DUNO 2 in billen-knijp-duel naar periodetitel

18 april 2010 0:00

LYRA 2 - DUNO 2 0-1 (0-0)
Foto's Daan de Ligt >>>.
Zo, het rekenwerk kan verder de prullenbak in: DUNO 2 heeft de nacompetitie bereikt! Dankzij een overwinning in de billen-knijp-wedstrijd tegen LYRA (0-1) is de titel in de tweede periode voor onze DUNO-reserves een prooi geworden. Van harte gefeliciteerd, want in het debuutjaar in de reserve eerste klasse is dit een geweldig resultaat, onafhankelijk de afloop. Gevoegd bij de inmiddels stevige tweede plek op de ranglijst doet DUNO 2 het gewoon erg goed.
Om maar gelijk het verdere perspectief te schetsen: DUNO 2 speelt in die nacompetitie op zaterdag 8 mei, als tweede periodewinnaar in 1A, eerst uit tegen de winnaar van de derde periode in 1B. Op 15 mei volgt dan thuis de return, een week later - bij een gunstig resultaat over die twee duels - nog een finale tegen een andere winnaar. Als tegenstander zijn nog heel wat clubs in de race, in elk geval gaat het hier om de beste van de ranglijst in 1B (een poule met 11 clubs) die nog geen periodetitel heeft. Te denken valt aan Deltasport, Smitshoek, Zwaluwen Vlaardingen of SHO. We zullen zien!
DUNO werd periodekampioen dankzij het eigen gunstige resultaat en de nederlaag van MVV'27 bij Sportlust; MVV'27 deed nog een beetje mee maar had ruim moeten winnen om DUNO voor te blijven. LYRA had eigenlijk vooraf de meeste kans op de extra prijs, want de Westlanders hadden tegen DUNO maar gelijk hoeven spelen. Zover kwam het niet, omdat Matthijs van den Bosch met een weergaloze treffer de beslissing bracht. Na zo'n drie minuten in de tweede helft was het invaller Koos Kalsbeek die Matthijs wegstuurde, waarna de geslepen spits snoeihard uithaalde. De uitstekende LYRA-doelman raakte de bal nog wel aan, maar was kansloos op de inzet die vrijwel in de kruising verdween: 0-1!
Natuurlijk was alles en iedereen bij DUNO toen blij. Het gebeurde in een wedstrijd waarin LYRA zich een veel betere ploeg toonde dan eerder dit seizoen bij DUNO. Toen werd het 4-1 voor DUNO, na een 0-1 achterstand. DUNO maakte destijds op Haagsche Dynamiek veel indruk, LYRA leek in niets op de ploeg die het ons een seizoen eerder zo moeilijk had gemaakt. Maar ditmaal waren de Westlanders veel scherper en fanatieker. En, eerlijk is eerlijk, ze hadden er zomaar met de buit vandoor kunnen gaan. Zelfs nog in de slotseconden, toen een appel om een strafschop tot die elfmetetrap had kunnen leiden. Gelukkig kwam het zover niet, en konden we na tien minuten (!) blessuretijd de overwinning en periodetitel vieren. Oefenmeester Johan van Wijngaarden ('ben ik nou zo goed of zijn de spelers dat?') voelde zich terecht een trots man.
Het feestje dat volgde was ouderwets DUNO. De spelers Jeroen Tomeij, Jeffrey Pronk, Rick Pronk, Nick Heikoop, Erwin van der Harst, Collin Schaap, Benjamin van der Zwan, Wesley Donck, Matthijs van den Bosch, Jop Imhann, Rico Luijando, Remco van Weeren, Robert Paul Korving en Koos Kalsbeek vierden samen met onder anderen verzorger Jan van Deventer, trainer Johan van Wijngaarden, assistent-leider-van-de-dag Eric Pije, selectiemanager Jan Ponsen, keeperstrainer Arno Leinweber, fotograaf Daan de Ligt, grensrechter Jack Passuto en veel supporters (dank voor jullie steun!) vol passie het bereiken van de nacompetitie. Hoe die ook mag verlopen: altijd leuk om tehalen en altijd leuk om in te spelen.
Matthijs van den Bosch besliste zoals gezegd het duel kort na rust. Dat pas toen een treffer viel te noteren mocht wel een wonder worden genoemd. Al in de eerste minuut had DUNO op voorsprong kunnen komen, toen Rico oog-in-oog met de LYRA-doelman kwam te staan. De spits deed feitelijk niet veel fout, maar de redding van de Westlandse sluitpost deed vermoeden dat we hier met een lastig te nemen vesting te maken zouden krijgen. Zo bleek, want ook een schot van afstand van Matthijs, na tien minuten, tikte de doelman juist onder de lat weg. Ook een hoekschop van Benjamin, na vijfentwintig minuten, had bij minder klasse in het doel tot een voorsprong geleid. LYRA stelde daar een vrije trap na zeven minuten tegenover, waarbij ook al een sluitpost glorieeerde: Jeroen Tomeij pakte deze bal, zoals hij ook vlak na rust op sterke wijze redding bracht. DUNO ontsnapte na een kwartier in de eerste helft ook al aan een achterstand toen LYRA de bal net voorlangs schoot.
Met Koos in de spits erbij speelde DUNO na de pauze een sterkere drie kwartier dan ervoor, de druk kwam meer te liggen op de helft van LYRA. Dankzij de snelle voorsprong in dat tweede luik van de wedstrijd moest LYRA meer komen en ontstond voor DUNO ruimte. Jeroen bleek een geweldige sta in de weg in het doel, terwijl zijn collega aan de andere kant een zeker kopdoelpunt van Matthijs na vijfendertig minuten andermaal uit z'n doel ranselde. Zo bleef het tot ver na de reguliere speeltijd spannend en werd het laatste fluitsignaal met een ontlading begroet. Met de complimenten aan LYRA (zij maken nog kans op een vervangende periodetitel als beste op de ranglijst indien Quick Boys de derde periodetitel wint) kan DUNO 2 terugkijken op een bijzonder geslaagde zaterdag.
Die trouwens 's ochtends vroeg al begon met een ontbijt in de Haagsche Beek, tevens DUNO-sponsor. Het werd een hartelijke ontvangst, met dank aan Haagsche Beek en ZaMi-commissie voor de organisatie en financiering. Wie in die vroege ochtenduren zo de groep van DUNO 2 zag, realseerde zich wel: dit is een heel bijzonder gezelschap, zo bij elkaar. Vol vriendschap, ambities, soms bijna onoverbrugbare meningsverschillen, maar vooral: een stel jonge knullen (en een paar oudjes, Matthijs) die er vol vuur voor willen gaan. Daar zullen we nog wel eens aan terugdenken.
Nu even op adem komen, thuis spelen tegen Vitesse Delft 2 en daarna uit naar MVV'27 2 om vervolgens klaar te zijn voor de nacompetitie. U hoort nog van ons.
Kijk voor uitslagen en standen op onze eigen bijgewerkte site >>>(stand) en >>> (periodestanden).