VERSLAG EN FOTO'S: Sterk collectief DUNO 1 wint degradatieduel

16 maart 2014 0:00

DUNO - Vitesse Delft 3-2 (2-0), zaterdag 15 maart
Zie voor foto's gemaakt door Daan de Ligt van onder meer DUNO 1 (en DUNO 2 en C1) >>>

DUNO heeft het belangrijke en beladen duel tegen Vitesse Delft zaterdag 15 maart met 3-2 gewonnen. Vooraf was het bekende credo gesteld; de dood of de gladiolen. Dat gaf aan hoe belangrijk dit duel in deze fase van de competitie was. Na afloop van de spannende wedstrijd verlieten de Vitesse Delft-spelers met gebogen hoofd het veld en kon DUNO opgelucht ademhalen. Er konden drie belangrijke (en verdiende!) punten aan het totaal worden toegevoegd. Met deze winst kan de inhaalrace verder worden ingezet. Hiervoor moeten, met nog zes wedstrijden te gaan, eerst nog vijf punten achterstand op plaats 12 (Vitesse Delft) worden weggewerkt. Dat is nog steeds mogelijk. DUNO leeft dus nog en, nog belangijker, kan realistisch hoop putten uit het vertoonde spel. Dat biedt perspectief voor bijvoorbeeld volgende week waarin een bezoek aan Naaldwijk (net als Vitesse ook 5 punten meer) wordt gebracht.

Droomstart
Na 15 minuten stond een riante stand van 2-0 op het scorebord. Voor DUNO dit seizoen een ongekende luxe en weelde.

Eerst was het Jedsel Markes die in de 6e minuut na een diepe bal van Nick Heikoop knap zijn tegenstanders uitspeelde maar toch nog op doelman Robert-Jan Kuipers leek te stuiten. Via de doelman en een verdediger wist Elyseo van de Graaf alsnog de bal binnen te schieten; 1-0.

In de 15e minuut een droomdoelpunt zoals we dat zo graag vaker willen zien. Doelman Mauro Bos plukte met flair een hoekschop uit de lucht en had al opgemerkt dat Jedsel Markes voorin ruimte had. Met een zuivere trap wist bij Jedsel te bereiken die zich handig van twee tegenstanders ontdeed en knap via de binnenkant van de paal binnenschoot; 2-0.

Bij de foto: DUNO viert de 2-0, Jedsel Markes is middelpunt van de feestvreugde. FOTO'S DAAN DE LIGT

dunovitesse2014a

Met deze stand op het scorebord kreeg DUNO zichtbaar meer vertrouwen.

DUNO speelde fel in de duels, zeer geconcentreerd en probeerde vooral ook voetballend ruimte te krijgen. In tegenstelling tot vorige week, toen een bar slechte wedstrijd werd gespeeld, bleef DUNO zoeken naar de combinatie en bleef het rustig voetballen ook toen Vitesse Delft meer ging aandringen en soms gevaarlijk werd.

De handige en snelle spitsen van Vitesse Delft werden zover mogelijk van het doel weggehouden en kregen weinig ruimte om hun acties te maken.
Ook de rugdekking was in tegenstelling tot de laatste weken in verdedigend opzicht ditmaal veel beter verzorgd. Michael Lodder speelde "laatste man" en vormde met Remco van Weeren een solide blok. Met zijn lengte en niet aflatende inzet was Remco een belangrijke schakel in de verdediging. Op de vleugels speelden Nick Heikoop en Michail Toet een prima wedstrijd.

Het middenveld werd gevormd door Richard Schaaphok, Lesley Dijksma, Koen Zonneveld en Elysio van de Graaf. De voorhoede werd gevormd door Jedsel Markes en Jonathan Roeleveld.

Bij de foto: Lesley Dijksman glijdt stijlvol naar de bal.

dunovitesse2014b

Vitesse Delft herstelde zich na die snelle achterstand en kreeg meer grip op de wedstrijd. Zonder grote doelkansen te krijgen drong Vitesse steeds meer aan en was het soms dreigend. DUNO had en hield de posities goed bezet en speelde fel en met onverzettelijkheid in de duels. Dat laatste, die onverzettelijkheid die nodig is om van die onderste plaatsen weg te komen, was weer aanwezig en maakte ook het verschil. De technisch vaardige spelers van Vitesse moesten in de persoonlijke duels veelal hun meerdere erkennen in de fysiek sterk maar sportief ingrijpende DUNO-spelers.
Mauro Bos.

De doelman die dit seizoen sterke met minder goede optredens afwisselde. Vandaag was hij een absoluut "zekerheidje" en was hij samen met doelpuntenmaker Jedsel Markes de man van de wedstrijd.

In de 48e minuut na rust bracht hij op een belangrijk moment knap redding met zijn voet.

Ook in de 59e minuut was hij beslissend met een fraaie redding op een hard schot van Hamoen Hematnia. Mauro keepte een zeer gedegen wedstrijd en verbeet ook langdurig de pijn nadat een overtreding op hem was gemaakt.

In de 63e minuut kreeg Vitesse op een wel erg eenvoudige wijze aan een strafschop. Wesley Schouten zou neergehaald zijn binnen het strafschopgebied. Niets was echter minder waar. Hoewel scheidsrechter Brouwer het vanuit zijn positie moeilijk kon zien werd wel degelijk de bal en niet de man gespeeld, zo kon je van dichtbij wel goed vaststellen. Hamoen Hematnia kon doelman Bos met moeite passeren; 2-1.

Hierna zocht Vitesse massaal de aanval. De druk van Vitesse werd alleen maar groter toen Lesley Dijksman na hard inkomen met een rode kaart van het veld werd gezonden.

DUNO verdedigde met man en macht en deed dat overtuigend en succesvol. Ondanks het veldoverwicht van Vitesse bleef DUNO verdedigend knap overeind.

Bij de foto: Remco van Weeren en onder anderen doelman Mauro Bos brengen redding.

dunovitesse2014

In het slot van de wedstrijd kreeg DUNO ook wat meer ruimte. Zo kwam Koen Zonneveld een teenlengte tekort om een voorzet binnen te kunnen tikken. In de 89e minuut was het echter wel raak. De na rust voor Jonathan Roeleveld ingevallen Norvin Mercera werd knap gelanceerd en passeerde beheerst doelman Kuipers; 3-1.

Hiermee was de wedstrijd gespeeld. Vitesse was zichtbaar aangeslagen en geloofde niet meer in een goed resultaat. In de 95e minuut verdween de bal via de rug van een Vitesse aanvaller alsnog in het doel achter de kansloze doelman Mauro Bos maar dit doelpunt was louter voor de statistiek.

Na 96 minuten floot scheidsrechter Brouwer voor het laatst en konden trainer Dick Boereboom en zijn spelers met tevredenheid terugzien op een knap maar ook noodzakelijk resultaat. Een resultaat dat perspectief biedt voor volgende week; de uitwedstrijd tegen Naaldwijk.