VERSLAG: Simpele verdedigingsfouten nekken DUNO 1 tegen HVC'10

8 februari 2014 0:00

HVC'10 - DUNO 5-1, zaterdag 8 februari 2014

(foto: DEN BREEJEN FOTOGRAFIE) In de laatste 10 minuten voor rust besliste HVC'10 de wedstrijd door drie simpele dekkingsfouten in de DUNO-verdediging genadeloos af te straffen. Opmerkelijk hierbij was namelijk dat bij alle drie de doelpunten de doelpuntenmakers in respectievelijk de 37e, 45e en 46e minuut volledig vrijstonden. Jurgen Warbout (2x) en Mathijs Benard maakten hier dankbaar gebruik van. Ook bij de eerste treffer van HVC'10 genoot spits Jurgen Warbout alle vrijheid om hard en doeltreffend uit te halen. De DUNO- verdediging gaf onnodig ruimte weg en leek elkaar ook niet of onvoldoende te coachen. Hierdoor ging HVC met een riante 4-1 voorsprong de rust in en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. De uiteindelijke 5-1 uitslag bevestigde dat HVC'10, met overigens een prachtige gloednieuwe kantine en kleedkamers, een van de betere ploegen is in de 2e klasse C en aanspraak kan maken op promotie. DUNO daarentegen zal alle zeilen moeten bijzetten om van de onderste plaatsen weg te komen.

Op die 5-1 nederlaag was uiteindelijk weinig af te dingen. Daarvoor was het kwaliteitsverschil te groot. HVC'10 heeft veel individuele klasse en weet die kwaliteit optimaal te benutten. Oud-Sparta speler Mathijs Benard, in de thuiswedstrijd ook al een plaag voor de DUNO-defensie, is met zijn snelheid en passeerbewegingen een meerwaarde voor iedere ploeg in de 2e klasse C. Spits Jurgen Warbout heeft weinig ruimte nodig om te scoren. Hij stelt zich handig op, heeft aan weinig ruimte genoeg en scoort overtuigend én makkelijk . Verdedigend speelt HVC het ook slim. Men brengt rust in de verdediging als dat nodig is en kan wachten op de individuele kwaliteiten van de aanvallers.

DUNO speelde op het eerste kwartier na een rommelige wedstrijd en is na de gelijkmaker van Jurgen Warbout in de 23e minuut eigenlijk geen moment meer in de wedstrijd geweest.

Dat is jammer want die eerste 15-20 minuten domineerde DUNO het spel in Hoek van Holland. Op de goed bespeelbare natuurgrasmat verraste DUNO de tegenstander door direct het initiatief te nemen, fel op de bal te spelen en hiermee grip krijgend op het middenveld.

hvc10 duno DBF2959

In de 12e minuut kwam DUNO verdiend op een 0-1 voorsprong. Elyseo van de Graaf speelde op links zijn man goed uit en uit zijn strakke voorzet kopte Jedsel Markes gericht raak.
Diezelfde Elyseo trof in de 16e minuut met een als voorzet bedoeld schot de lat boven de verraste doelman Daniël van der Knijff. Op dat moment zat het voor DUNO dus niet mee. HVC kon tot dat moment er eigenlijk weinig tegenover stellen. Pas na 20 minuten kreeg HVC de wedstrijd wat meer in haar greep en werd het ook gevaarlijk.

De gelijkmaker in de 23e minuut zag men daarom ook aankomen.

In de 35e minuut kon doelman Mauro Bos nog met de voeten redding brengen op een inzet van wederom Jurgen Warbout. In de 40e minuut moest Lesley Dijksman Mauro Bos op de doellijn te hulp schieten en kopte Wesley van der Est in vrije positie naast. HVC overheerste de wedstrijd en gunde DUNO geen moment rust. Dat laatste was de verdienste van HVC.

DUNO kon daar weinig tegenover stellen en zakte die laatste 10 minuten van de eerste helft door het ijs. Spelers liepen onvoldoende in hun positie en waren verdedigend onvoldoende bij de les.

Na rust bleek de wedstrijd natuurlijk ruimschoots gespeeld. HVC'10 hoefde niet zo nodig meer en controleerde bewust de wedstrijd. In de 54e minuut kon Mauro Bos nog stijlvol redding brengen bij een vrije trap van naamgenoot (Michael van den) Bos.

Twee minuten later werd het dan toch 5-1. De naar links uitgeweken Mathijs Benard passeerde knap Koen Zonneveld en wachtte aan de achterlijn net zo lang totdat hij medespeler Michael van den Bos bereikte.

DUNO bleef met deze forse achterstand beheerst spelen en kreeg nog enkele grote mogelijkheden om de stand een wat draaglijker aanzien te geven. Jedsel Markes en Jonathan Roeleveld konden de kansen echter niet verzilveren.

HVC kreeg 100 meter aan de andere kant ook nog wat kansen maar ook bij hen was de scherpte verdwenen.

De invallers Michael Lodder, Wesley Swikker en Jordy Selder (voor Koen Zonneveld, Nick Heikoop en Jeffrey Kuiper) konden hierin geen verandering in aanbrengen. Daarvoor was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

DUNO heeft de opwaartse lijn vandaag niet kunnen doortrekken. De goede wil en motivatie waren er wel maar de onoverwinnelijke - over- mijn- lijk- mentaliteit van de laatste wedstrijden ontbrak vandaag. Geen schande om te verliezen van de koploper. Op 1 maart zal 'het heilige moeten' echter weer aanwezig moeten zijn, thuis tegen Valken'68.

De noodzaak om snel weg te komen van degradatieplaats 15 is groot.