DUNO 1 blijft kansrijk ondanks nipt 3-2 verlies

18 mei 2013 0:00

Hellevoetsluis 1 - DUNO 1 3 - 2
DUNO heeft zich ondanks de nederlaag in en tegen Hellevoetsluis een redelijk goede uitgangspositie gecreëerd om een ronde verder te komen in de promotie/degradatiereeks voor een plaats in de 1e klasse. In de 87e minuut schoot Victor Hartog de bal "uit de draai" in het doel en bezorgde DUNO daarmee een eigenlijk onverdiende nederlaag. Alhoewel, onverdiend……als je het veldoverwicht en de vele mogelijkheden niet benut dan verdien je het ook niet om te winnen. Dat veldoverwicht en dat ruime aantal mogelijkheden biedt natuurlijk wel perspectief voor de komende thuiswedstrijd. Met wat meer gif, wat meer agressie en wat meer gezonde "Haagsche bluf" moet het dan mogelijk zijn om een ronde verder te komen. Hellevoetsluis had zich een week lang verheugd op het zo bekende toetje van de competitie. Na een knappe reeks van 8 overwinningen was de ploeg net ontsnapt van degradatie en had het de laatste periodetitel gewonnen. Net als DUNO lag er ook bij Hellevoetsluis een gezonde en sportieve spanning rond de wedstrijd; niets hoeft, het resultaat is niet heilig. De sympathieke Hellevoeters beschikken over een sfeervol complex met zelfs een ouderwetse houten Engelse tribune. De goede weersomstandigheden en redelijk goed opgekomen publiek zorgden voor een prima ambiance. Het feit dat Hellevoetsluis nog net onder de rook van Rotterdam ligt zorgt er automatisch voor dat er geregeld Feijenoord-trainingspakken te zien waren. Met die uitstraling van de mooiste club van Nederland was de ambiance voor ondergetekende bijna compleet. Het gegeven dat er desondanks toch nog werd verloren was jammer en zorgde toch voor een heel klein beetje chagrijn. DUNO begon de wedstrijd op een vervelende manier. Na al 5 minuten moest aanvoerder Nick Heijkoop met een liesblessure uitvallen en vervangen worden door Robin Voeten. Na 7 minuten verkeek de verdediging en doelman Murat Ozcan zich op een door Joey Salij scherp ingeschoten vrije trap. Zonder dat iemand de bal raakte verdween deze via een stuit in het doel. Een slechtere start kon men zich niet wensen. DUNO wist zich echter redelijk snel te herstellen en na 15 minuten kreeg DUNO grip op het spel, kon men het spel controleren en meer en meer naar zich toetrekken. Hellevoetsluis werd meer en meer vastgezet en DUNO creëerde zich wat kleine kansjes. In de 34e minuut stond de verdiende gelijkmaker op het scorebord. Jedsel Markes was tegen de grond gewerkt en de vrije trap werd door Kevin Hess prachtig ingeschoten waarbij de pas 17-jarige doelman Deshney Hoornweg (bij DUNO zat de 16-jarige Justin Wuhl als reservekeeper op de bank!) kansloos was; 1-1. Hoe wisselvallig DUNO soms kan optreden werd ook vandaag weer bevestigd. De verder prima spelende Fabianson Wiel verdedigde net wat te slap waardoor de bal kon worden voorgegeven. Wederom greep de verdediging onvoldoende in en kon de niet goed gedekte Stony van den Berg de bal net voor de doellijn intikken; in de 39e minuut dus een 2-1 achterstand. Jedsel Markes wist vlak voor rust nog bijna de gelijkmaker te scoren maar zijn schot werd gekeerd door de doelman. Na rust was hetzelfde spelbeeld te zien. DUNO trok het veldspel naar zich toe en zonder echt goed te spelen was het toch de betere ploeg. Het feit dat DUNO alsnog met lege handen moest vetrekken had het aan zichzelf te wijten. DUNO was niet scherp en attent genoeg om de vele mogelijkheden in kansen om te zetten en te scoren. Dat was natuurlijk beslist geen onwil maar wel een gebrek aan scherpte en soms handelingssnelheid. Even voor u opsommend: 55e minuut: Jedsel Markes schiet op doel, de doelman stop het schot, 65e minuut: Richard Schaaphok schiet snoeihard rakelings naast 66e minuut: weer Jedsel schiet op doel maar weer zonder resultaat 67e minuut: Payo Fabianson Wiel breekt door maar kan de bal net niet tijdig onder controle krijgen waardoor de laatste verdediger kan ingrijpen. In de 73e minuut is het dan wel raak, en hoe! Uit een vrije trap van wederom Kevin Hess (waarom is er soms twijfel, waarom neemt hij niet alle vrije trappen?) schiet Jedsel Markes de bal in een keer op een bijzonder fraaie en beheerste wijze in het doel; een prachtig doelpunt en dus 2-2. Gezien het spelbeeld zou de neutrale toeschouwer verwachten dat DUNO zou doordrukken en uiteindelijk de zege naar Den Haag zou meenemen. Op niet te verklaren wijze gebeurde dat niet, integendeel. DUNO ging plotseling slordig spelen en gaf het initiatief uit handen. Zo kreeg Hellevoetsluis in de 85e minuut een onverwachte grote kans maar schoot Wouters Besters net naast. Twee minuten later trok Hellevoetsluis dan toch aan het langste eind door een treffer van Victor Hartog. Ook hierbij was het opvallend hoe apatisch de verdediging reageerde. Jedsel Markes tenslotte had in de 90e minuut de man van de wedstrijd kunnen worden als zijn kopbal niet net over was gegaan. Ondanks deze nipte nederlaag heeft DUNO alle kansen om volgende week zaterdag op Haagsche Dynamiek alsnog een ronde verder te komen. Hellevoetsluis is geconfronteerd met schorsingen en een reeds geboekte vakantie. In de wetenschap dat het met een slechts minimale overwinning naar Den Haag moet afreizen zullen zij hier zeker niet gerust op zijn.
Voor DUNO geldt het besef dat het zaterdag zonder oneigenlijke druk toch optimaal moet willen presteren en net even scherper zal moeten zijn. Als men daarin slaagt moet het mogelijk zijn om een ronde verder te komen. En een dergelijke seizoenverlenging is toch veel leuker dan een zaterdagmiddagje doelloos boodschappen te moeten gaan doen? Rob Leenheer