VERSLAG: DUNO wint na droomstart met 2-0 van Haaglandia

25 februari 2012 0:00

DUNO 1-Haaglandia 1 2-0 (2-0). 25 februari 2012.
DUNO heeft goede zaken gedaan door met 2-0 van concurrent Haaglandia te winnen. Met deze zege werd een einde gemaakt aan de slechte periode na de winterstop toen er twee maal achtereen werd verloren. De belangrijke overwinning werd behaald door vooral de volgende twee aspecten: een droomstart, DUNO stond na 9 minuten met 2-0 voor, en teamgeest. Het eerste is een meevaller geweest, het tweede is een teamprestatie en daar kunnen de spelers en begeleiding zeer tevreden over zijn.

Die droomstart kwam natuurlijk goed uit. Het was Haaglandia dat direct na het fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Erkens het initiatief nam en direct het spel naar zich toetrok. DUNO kon hier niet direct grip op krijgen en moest toezien hoe Haaglandia het spel dicteerde en hiermee al snel een veldoverwicht opbouwde. Bij het voetbal gaat het erom dat er gescoord wordt. Dat cliche is al heel oud maar geldt nog steeds. Dat bleek afgelopen zaterdag weer eens. Ondanks het veldoverwicht was het Ricardo Luijando die prima anticipeerde op een foutje in de verdediging. Miscommunicatie tussen de keeper en de verdediging werd door hem in de 5e minuut heel adequaat en resoluut afgestraft; 1-0.

Drie minuten later was het Djamel Leeflang die op eenzelfde wijze handig gebruik maakte van eenzelfde misverstand. Weer was het miscommunicatie tussen de keeper en de verdediger waar Djamel wel raad mee wist. Bliksemsnel wurmde hij zich tussen de verdediger en de keeper en schoot beheerst raak; 2-0.

Zo'n bliksemstart is natuurlijk heerlijk en zorgt ervoor dat er rust en vertrouwen in de ploeg komt. Naast die droomstart en die vroege comfortabele voorsprong was het opvallend hoe DUNO als team opereerde. Van verdediging tot aanval was zichtbaar dat men voor elkaar wilde werken, dat men wat voor elkaar over had en dat het resultaat vooral een teamprestatie moest zijn. Met een hartverwarmende inzet werden de duels aangegaan, werden er foutjes van medespelers zonder mopperen gecorrigeerd en werd er door de aanvallers goed en slim meeverdedigd. Individuele en vaak beslissende kwaliteiten van o.a Ricardo en Aimen waren afgelopen zaterdag met hun individuele acties minder zichtbaar dan men soms van hen gewend is. Desondanks waren zij uiterst nuttig en werken zij hard voor het teamresultaat. Complimenten dus!

Een goede instelling, juist op die momenten dat een team dat nodig heeft. Aanvoerder Stephan van der Kruk liet zien dat hij de aanvoerdersband niet voor niets om zijn arm draagt. Zijn al eerder geplande vakantie werd met een dag uitgesteld om de wedstrijd niet te hoeven missen. Datzelfde gold voor Nick Heijkoop, ook hij vertelde zijn partner dat zij toch echt een dagje nog moest wachten. We zijn onvoldoende ingevoerd om te kunnen inschatten wat dit mogelijk voor consequenties in de relatiesfeer kan hebben vandaar onze welgemeende dankzegging aan de twee partners van Stephan en Nick.

Het duel tussen DUNO en Haaglandia was vooral een spannend duel. Haaglandia beschikt over veel balvaardige en technisch handige spelers. DUNO moest in vergelijking met Haaglandia in technisch opzicht het onderspit delven. Met alleen technisch verzorgd voetbal red je het niet altijd. DUNO was dan weliswaar technisch de mindere, aan strijdlust en inzet ontbrak het niet. Achterin eiste Murat een hoofdrol voor zich op. Na twee mindere wedstrijden liet hij zien dat hij een uitstekende lijnkeeper is. Met goede reflexen wist hij op beslissende momenten Haaglandia van scoren af te houden en zijn doel schoon te houden. Voor een keeper is een wedstrijd en hierin een belangrijke inbreng hebbend winnend afsluiten natuurlijk mooi, de ‘0 houden' nog mooier. Adem speelde op een voor hem vreemde linkerkant en kweet zich uitstekend van zijn taak. Remco van Weeren wordt zo langzamerhand de meest verrassende speler van het seizoen. Hij heerste achterin de verdediging, maakte weinig foutjes en knapte heel wat vuil werk op. Door zijn lengte en het feit dat hij zich goed opstelt is hij inmiddels een vaste waarde voor de verdediging van DUNO.

Na de vroege voorsprong kreeg DUNO nog twee uitstekende mogelijkheden om de score op te voeren maar Djamel en Fouad hadden het vizier hierbij niet scherp genoeg. Aan de andere kant mocht DUNO zijn handen dichtknijpen dat Haaglandia Murat niet wist te verschalken. De binnenkant van de paal, een bal net naast of net over…..het hadden er zomaar 3 kunnen zijn

Na rust was een fel aandringend Haaglandia te verwachten en dat gebeurde ook. Direct zocht Haaglandia de aanval en werd Murat gedwongen om zijn talenten laten zien. Door het aandringen van Haaglandia kreeg DUNO de nodige kansen. Ricardo, Djamel en Marc Boshoff hadden het geluk net niet, net niet de scherpte en nauwkeurigheid bij het afronden waardoor het tot de laatste minuut een spannend duel bleef. Na het sterke openingsoffensief in die tweede helft stond DUNO Haaglandia weinig kansen meer toe en kreeg het meer grip op de wedstrijd. Een wedstrijd die voor de neutrale toeschouwer een vermakelijk gehalte had.

DUNO staat na 16 wedstrijden op een keurige gedeelde 3e plaats met 4 punten achterstand op koploper Valken maar ook met slechts 7 punten voorsprong op nr. 11 SVC. Een ongemeen spannende competitie waarin 10 ploegen dicht op elkaar blijven staan. Volgende week Roodenburg, een ploeg die ondanks de lage klassering dus niet onderschat mag worden.