Resultaat DUNO - DSVP: 1-1, één helft goed is niet voldoende

13 oktober 2013 0:00

DUNO 1 - DSVP 1 1-1 (1-1), 12 oktober 2013

Het glas is niet half leeg maar half vol. Laten we daar vanuit gaan en het resultaat van een 1-1 gelijkspel van DUNO beoordelen. Het verschil van de wedstrijd voor en na rust was van DUNO-zijde erg groot, te groot helaas.
DUNO heeft tegen DSVP alleen die eerste helft laten zien waartoe het natuurlijk wel degelijk in staat is; goed, fris en aantrekkelijk voetbal. Jammer dat die tweede helft daar weinig meer van over bleef en het resultaat in deze fase gekoesterd moest worden. Want weer een nederlaag dat was erg zuur en zeker onverdiend geweest.
Die nederlaag had wel degelijk op het wedstrijdformulier kunnen worden opgetekend. Nadat doelman Mauro Bos de afgelopen weken soms wat twijfelachtige momenten had gekend was hij vandaag zonder meer verantwoordelijk voor het gelijke spel. Op cruciale momenten verrichtte hij voor zijn ploeg enkele schitterende en vooral belangrijke reddingen. Hiermee liet Mauro zien dat hij wel degelijk veel talent in huis heeft en ook onder druk goed kan presteren.
Kenmerkend voor de wedstrijd was dat Mauro, die in de 1e helft slechts 2 keer in actie moest komen, in de 8e seconde van de tweede helft een hard schot van invaller Nick Jense onder de lat vandaan moest tikken. Ook in de 32e minuut keerde Mauro zeer fraai een goed ingeschoten vrije trap van Bas van der Meide.
Mauro Bos was daarmee een van de weinige spelers die in die 2e helft een goed niveau haalde. Alle andere spelers knokten die 2e helft voor wat het waard was en compenseerden daarmee het feit dat er voetballend veel mis ging. Zelfs aanvoerder Daryll Schaap leed te veel balverlies, iets dat hem niet zo vaak overkomt.

DUNO keek na 5 minuten tegen een onverwachte en vervelende achterstand aan. Michiel Draaisma werd niet goed gedekt en kon vrij inschieten; 0-1. Voor DUNO was dat het sein om die achterstand zo snel mogelijk in te lopen. En met resultaat. Nadat DUNO zich enkele goede kansen had weten te creëren (Jedsel Markes en Bilal Dari troffen doelman op hun weg) werd in de 11e minuut een scherp indraaiende hoekschop van Daryll Schaap door Richard Schaaphoek en Jordan Roelvink gezamenlijk in het doel gewerkt. Uit de onoverzichtelijke scrimmage werd niet goed zichtbaar wie het laatste duwtje gaf. Maakt natuurlijk niets uit, de dik verdiende gelijkmaker stond op het scorebord.
Ook hierna bleef DUNO aanvallend spelen en speelde het bij vlagen prima voetbal. Kevin Hess, weer terug na drie wedstrijden schorsing, bracht rust in de verdediging. Elysio van de Graaf kwam op de linkervleugel vaak en gevaarlijk opzetten en werd prima bediend door Richard Schaaphok, Daryll Schaap en Michael Lodder. Ook laatstgenoemde, Michael Lodder speelde een uitstekende 1e helft en was met zijn passes veel meer bepalend dan de afgelopen weken. Ook Bilal Dari, die de voorkeur had verkregen boven Norvin Mercera, speelde een goede wedstrijd en bezorgde met zijn snelle acties en combinaties de verdedigers van DSVP handenvol werk.
Combinatievoetbal; eindelijk kwamen de combinaties uit de verf en werden de combinaties bewust opgezocht én goed uitgevoerd. Jonathan Roeleveld, Jedsel Markes en Jordan Rolvink zochten aan de rechterkant steeds weer, de combinatie op. Ook als die combinaties soms even mislukten. Juist met het herhaald uitvoering geven van combinatievoetbal liet DUNO zien dat het voetbal kan spelen waar een duidelijk plan achter zit.
Dat goede voetbal in die eerste helft werd beloond met 8 doelkansen maar slechts 1 doelpunt.
DSVP kon daar 1 kans, een vrije trap vlak voor rust, tegenover stellen.

De tweede helft was dus een stuk minder. DUNO liet zich steeds meer terugzakken, leed veel onnodig balverlies waardoor het onder druk kwam staan van een steeds meer aanvallend spelend DSVP. Het goede spel van de eerste helft kon niet meer worden voortgezet waardoor inzet en strijd het gemis aan goed voetbal moest compenseren.
Compliment aan de ploeg om juist in een dergelijke wedstrijd gezamenlijk te knokken voor het resultaat. In dit geval 1 punt. Natuurlijk is gezien de stand op de ranglijst één puntje te weinig maar positief is dat DUNO 45 minuten liet zien dat het weinig onder hoeft te doen voor de meeste andere ploegen in de 2e klasse C.
De jonge en hierdoor wat "pietluttig" fluitende scheidsrechter Hilgersom, hij floot wel heel erg snel voor sportieve onderlinge fysieke duels, gaf Norvin Mercera vlak voor tijd zijn tweede gele kaart waardoor hij voortijdig kon gaan douchen. Norvin was als invaller gebrand op een goede invalbeurt en resultaat. In zijn gretige spel vergat hij daarbij dat hij soms net wat slimmer moet zijn en slimmer moet reageren op kleine provocaties.

Volgende week tijd om in de bekerwedstrijd tegen Groeneweg het goede spel van die 1e helft verder uit te bouwen en zelfvertrouwen op te doen. Alles met de blik naar spoedige aansluiting bij de middenmoot.