VERSLAG: DUNO 1 voetbalt tegen zichzelf en verliest van LYRA

19 april 2014 0:00

DUNO 1 - LYRA 1 0-2 (0-1), zaterdag 19 april 2014

DUNO heeft aan de knappe uitoverwinning van vorige week geen vervolg kunnen geven. Lyra ging met een verdiende 0-2 overwinning terug naar De Lier. Met deze overwinning heeft Lyra zich zo goed als veilig gespeeld en moet DUNO het ergste vrezen. Degradatie is nog geen feit maar wel dichtbij.

Natuurlijk is de achterstand op het eveneens verliezende Naaldwijk slechts twee punten maar de realiteit is dat het verloren duel tegen Lyra misschien wel kenmerkend was voor dit seizoen. DUNO speelde ook vandaag voor zichzelf weer een ‘moeilijke wedstrijd'. Anders gezegd; voor rust was het dramatisch slecht en eigenlijk niet om aan te zien. Na rust speelde DUNO in ieder geval met de borst vooruit en met een zichtbaar goede instelling.

Al met al te weinig om het eveneens pover spelende Lyra van een overwinning af te houden. Dat zegt eigenlijk genoeg. Jammer maar het is niet anders. Jammer omdat DUNO in principe in die 2e klasse thuishoort. Aan de andere kant is realisme geboden en heeft DUNO over het gehele seizoen genomen te weinig kwaliteit gebracht om aanspraak te maken op een verlengd verblijf in de 2e klasse.

Ook vandaag was het weer typerend dat twee persoonlijke en ongelukkige fouten de inleiding waren voor de twee treffers. Geen sprake van door de tegenstander gecreëerde uitgespeelde kansen maar domweg het verkeerd opstellen (verzuim om de binnenkant af te dekken) en een onnodige handsbal. Zo hard werd DUNO door deze foutjes afgerekend want Lyra was zelf niet in staat om DUNO echt op de pijnbank te leggen.

Een beetje sombere maar wel realistische bespiegelingen. Met nog twee wedstrijden te gaan moet er voor dit DUNO in deze vorm een klein wondertje gebeuren om die promotie-degradatie wedstrijdenreeks te halen.

De eerste helft was slecht. DUNO speelde mat, hanteerde een traag tempo en veel spelers maakten veel persoonlijke fouten. Onnauwkeurige passes, verkeerd opstellen, slechte timing. Allemaal niet vanwege onwil, natuurlijk niet, maar het was wel teleurstellend om te zien hoe groot het verschil was met vorige week. Toen werd de tegenstander vanaf het directe begin fel bespeeld, nu was daarvan geen sprake.

Pas in de 15e minuut werd DUNO gevaarlijk door een goed indraaiende voorzet van Elyseo van de Graaf. Doelman John de Widt kon met moeite redding brengen.

Lyra nam in de 22e minuut de leiding door een vrije trap. Een vanwege verkeerd opstellen en niet goed dekking gegeven veroorzaakte vrije trap verdween achter doelman Mauro Bos;0-1.
In dezelfde minuut was Jedsel Markes dichtbij de gelijkmaker maar stuitte hij op doelman de Widt. In aanvallend opzicht was dit voor rust het enige wapenfeit

Na rust toonde DUNO een zichtbaar andere instelling. Er werd voor iedere meter geknokt en voor iedere meter gestreden.

Kwalitatief wilde het vandaag echter niet meer lukken. Er werd teveel balverlies geleden, combinaties werden moeizaam opgezet en de uitvoering vond in een te traag tempo plaats.
Lyra kwam in de 80e minuut op een 0-2 voorsprong door een goed benutte stafschop van Mark de Waal. Hier was een handsbal aan vooraf gegaan.

Zelfs enkele zeer goede kansen voor DUNO aanvallers konden niet worden benut. In een wedstrijd waarin op allerlei fronten teveel misgaat is het ook niet te verwachten dat kansen in het laatste kwartier dan wel worden benut en de wedstrijd alsnog in het voordeel kan worden beslist.

Nog twee wedstrijden te gaan, nog twee kansen op een noodzakelijke overwinning.

Altijd blijven strijden, zolang er leven is is er hoop. Volgende week wacht TAVV in Ter Aar. Veel succes gewenst.