kon Mauro Bos redding brengen op een inzet van Marco Pellegrom. Even later moest doelman Martijn Brouwer zich strekken om via de vingertoppen een inzet van Jedsel Markes tot hoekschop te verwerken. Weer drie minuten later schoot Lennart van Zon in vrije schietpositie voorlangs. De wedstrijd kon dus alle kanten op.

In de 24e minuut kwam DUNO op een 1-0 voorsprong. Een diepe bal van Jeffrey Kuiper werd aan de rechterkant van het veld opgepikt door Jedsel Markes die slim naar binnen trok en met een fraaie curve doelman Martijn Brouwer in de verre hoek kansloos liet; 1-0. Opmerkelijk was dat Henk Ruijl deze actie voorzag en letterlijk aangaf dat Jedsel binnendoor zou kruipen en in de verre hoek zou schieten.

Na deze voorsprong kreeg DUNO het lastiger en moest het toezien hoe Zevenhoven het initiatief nam en kansen kreeg. Er werd soms slordig en halfslachtig verdedigd, leed veel balverlies en men kwam nauwelijks meer voor het doel van Zevenhoven. In de 40e minuut was het wederom Lennart van Zon die gevaarlijk opdook en gelukkig voor Groen-Zwart in vrije positie weer voorlangs schoot.

RUST

Na rust toonde DUNO meer evenwicht en liet het Zevenhoven minder ruimte toe. DUNO verdedigde fel, men zat kort op de tegenstander en schuwde het sportieve fysieke duel niet. De prima leidende (invaller) scheidsrechter Mourabit uit Gouda voelde het duel goed aan, floot wanneer dit nodig was maar gaf beide ploegen voldoende ruimte om te voetballen. Hiermee voltrok zich een voor het publiek aantrekkelijk en spannend duel.

Zevenhoven bleef vooral voetballend zoeken naar de mogelijkheden om gevaar te stichten en DUNO verdedigde met hand en tand en was met de snelle counters vaak dreigend. Echte doelkansen kreeg Zevenhoven niet meer. Alleen was Lennart van Zon in de 14 e minuut gevaarlijk maar ook deze 3e uitgelezen doelkans kon niet worden benut omdat doelman Mauro Bos goed naar de bal bleef kijken en met zijn voeten redding kon brengen.

DUNO was aanvallend dreigend, soms echt gevaarlijk. De hardwerkende Jonathan Roeleveld bezorgde de verdediging van Zevenhoven handenvol werk en Jedsel Markes bleek vanmiddag vaak moeilijk af te stoppen. De fysiek sterke en technisch vaardige Jeffrey Kuiper speelde een erg nuttige wedstrijd. Jeffrey zorgde ervoor dat hij vaak en goed aanspeelbaar was en was verantwoordelijk voor veel slimme passes aan met name Roeleveld en Markes.

Vlak voor tijd was de zege bijna veiliggesteld toen achtereenvolgens ElysEo van de Graaf en Lesley Dijksman een grote kans kregen maar zij net de rust en overzicht misten om de wedstrijd definitief te beslissen.

Na 7 minuten blessuretijd liet de prima scheidsrechter Mourabit beide ploegen de kleedkamer opzoeken. DUNO uiteraard zeer content met de zwaarbevochten zege en Zevenhoven teleurgesteld dat zij wederom moesten erkennen dat het op Haagsche Dynamiek lastig voetballen is.

DUNOZevenhoven010214b

Na afloop was het in de bestuurskamer een prima sfeer. Goed gastheerschap door onder anderen Peter Rietveld zorgde ervoor dat het Zevenhoven-bestuur met een klein beetje hoofdpijn maar toch ook met vertrouwen de terugreis kon aanvaarden.

De noodzakelijke inhaalrace van DUNO is dus succesvol in gang gezet. Volgende week de uitwedstrijd tegen koploper HVC'10. Met eenzelfde instelling (= als team voor elkaar voor iedere meter willen knokken) moet ook in Hoek van Holland een goed resultaat haalbaar zijn.

De resterende 10 wedstrijden zullen allemaal het uiterste van de spelers vergen. Lijfsbehoud in de 2e klasse is in ieder geval mogelijk, dat heeft het team aan de technische staf laten zien.