DUNO 1 wint verdiend van concurrent FC Rijnvogels

10 april 2010 0:00

DUNO 1 - FC Rijnvogels 1 3-1 (2-1)
DUNO heeft goede zaken gedaan door een van de naaste concurrenten in de degradatiestrijd overtuigend met 3-1 te verslaan.Op die zege viel niet af te dingen. Vriend en vijand waren het na afloop eens dat de zege terecht was gekomen bij de ploeg die daar op basis van inzet, vechtlust en karakter 100% aanspraak op mocht maken: de manschappen van trainer Jan Linkerhof dus; DUNO.
FC Rijnvogels, een sympathieke Katwijkse dorpsclub met ambities om op kortere termijn naar de Hoofdklasse door te stoten. In de spelersgroep is dit seizoen dan ook fors geïnvesteerd. De sportieve resultaten vallen echter bar tegen en na vanmiddag met slechts 5 punten voorsprong op degradatiekandidaat DUNO maakt men zich in Katwijk ernstig zorgen over de sportieve toekomst. De komendedrie wedstrijden zal blijken of die zorgen terecht zijn. De tik die DUNO aan Rijnvogels uitdeelde kwam in ieder geval hard aan. Natuurlijk had men verwacht dat het op Haagsche Dynamiek moeilijk zou worden, maar met een nederlaag had men geen rekening gehouden.
DUNO kent natuurlijk ook een lastige periode. In tegenstelling tot veel andere verenigingen zal bij een eventuele degradatie naar de 2e klasse geen paniek uitbreken en lopen geen sponsors weg. Wel is het in vergelijking met de afgelopen zo sportief succesvolle jaren wat onrustig binnen de spelersgroep. Het degradatiespook is na een succesvolle periode vaak van invloed op de onderlinge sfeer en leidt tot een eventueel dreigend vertrek van spelers naar elders. Juist de overwinning tegen Rijnvogels is dan meer dan welkom en een stimulans om de komendedrie wedstrijden te knokken voor wat DUNO waard is.
Wat is DUNO waard kan men zich afvragen? Nuchter kan worden geconstateerd dat: 1.DUNO uit de laatste 5 wedstrijden 8 punten heeft gehaald en slechts 1x heeft verloren; 2.Ondanks de laatste plaats het voetbal beheerst en verzorgd blijft; 3.Er steeds minder onnodige gele kaarten vallen; 4.Er wekelijks door alle spelers voor iedere m2 geknokt wordt. Dat laatste met name dwingt alle respect af voor de zowel spelersgroep als de technische staf!
Onder leiding van de jonge maar toch reeds ervaren scheidsrechter M. van de Roest uit Alkmaar, hij floot een aantal jaren betaald voetbal, nam FC Rijnvogels al snel het initiatief. In de eerste 10 minuten was Rijnvogels de betere partij en toonde men aan goed en snel te kunnen voetballen. Juist nadat DUNO wat meer grip op de wedstrijd leek te krijgen scoorde Rijnvogels in de 20e minuut een fraaie treffer. Onhoudbaar voor Sander Tomeij verdween de bal vlak langs de paal in het doel; 0-1.
DUNO liet zich hierdoor niet van de wijs brengen, binnen twee minuten was de stand alweer gelijk en na weer 5 minuten stond zelfs de 2-1 op het scorebord. Wesley Spaans, en Jordi Selder waren verantwoordelijk voor de score. Ook na deze voorsprong bleef DUNO aandringen en creëerde het zich kansen. Rijnvogels kon daar eigenlijk weinig tegenover stellen ook al was het voetbaltechnisch misschien nog wel de betere ploeg. DUNO was feller in de duels, knokte voor iedere meter en liet zien dat het zich in de degradatiestrijd nog niet gewonnen gaf. Hiermee weer eens aantonend dat alleen voetbaltechnische kwaliteiten niet voldoende zijn om een wedstrijd winnend af te sluiten.
In de rust schijnt er in de kleedkamer van Rijnvogels het nodige te zijn gezegd. De uitkomst hiervan heeft weinig bijgedragen aan verbetering van het spel en de inzet van de spelers. Ook in de 2e helft liet DUNO zien dat het met inzet en passie Rijnvogels de baas was. Paul Droppert liet halverwege de 2e helft weer eens zien hoe goed hij eigenlijk kan voetballen. Paul, het is bekend, heeft een lange periode met een ernstige blessure aan de kant gestaan en is pas sinds enkele weken weer fit. Echt 100% wedstrijdfit zijn en volledig weer in vorm komen heeft natuurlijk meer tijd nodig. Tijd die Paul zichzelf niet gunt en waar het competitieschema ook geen rekening mee houdt. Met een voorbeeldige wedstrijdinstelling (trainer Jan Linkerhof en Paul Droppert kennen het verhaal achter de opstelling) sleurde en zwoegde Paul ouderwets over veld. Zijn instelling werd (verdiend!) beloond met een fraaie treffer. Op volle snelheid werden drie tegenstanders gepasseerd, wachtte Paul met een voorzet totdat hij bijna bij de achterlijn was en schoot toen op doel. Via een been van een verdediger verdween de bal in het doel.
Zichtbare opluchting was te constateren bij Paul, zijn medespelers en de bank. Met Roy Heikoop en Jonathan Roeleveld voor Randell van den Broek en Marc Boshoff speelde DUNO de wedstrijd verder rustig uit. Na het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Van de Roest konden de uitslagen van de overige wedstrijden worden geanalyseerd.Uitkomst: met nog 3 wedstrijden te gaan heeft DUNO het niet meer in eigen hand maar is de achterstand tot mede degradatiekandidaat Rijnvogels beperkt tot 5 punten. Hoe het ook afloopt, DUNO verdient waardering voor de wijze waarop men in de 1e klasse B strijdt voor lijfsbehoud. Veel succes de komendedrie wedstrijden.