Zevenhoven - DUNO: 3-1: les in effectiviteit

22 september 2013 0:00

Zevenhoven 1 - DUNO 1 3-1 (2-0), zaterdag 21 september 2013

Hoe effectief kan een ploeg zijn? Hoe weinig kansen heeft een ploeg nodig om een wedstrijd te kunnen winnen maar ook….hoeveel kansen kan een ploeg laten liggen zonder onnodige schade op te lopen? In het eerste geval betreft het Zevenhoven, in het laatste geval betreft het helaas DUNO.
DUNO heeft tegen het overigens goed georganiseerd spelende Zevenhoven volstrekt onnodig 3 punten ingeleverd. Zo simpel kunnen we het eigenlijk wel stellen. De koele werkelijke cijfers: DUNO krijgt totaal 6 meer dan goede doelkansen, Zevenhoven 3, DUNO creëert 8 mogelijkheden uit gevaarlijk indraaiende voorzetten en hoekschoppen, Zevenhoven kon daar slechts weinig tegenover stellen. DUNO tenslotte had grotendeels een veldoverwicht en speelde meer op de helft van de tegenstander. En toch werd er verdiend verloren van Zevenhoven. Verdiend omdat het er nu eenmaal om gaat dat je kansen benut en in het spelletje effectief bent. Dat laatste ontbrak bij DUNO en kan het zichzelf aanrekenen.
Natuurlijk werd vooraf een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Adri van der Zijden. Het was indrukwekkend om een minuut echte stilte in het zo landelijk gelegen Zevenhoven te ervaren. (lees hierodner verder)

Terug naar de wedstrijd. De omstandigheden waren meer dan voortreffelijk. Een prima temperatuur en een fantastische grasmat. Het aantal toeschouwers (60-75) viel echter tegen. Een goed georganiseerde dorpsclub als Zevenhoven (slechts 350 leden maar al jarenlang een meer dan gedegen 2e klasser) verdiend daarmee zeker meer.
DUNO begon direct na de aftrap goed aan de wedstrijd. De ploeg van Dick Boereboom speelde gegroepeerd (4-4-2), geconcentreerd en was in de duels kort en fel op de bal. Waar mogelijk werd behoedzaam maar zeker niet te voorzichtig de aanval gezocht. De snelle spitsen Jedsel Markes en Norvin Mercera werden echter fel verdedigd en kregen weinig ruimte.
In de 22e minuut werd geheel onnodig op 5 meter buiten de zestienmeter een overtreding gemaakt. De in Zevenhoven bekende spits Marco Pellegrom wist daar wel raad mee. Met een fraaie curve draaide hij de vrije trap rechtstreeks in het doel achter de tot dan werkloos toekijkende doelman Mauro Bos; 1-0.
Het wedstrijdbeeld veranderde hierdoor niet. DUNO bleef geconcentreerd voetballen en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die kansen kwamen en volop. De sterk optredende doelman Martijn Brouwer was echter een lastig te nemen hindernis. Zo stopte hij bekwaam een vrije trap van Daryll Schaap en wist hij inzetten van Norvin Mercera (2x) en Erwin van der Harst te keren. Hierbij moet worden aangetekend dat die kansen echt levensgroot waren en met wat meer overtuiging hadden moeten worden benut.
Zevenhoven kwam in die 1e helft nog slechts 1x tegenover doelman Mauro Bos te staan. Via een terecht gegeven strafschop, Richard Schaaphok en Lourens van Oers gingen in het strafschopgebied beiden gelijktijdig het duel aan met Marco Pellegrom, scoorde diezelfde Pellegrom de 2-0. (lees hieronder verder)

Na rust verving Wesley Swikker verdediger Graeme de Jong en zorgde hiermee voor meer aanvallende impulsen. Ook nu weer had DUNO een veldoverwicht en kwam het enkele malen gevaarlijk dicht bij het doel van Martijn Brouwer. Norvin Mercera, Jedsel Markes en Daryll Schaap konden die mogelijkheden echter niet benutten.
Met Bilal Dari voor Norvin en Jeffrey Kuiper voor Elyseo van de Graaf probeerde trainer Dick Boereboom alsnog een positief resultaat te forceren. Bilal Dari scoorde nog de aansluitende treffer maar DUNO zag een eventueel gelijkspel al snel de mist ingaan doordat Zevenhoven een van de weinige kansen wel wist te benutten; 3-1.
Effectiviteit dus. Volgende week kan tegen HVC'10, ook alweer een van de sterkere ploegen in de 2e klasse, aangetoond worden dat DUNO wel degelijk wil en kan meedraaien om de bovenste plaatsen.