VERSLAG: DUNO 1 verliest kansloos van Semper Altius

4 oktober 2014 0:00

Semper Altius 1 - DUNO 1 2-0 (0-0), zaterdag 4 oktober 2014

DUNO heeft in haar vijfde competitiewedstrijd weer eens goed ervaren wat het is om in de 3e klasse te voetballen en wat er moet gebeuren om daar ook punten te halen.
Semper Altius, na het seizoen 2005/2006 waarin het in de 1e klasse speelde nu alweer een aantal jaren gewend aan het spelen in die 3e klasse, was in veel opzichten de bovenliggende partij en verdiende uiteindelijk de overwinning. DUNO had tegen het fysiek sterke Semper Altius in aanvallend opzicht weinig in te brengen. Kenmerkend voor de wedstrijd was dat DUNO pas in de 90e minuut de eerste hoekschop kon nemen. Toen stond het echter al 2-0 voor de gastheren.

Een kansloze nederlaag dus en een wedstrijd die past in de categorie ‘snel vergeten en volgende week opnieuw beginnen'.

Ongelukkig

De ongelukkigste speler vandaag was doelman Jeffrey van Vliet. De dit seizoen van Monster overgekomen doelman heeft inmiddels een uitstekende indruk achtergelaten en was ook vandaag weer belangrijk met enkele goede, fraaie en belangrijke reddingen. Erg vervelend voor hem en de ploeg was dat juist hij vandaag ook twee cruciale foutjes maakte waar Semper optimaal van profiteerde. Jeffrey ervoer vandaag dat dit ook het lot van een doelman kan zijn; fraaie reddingen verrichten en toch de wedstrijd zelf uit handen geven. Natuurlijk is het Jeffrey vergeven, fouten maken hoort er ook bij waarbij het nu eenmaal de harde realiteit is dat fouten van een doelman vaak net even meer impact hebben dan fouten van veldspelers.

Over fouten van veldspelers gesproken. De veldspelers van DUNO waren zonder uitzondering vandaag ‘niet in hun beste doen', en dan druk ik mij nog wat voorzichtig uit. DUNO kon vandaag eigenlijk geen moment de wedstrijd naar haar hand zetten. Er werd veel, erg veel balverlies geleden, passes waren vaak onzuiver en vaak werd (te) laat naar aanvallende mogelijkheden gekeken. Onnodig vaak werd voor verdedigende opties gekozen en werd op de doelman teruggespeeld waar voldoende mogelijkheden waren om juist het middenveld in te schakelen of vrijstaande buitenspelers te bereiken.

Dat middenveld had het ook moeilijk tegen de fysiek sterke spelers van Semper. Juist dit vechtvoetbal is kenmerkend voor de 3e klasse en daarop had DUNO onvoldoende antwoord. Omdat het middenveld geen grip kon krijgen op de wedstrijd bleven de spitsen onbereikbaar. De snelle rechterspits Gino Kos (foto) kreeg pas in de 12e minuut de eerste ballen aangespeeld, dat zegt eigenlijk voldoende. Ook Quincy de Vries was vaak onbereikbaar en kon onvoldoende in het spel betrokken worden. Paul Droppert, Michael Lodder, Ferrie Bierens en Erwin van der Harst moesten het afleggen tegen de fel en fysiek spelende middenvelders van Semper.

Als de aanvallers al in de buurt kwamen van het doel van Semper dan kwam met name de ervaren en sluwe verdediger Maurice van de Steenhoven als winnaar uit de strijd. Voor de scheidsrechter onzichtbaar duwen, trekken en overtredingen uitlokkend leidde hij zijn verdediging.

De wedstrijd

Vlak voor de wedstrijd moest Nick Heikoop alsnog verstek laten gaan. De afgelopen donderdag tijdens de training opgelopen blessure maakte meespelen alsnog onmogelijk. Danny van der Zwan was zijn vervanger en samen met Carlo Pije vormde hij het centrale duo achterin. Op de vleugels stonden Remco van Weeren en Michael Toet.

Al in de 4e minuut moets Jeffrey van Vliet redding brengen op een kopbal van de lange en fysiek sterke Maurits van Straaten. Ook in de 16e minuut moets Jeffrey reddend optreden na een misverstand tussen Carlo Pije en Danny van der Zwan. DUNO kon daar aanvallend weinig tegenover stellen. Paul Droppert probeerde door het geven van aanwijzingen en door zelf voorop in de strijd te gaan grip te krijgen op de wedstrijd maar slaagde daar onvoldoende in. Zo ontwikkelde zich een kwalitatief zeer matige wedstrijd waar voor de neutrale toeschouwer weinig te genieten viel. De soms onvoorspelbaar fluitende scheidsrechter vormde daarop geen uitzondering.

Na rust hetzelfde beeld met één uitzondering; Semper kon steeds meer druk zetten en bezorgde zich zo een veldoverwicht waaruit soms ‘halve kansen' en kleine mogelijkheden voor het doel van Jeffrey ontstonden. Trainer Jan Linkerhof wisselde Gino Kos voor Jordan Rolvink en later Quincy de Vries voor Jonathan Roeleveld.

Mistasten

In de 72e minuut profiteerde Semper-aanvoerder Dave van der Hoek van het mistasten van Jeffrey van Vliet en scoorde hij de 1-0. Hierna bleef Semper aandringen met opportunistisch voetbal waar DUNO zich onvoldoende tegen kon verzetten. Het mocht zelfs van geluk spreken dat Semper slordig omging met de hierdoor verkregen kansen. Zo moest in de 79e minuut de bal tot 2 keer toe van de lijn worden gehaald.

In de 85e minuut werd Jeffrey onder druk gezet en werd zijn pass onderschept en door Wouter Dykgraaf prompt in een doelpunt werd omgezet; 2-0. Hierna was de wedstrijd definitief gespeeld.

Conclusie: snel vergeten als er maar wel wordt geleerd van de gemaakte fouten en keuzes. Volgende week een nieuwe kans tegen Naaldwijk.